Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Лекція - 5

Процесор.

У загальному випадку під процесором розуміють пристрій, що робить набір операцій над даними, представленими в цифровій формі (двійковим кодом). Стосовно до обчислювальної техніки під процесором розуміють центральний процесорний пристрій (CPU), що володіє здатністю вибирати, декодувати і виконувати команди, а також передавати й приймати інформацію від інших пристроїв. Простіше говорячи, процесор - це електронна схема, що виконує обробку інформації.

Виробництво сучасних персональних комп'ютерів почався тоді, коли процесор був виконаний у вигляді окремої мікросхеми.

У цей час основними виробниками чипсетів для настільних комп'ютерів є фірми Intel, nVidia, AMD (яка придбала фірму ATI і зараз випускає чипи під своїм ім'ям), VIA й SIS.

Більшість процесорів, використовуваних у цей час - є Intel-сумісними, тобто мають набір інструкцій й інтерфейси програмування подібні з використовуваними в процесорах компанії Intel.

З моменту випуску першого мікропроцесора в 1971 р. продуктивність ЦП зростає вдвічі кожні два роки.

Основні характеристики процесора.

Продуктивність CPU характеризується наступними основними параметрами: ступенем інтеграції, внутрішньою й зовнішньою розрядністю оброблюваних даних, тактовою частотою, пам'яттю, до якої може адресуватися CPU.

Тактова частота вказує, скільки елементарних операцій (тактів) мікропроцесор виконує за одну секунду (виміряється в МГц).

Ступінь інтеграції мікросхеми показує, скільки транзисторів (найпростіший елемент будь-якої мікросхеми) може поміститися на одиниці площі.

Внутрішня розрядність процесора визначає, яке кількість бітів він може обробляти одночасно при виконанні арифметичних операцій (залежно від покоління процесорів — від 8 до 32 бітів). Зовнішня розрядність процесора визначає, скільки бітів одночасно він може приймати або передавати в зовнішні пристрої (від 16 до 64 і більше в сучасних процесорах). Тактова частота визначає швидкодію процесора.

Для процесора розрізняють внутрішню (власну) тактову частоту процесора (з такою швидкодією можуть виконуватися внутрішні найпростіші операції) і зовнішню(визначає швидкість передачі даних по зовнішній шині). Кількість адрес ОЗУ, доступне процесору, визначається розрядністю адресної шини.

З бурхливим розвитком мультимедіа-додатків перед розроблювачами процесорів виникли проблеми збільшення швидкості обробки величезних масивів даних, що містять графічну, звукову або відеоінформацію.

Сокет.

При покупці нового процесора необхідно з'ясувати, чи сполучимо новий процесор з материнською платою, установленої на комп'ютері. Процесорне рознімання на материнською платою називається Socket - «сокет».

Socket одне з основних понять, коли мова йде про зборку комп'ютера. Напевно кожен починаючий користувач ПК при спроби зібрати комп'ютер або перемінити процесор задавався питанням, як підібрати процесор і системну плату або який процесор підійде до моєї системної плати й чому саме цей, а не інший?

За все вищесказане, відповідає так званий сокет - гніздо, рознімання в який установлюється процесор і залежно від його форми-фактора підійде той або інший процесор.

Ну й звичайно сокет від AMD несумісний із процесорами від Intel і навпаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]