Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2МЕТОД ВСТУП ДО СПЕЦ,.1.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
818.42 Кб
Скачать

Методичні поради

Система типових функцій та задач практичного психолога. Необхідно розглянути виробничі та типові задачі діяльності, які повинен виконувати випускник ВНЗ зі спеціальності "Психологія" (за С. Д. Максименком та Т. Б. Ільїною).

Уміння практичного психолога. Виходячи з аналізу типових задач діяльності фахівця з психології, визначається система вмінь, необхідних йому для розв’язання типових задач. Психолог повинен володіти такими вміннями: дослідницькі (гностичні); інтерактивно-комунікативні; діагностичні; дидактичні; проектувальні.

Обов'язки і права практичного психолога. Психолог у будь-якій сфері соціальної практики виконує специфічні функції, що породжує разом з тим особливе співвідношення його прав і обов'язків порівняно з іншими працівниками цієї самої сфери. Чимало прав практичного психолога тісно пов'язані з обов'язками, випливають з них і без них реалізовуватись не можуть.

Завдання:

1. Провести самодіагностування за такими показниками: спрямованість особистості, наявність і рівень комунікативних та організаторських умінь, особливості встановлення емоційних контактів у спілкуванні, рівень самооцінки та ін. (у період підготовки до заняття; в аудиторії буде проведена обробка та аналіз матеріалів).

2. Визначити індивідуально-особистісні особливості, які допоможуть в оволодінні професійною діяльністю практичного психолога.

3. Розробити індивідуальний план удосконалення комунікативних та організаторських умінь.

У процесі заняття використовуються методика діагностування спрямованості особистості Б. Басса, методика діагностування перешкод в установленні емоційних контактів В. В. Бойко та ін., за результами яких студенти визначають рівень сформованості базових професійних умінь.

Контрольні питання

1. Якими проблемами займається практична психологія?

2. Які функції виконує практичний психолог?

3. Що передбачають інтерактивно-комунікативні вміння практичного психолога?

4. Якими є обов'язки психолога?

5. Які права має практичний психолог?

Література: [ 1, 9, 21]

Практичне заняття № 3

Тема. Психологічне консультування

Мета: ознайомити студентів з особливостями та видами психологічного консультування, визначити вимоги до психолога-консультанта.

План

1. Психологічне консультування як професійна діяльність психолога.

2. Види психологічного консультування.

3. Вимоги до психолога-консультанта.

Теми рефератів:

1. Тестування в практиці психологічного консультування.

2. Специфіка консультування сімейних відносин.

Методичні поради

Психологічне консультування як професійна діяльність психолога. Психологічне консультування - один з поширених видів професійної роботи психолога. Мета діяльності - допомогти людям благополучно вирішити життєві кризи, підвищити їх здатність розв’язувати проблеми і самим приймати рішення. Психологічна допомога базується на використанні психологічних знань і умінь. Психологічна консультація покликана розширити межі самопізнання людини, її здатність сприймати психічний світ людей ширше і на цій основі бачити більше число варіантів поведінки в тій або іншій ситуації. Цим консультування відрізняється від психокорекції та психотерапії, які направлені на розв’язання глибинних психологічних проблем.

Види психологічного консультування. Психологічне консультування поділяється на види залежно від індивідуальних властивостей клієнтів і тих проблем, з приводу яких вони звертаються до психологічної консультації. Розкрийте особливості сімейного, інтимно-особистісного, психолого-педагогічного, ділового консультування.

Вимоги до психолога-консультанта. Розкрийте загальні й спеціальні вимоги до психолога-консультанта, порівняйте особливості поведінки компетентного й некомпетентного психолога при проведенні психологічного консультування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]