Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-03-2013_15-17-05 / Опер мен конспект.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
338.94 Кб
Скачать

21. Поняття інвестиційного проекту

Розглянемо визначення поняття "проект" з урахуванням найважливіших особливостей і обмежень проектної діяльності.

Сутність терміну "проект". Донедавна термін "проект" (від лат. — кинутий вперед) спеціалісти трактували так: це креслення, пояснювальна записка і кошториси, на основі яких можна збудувати літак, споруду чи завод, або це текст, що передує документу —плану, договору, угоді [2]. Нині словосполучення "здійснити проект", "спільний проект", "фінансування проекту", "проектна команда" мають інший зміст, ніж використовувані раніше вирази типу "технічний проект", "робочий проект". У сучасному розумінні проекти — це те, що змінює світ: зведення, будівлі, науково-дослідна діяльність, реконструкція підприємства, створення нової організації, розробка нової технології й техніки, спорудження літака, створення кінофільму, розвиток регіону тощо.

У сучасній методології управління проектами існує кілька визначень терміна "проект", які застосовують залежно від конкретно поставленого завдання. Зокрема, якщо результатом реалізації проекту мають бути фізичні об'єкти, проект визначає систему сформульованих цілей, створених або модернізованих для реалізації фізичних об'єктів, технологічних прийомів, технічної і організаційної документації, матеріальних, трудових та інших ресурсів, а також управлінських рішень і заходів їх виконання.

З урахуванням основних особливостей і обмежень проектної діяльності як виду діяльності можна дати таке визначення поняття

"проект": це комплекс взаємозалежних заходів, спрямованих на досягнення поставлених цілей протягом обмеженого часу при обмежених грошових та інших ресурсах. У сучасному розумінні поняття "проект" тлумачать так: це діяльність, захід, що передбачає виконання комплексу певних дій для досягнення певних цілей (одержання певних результатів);близькі за змістом терміни — "господарська діяльність", "робота (комплекс робіт)";

це система організаційно-правових і розрахунково-фінансових документів, необхідних для виконання певних дій або таких, що описують ці дії.

Згідно з методологією управління проектами у широкому розумінні проект — це сукупність цілеспрямованих, послідовно орієнтованих у часі, одноразових, комплексних і нерегулярно повторюваних дій (заходів або робіт), орієнтованих на досягнення кінцевого результату в умовах обмеженості ресурсів і заданості термінів їх початку і завершення [42].

Таким чином, проект — це сукупність дій і завдань, що внаслідок їх унікальності й неповторності має такі відмітні ознаки:

  • чіткі цілі, що досягаються одночасним виконанням певних технічних, економічних та інших вимог;

  • внутрішні та зовнішні взаємозв'язки завдань, робіт, операцій і ресурсів, що потребують чіткої координації у процесі реалізації проекту;

  • визначені терміни початку й завершення проекту та обмеженість ресурсів;

  • визначений ступінь унікальності проекту та умов його здійснення.

Хоча наведені визначення поняття "проект" різняться неістотно, проте останнє з них найповніше.

Існують різні види проектів (наукові, технічні, виробничі, фінансові, комерційні, будівельні, національні, міжнародні тощо) і різні типи їх класифікацій [60; 61]. Усі без винятку проекти інвестиційні, тому що без вкладення коштів реалізувати проект неможливо :інвестиційний проект — це будь-який комплекс забезпечених інвестиціями заходів). Поняття "інвестиційний проект" застосовують у двох значеннях:

• це діяльність, захід, що забезпечує виконання комплексу дій, спрямованих на досягнення певних цілей;

• це система організаційно-правових розрахунково-фінансових документів, необхідних для виконання господарських дій.

Соседние файлы в папке 26-03-2013_15-17-05