Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_svitovogo_teatru_Metodichny_vkazivki_d....doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Методичні вказівки

з дисципліни «Історія світового театру»

щодо підготовки до

ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ З

ІСТОРІЇ МИСТЕЦТВ

для студентів ІV курсу напряму підготовки

«Кіно-, телемистецтво», «Хореографія», «Образотворче мистецтво», «Музичне мистецтво»

усіх форм навчання

Укладач В. М. Тітова

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

театрального мистецтва

(протокол № 4 від 09.11.2011 р.)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні навчально-методичної комісії

(протокол № від 20 р.)

Луганськ

2011

УДК 792.03

ББК 85.33

Д 36

Рецензенти:

Цой І. М.,

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Луганського державного інституту культури і мистецтв.

Відповідальний за випуск

Д 36

Державний іспит з Історії мистецтв: метод. вказ. з дисц. «Історія світового театру» для студ. ІV курсу напряму підготовки «Кіно-, телемистецтво», «Хореографія», «Образотворче мистецтво», «Музичне мистецтво» усіх форм навчання / уклад. В. М. Тітова ; Луган. держ. ін-т культури і мистецтв. – Луганськ : Вид-во ЛДІКМ, 2011. – ___ с.

Запропоновані методичні вказівки з дисципліни «Історія світового театру» адресовані студентам напряму підготовки «Кіно-, телемистецтво», «Хореографія», «Образотворче мистецтво», «Музичне мистецтво» та призначені допомогти у підготовці до державного іспиту з історії мистецтв (Історія театру). Містять тематичний план навчальної програми з дисципліни, питання до державного іспиту, рекомендовану літературу. Також подаються приблизні відповіді у вигляді тезисів на питання білетів до державного іспиту.

Вказівки можуть стати в нагоді також і студентам І курсу вищевказаних спеціальностей під час підготовки до семінарських занять та до заліку з дисципліни «Історія світового театру».

УДК 792.03

ББК 85.33

© Тітова В. М., укладання, 2011

© Луганський державний інститут

культури і мистецтв, 2011

Пояснювальна записка

«Історія світового театру» є однією з дисциплін циклу природничо-наукової підготовки студентів, вивчення якої передбачено навчальними планами більшості творчих спеціальностей Луганського державного інституту культури і мистецтв. «Історія мистецтв» – це комплексний іспит з питань всіх видів мистецтв: образотворчого, музичного, хореографічного, театрального та кіно-, телемистецтва. Державний іспит з «Історії мистецтв» складається у VІІ семестрі і є першим щаблем у визначенні професійної компетенції випускників ЛДІКМ.

Головне завдання курсу «Історія світового театру» – дати студентам знання з історії розвитку західноєвропейського і російського театрів, навчити їх застосовувати одержані знання в аналізі театрального процесу і окремих п’єс найкращих драматургів, мати навички самостійної роботи з літературою. При вивченні тем особлива увага надається питанням зв’язку минулого з проблемами сучасного театру, питанням драматургії, сценічній історії п’єс, акторському і режисерському мистецтву, зразкам кращих театрів Європи і Росії. Значне місце у вивченні курсу відводиться питанням взаємозалежності розвитку театрального мистецтва від історичних умов, що склалися в той чи інший період існування людства, приділяється увага зв’язку театру з передовою суспільною думкою, різним напрямкам в акторському мистецтві. Обмежена кількість аудиторних годин не дає можливості надання повної характеристики періодів в історії театру, а лише підкреслює загальні тенденції в розвитку драматургії, в акторському і режисерському мистецтві.

Дисципліна «Історія світового театру» розрахована на 54 навчальні години, а саме: лекційні заняття – 18 годин – денна форма навчання та 6 годин – заочна форма навчання; семінарські заняття – 18 годин – денна форма навчання та 6 годин – заочна форма навчання; самостійна робота – 18 годин – денна форма навчання та 42 години – заочна форма навчання.

Курс викладається протягом І навчального семестру (І курс), завершується заліком, що виставляється з урахуванням рівня знань з теорії та результатів самостійної роботи з даної дисципліни, згідно навчального плану та програмних вимог. Наприкінці VІІ семестру перед складанням державного іспиту для студентів проводяться консультації з усіх розділів «Історії мистецтв».

Дані методичні вказівки покликані допомогти студентам у підготовці до державного іспиту з «Історії мистецтв», в оволодінні теоретичними засадами дисципліни «Історія світового театру». Нижче викладені тематичний план дисципліни, питання до державного іспиту, та у вигляді тезисів надані приблизні відповіді на питання білету.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ п/п

Назва теми

Кількість годин

Денна форма навчання

Заочна форма навчання

Лекційні

Семінарські

Самостійні

Лекційні

Семінарські

Самостійні

1курс І семестр

1

Основні принципи театрального мистецтва. Види і жанри театрального мистецтва.

2

2

2

0,5

0,5

4

2

Античний театр.

2

2

2

0,5

0,5

4

3

У. Шекспір і англійський театр ХVI-поч. ХVІІ ст.

2

2

2

1

1

4

4

Ж.-Б. Мольєр і французький театр.

2

2

2

1

1

6

5

Акторське мистецтво італійського театру к. XIХ – поч. ХХ ст. Ернесто Россі, Томмазо Сальвіні.

2

2

2

0,5

0,5

4

6

Народні витоки російського театру. Російський публічний і шкільний театр. Російський класицизм в драматургії Сумарокова. Акторське мистецтво російського театру ХVІІІ ст.

2

2

2

1

1

6

7

Акторське мистецтво російського театру ХІХ ст. Роль російської драматургії у розвитку театрального мистецтва ХІХ ст.

2

2

2

0,5

0,5

6

8

Чехов і театр. Організація МХАТу. Видатні актори.

2

2

2

0,5

0,5

4

9

Видатні режисери і актори І пол. ХХ ст.

2

2

2

0,5

0,5

4

Всього за курс:

18

18

18

6

6

42

Форма контролю:

залік

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]