Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Форматування документів

Форматування - це зміна зовнішнього вигляду документа. Розрізняють три ієрархічних рівні форматування: форматування символів, форматування абзаців і форматування сторінок.

Форматування сторінок. До сторінкових форматів ставляться розриви сторінок і розділів, розмір й орієнтація паперу, поля сторінок, номера рядків, колонтитули, колонки, виноски.

Розбивка документа на сторінки. Word автоматично розбиває текст на сторінки. При необхідності користувач може в довільному місці документа вставити лінію розриву між сторінками клавішами Ctrl + Enter або:

  • установити текстовий курсор у потрібнім місці документа;

  • вибрати команду Розрив сторінки в групі Сторінки вкладки Вставка.

Можна скорегувати розбивку тексту на сторінки, змінюючи положення абзаців, які виявляються внизу сторінок. Для цього треба:

  • виділити абзац;

  • у діалоговому вікні перейти на вкладку Положення на сторінці;

  • у групі Розбивка на сторінки можна вибрати перемикачі:

Заборона висячих рядків — щоб заборонити поява одиночних рядків угорі й унизу сторінки;

  • Не відривати від наступного — щоб розмістити виділений абзац на одній сторінці з наступним;

  • Не розривати абзац — якщо абзац повністю не вміщається наприкінці сторінки, то він буде переноситися на наступну сторінку;

З нової сторінки — для розміщення виділеного абзацу вгорі наступної сторінки.

Розподіл документа на розділи. Розділи - це частини документів, які можуть бути відформатовані незалежно друг від друга. Усередині роздягнула використаються однакові сторінкові формати.

Документ можна розбити на розділи, вставивши в певні місця тексту символи розриву. Щоб вставити в потрібнім місці документа розрив роздягнула, потрібно:

  • установити текстовий курсор у те місце документа, де повинен починатися новий розділ;

  • вибрати команду Розриви розділів, клацнувши по кнопці Розриви групи Параметри сторінки вкладки Розмітка сторінки.

У списку, що відкрився, ми можемо побачити наступні команди:

  • Наступна сторінка — відбувається вставка розриву роздягнула й початок нового розділу з наступної сторінки;

  • Поточна сторінка — відбувається вставка розділу й початок нового розділу з тієї ж сторінки;

  • Парна сторінка — відбувається вставка розриву роздягнула й початок нового розділу з парної сторінки;

Непарна сторінка — відбувається вставка розриву роздягнула й початок нового розділу з непарної сторінки. Розбивка тексту на розділи відбувається також при призначенні різних сторінкових форматів різним частинам документа.

У діалогових вікнах ряду команд, що встановлюють сторінкові формати, можна вказати, для якої частини документа призначається формат, вибравши зі списку Застосувати один з варіантів: для виділеного фрагмента тексту, для всього документа, для тексту від поточної позиції курсору до кінця документа, для поточного розділу.

Між розділами уставляється роздільник розділів — крапкова лінія з написом Розрив роздягнула.

Параметри сторінки. Параметри сторінки встановлюються в діалоговому вікні Параметри сторінки, що відкривається щигликом миші на кнопці виклику діалогового вікна групи Параметри сторінки вкладки Розмітка сторінки.

Нумерація рядків. У ряді випадків потрібно пронумерувати рядка тексту. Як правило, це робиться у фінансових або юридичних документах.

Номера рядків відображаються в режимі розмітки сторінки на лівому полі сторінки або ліворуч від колонок при многоколонной верстці тексту.

Щоб додати номера рядків, треба:

  • виділити частина документа, у якій потрібно виконати нумерацію рядків;

  • вибрати команду Номера рядків, що перебуває в групі Параметри сторінки вкладки Розмітка сторінки;

  • у списку, що з'явився, можна вибрати одну з нумераций рядків: Безперервна, На кожній сторінці, У кожному розділі, Заборонити в поточний абзац і Немає нумерації. Клацнувши по кнопці КолонтитулиКолонтитули містять інформацію, що може перебувати й у верхньому, і в нижнім полі документа. Звичайно в колонтитулах розмішають номера сторінок, назви документа або глав, прізвище автора й т.д. Колонтитули можуть включати також графічні об'єкти.

В Word існує можливість використати той самий колонтитул для всього документа або колонтитули, що відрізняються, для різних розділів документа. Можна створити унікальний колонтитул для першої сторінки або взагалі забрати з її колонтитули. Допускається використання колонтитулів, що розрізняються, для парних і непарних сторінок документа.

Колонтитули відображаються в режимах розмітки сторінки й попереднього перегляду.

Щоб створити колонтитули, треба: • вибрати групу Колонтитули на вкладці Вставка; у даній групі перебувають кнопки Верхній колонтитул і

• увести текст в область верхнього або нижнього колонтитула).

Коли колонтитули активізовані, то на стрічці з'являється додаткова вкладка Конструктор (мал. 4.14), у якій розташовані кнопки для вставки в колонтитул спеціальної інформації: номера сторінок, загальна кількість сторінок, що тече дата, що текет час, малюнок, кліп.

У цій же вкладці в групі Параметри є дві кнопки Особливий колонтитул для першої сторінки й Різні колонтитули для парних і непарних сторінок.

Для швидкого перемикання між колонтитулом й основним текстом можна використати подвійного щиглика миші по області колонтитула або основного тексту.

Колонтитули форматуються як звичайний текст. Можна вирівняти один елемент колонтитула по лівому краї, іншої - по центрі, третій - по правому краї. Можна також змінити положення колонтитула по вертикалі шляхом зміни відстані від колонтитула до верхнього або нижнього

краю сторінки. Для видалення колонтитула варто виділити текст колонтитула й нажати клавішу Del.

Щоб припинити роботи з колонтитулами потрібно клацнути по кнопці Закрити вікно колонтитулів у групі Конструктор.

Нумерація сторінок. Нумерація сторінок - це сторінковий формат. Він призначається для поточного розділу або виділених розділів.

Номер сторінки можна поставити вгорі сторінки, унизу сторінки й на полях сторінки.

Номера сторінок відображаються в режимі розмітки сторінки й у режимі попереднього перегляду.

Виноски. Виноска - це додатковий уточнюючий текст, пов'язаний з певним місцем в основному тексті, що відзначається символом виноски. За замовчуванням символом виноски є ціле число, що представляє собою порядковий номер виноски.

Положення тексту виноски залежить від типу виноски. Розрізняють два типи виносок: звичайні й кінцеві. Звичайні виноски друкуються внизу сторінки, а кінцеві - наприкінці розділу або документа.

Операції переміщення, копіювання, видалення, зміни шрифту й розміру символів виносок виконуються так само, як і для звичайного тексту.

Якщо підвести покажчик миші до символу виноски, то поруч з'явиться текст виноски. Щоб переглянути текст виноски в області виносок у нижній частині екрана, варто двічі клацнути за знаком виноски.

Форматування символів. Символ є найменшою одиницею тексту: це окрема буква, цифра, розділовий знак і т.п. Під форматуванням символів розуміється вибір таких його атрибутів, як шрифт, розмір, накреслення, кольори, положення в рядку й ін.

Для зміни символьного формату існуючого тексту попередньо варто виділити фрагмент тексту, що підлягає форматуванню. Якщо треба змінити поточний символьний формат, то в тексті не повинне бути виділених фрагментів.

Для форматування символів використаються кнопки, розташовані в групі Шрифт на вкладці Головна, а також вкладка Шрифт діалогового вікна Шрифт, що з'являється, якщо клацнути по кнопці виклику діалогового вікна Шрифт.

Розмір шрифту. Одиницею виміру розміру шрифту (кегля) є пункт. Пункт становить приблизно 0,35 мм. Розмір шрифту можна вибирати в діапазоні значень від 1 до 1638 пунктів.

Як правило, для основного тексту використається розмір шрифту, рівним 10-12 пунктам, для заголовків - більший шрифт.

Накреслення шрифту. В Word використаються наступні види накреслення шрифту:

  • звичайний;

  • курсив;

  • напівжирний;

  • напівжирний курсив.

Звичайне накреслення застосовується для основного тексту, інші види накреслень шрифту - для виділення окремих фрагментів тексту.

Форматування символів за допомогою групи Шрифт. У групі Шрифт вкладки Головна є списки й кнопки, що дозволяють вибрати тип шрифту, розмір, накреслення, кольори шрифту, кольори виділення тексту. За допомогою відповідних кнопок можна зробити виділений текст підкреслен і закресленим, підрядкові й надрядковим, перетворити всі букви виділеного тексту в прописні або рядкові.

Розмір шрифту можна як вибрати зі списку, так і задати своє значення, набравши його в поле уведення цього списку й нажавши клавішу Enter.

Форматування символів за допомогою діалогового вікна Шрифт.

Діалогове вікно команди Шрифт має дві вкладки: Шрифт й Інтервал. За допомогою вкладки Шрифт можна змінити гарнітуру, накреслення, розмір, кольори й інші параметри шрифту. За допомогою вкладки Інтервалможна змінити відстань між символами, положення символів щодо базової лінії рядка, а також масштаб подання символів.

Вкладка Інтервал включає:

  • список Інтервал, що містить значення: Звичайний, Розріджений, Ущільнений. Величина (у пунктах), на яку можна збільшити або зменшити відстань по горизонталі між символами, задається в поле На;

  • список Зсув, що містить значення: Ні, Нагору, Униз. У поле На задається величина зсуву символів (у пунктах) нагору або вниз щодо базової лінії рядка;

  • список Масштаб символів.

Форматування абзаців. Абзац — це фрагмент тексту, обмежений символом кінця абзацу (]|). Цей символ уводиться натисканням клавіші Enter. Символ кінця абзацу зберігає абзацні формати. При видаленні цього символу формати даного абзацу губляться.

До абзацних форматів ставляться: абзацні відступи, вирівнювання границь абзацу, міжрядкові інтервали, інтервали між абзацами, табуляція, списки-перерахування, рамки й заливання.

Щоб отформатировать один абзац, досить помістити курсор у будь-яке місце абзацу й призначити формат. Для форматування декількох абзаців їх варто виділити й потім призначити формат.

Форматування абзаців за допомогою команд діалогового вікна Абзац. У діалоговому вікні Абзац на вкладці Відступи й інтервали є наступні елементи:

  • список Вирівнювання — для вибору виду вирівнювання границь абзацу: по правому краї, по лівому краї, по центрі, по ширині;

  • група Відступи поєднує поля:

  • Ліворуч — для завдання відстані від лівого поля сторінки до лівої границі абзацу;

  • Праворуч — для завдання відстані від правого поля сторінки до правої границі абзацу;

  • Перший рядок — для завдання відстані від лівої границі абзацу до початку першого рядка;

• група Інтервал поєднує наступні поля:

  • Міжрядковий — для уведення відстані між рядками (одинарне, полуторне, подвійний або довільне значення);

  • Перед, Після — для завдання додатково до міжрядкової відстані між абзацами.

Призначення абзацних відступів за допомогою горизонтальної лінійки. На горизонтальній лінійці перебувають маркери, положення яких відображає величину відступів у поточному абзаці. Відступи поточного абзацу можна змінювати, переміщаючи мишею ці маркери уздовж лінійки.

Форматування абзаців за допомогою групи Абзац вкладок Головна й Розмітка сторінки. На вкладках Головна й Розмітка сторінок є:

  • кнопки для вирівнювання границь абзацу: по лівому краї, по центрі, по правому краї, по ширині;

  • кнопки для зміни лівого абзацного відступу: Зменшити відступ, Збільшити відступ, натискання на які зміщає ліву границю абзацу на полдюйма вліво або вправо;

  • кнопки для завдання міжрядкового інтервалу: одинарного, полуторного, подвійного й т.д.

Копіювання форматів. Досить часто виникає ситуація, коли черговий фрагмент тексту потрібно отформатировать точно так само, як іншої, раніше відформатований фрагмент. У такому випадку замість повторення безлічі операцій форматування варто використати процедуру копіювання формату. Це дозволяє досягти того ж результату, але з меншими трудозатратами.

Щоб скопіювати формат, треба:

  • виділити фрагмент, формат якого потрібно скопіювати;

  • нажати кнопку Формат за зразком, розташовану в групі Буфер обміну вкладки Головна (при цьому покажчик миші здобуває форму кисті);

  • виділити фрагмент, що потрібно отформатировать.

  • якщо необхідно застосувати той самий формат до декількох фрагментів, то по кнопці Формат за зразком виконати не одиночний, а подвійний щиглик. Після цього послідовно виділити всі фрагменти, що підлягають однаковому форматуванню.

Чтобы вийти з режиму копіювання формату, треба ще раз нажати кнопку Формат за зразком або клавішею Esc.

Границі й заливання. У документі Word можна додати границю до виділеного фрагмента тексту, абзацу або сторінці.

Заливання використається для затінення тла виділеного тексту або абзацу. Крім заливання можна використати візерунок (штрихування).

Для видалення заливання треба, попередньо виділивши потрібний фрагмент документа, на вкладці Заливання діалогового вікна Границі й заливання в поле Заливання вибрати варіант Немає.

Списки. Списки можуть бути маркірованими й нумерованими. У маркірованих списках для виділення кожного окремого пункту використаються маркери, у нумерованих списках— номера. Списки також можуть бути багаторівневими2.

Щоб оформити вже уведений текст як список, варто виділити абзаци, які повинні стати елементами списку, і призначити потрібний формат. Формат списку можна призначити за допомогою кнопок Маркери й Нумерація, щовходять у групу Шрифт вкладки Головна.

Щоб відразу ввести текст у вигляді списку, необхідно помістити курсор у новий абзац, задати потрібний формат, потім увести абзаци, що утворять список. При уведенні багаторівневого списку треба на початку нового абзацу натискати клавішу Tab або кнопкуЗбільшити відступ для зниження рівня нумерації елемента списку й Shift + Tab або кнопку Зменшити відступ — для підвищення. Щоб вставити в список додатковий пункт, потрібно помістити курсор у кінець того абзацу, після якого повинен бути вставлений новий пункт, і нажати клавішу Enter. З'явиться новий рядок з маркером або номером, причому якщо додатковий пуню уставляється не в кінець списку, то нумерація наступних пунктів автоматично зміниться.

Табуляція. Табуляція ставиться до абзацних форматів. Операція табуляції реалізується за допомогою клавіші Tab і міток табуляції.

Мітка табуляції в рядку - це фіксована позиція, на якій курсор установлюється при натисканні клавіші Tab. За замовчуванням позиції табуляції розставлені на відстані 0,5 дюйма (1,27 див) друг від друга. Мітки табуляції мають наступні характеристики:

  • Положення — відстань від лівого поля сторінки до мітки табуляції;

  • Вирівнювання — вид вирівнювання тексту відносно влучні табуляції:

  • Заповнювач — символ, що заповнює порожній простір ліворуч від мітки табуляції.

У діалоговому вікні Табуляція, що викликається Кнопкою запуску діалогового вікна Абзац, можна встановити або видалити мітки табуляції.

Установка міток табуляції виробляється в такий спосіб:

  • виділити абзаци, для яких потрібно встановити мітки табуляції;

  • вибрати команду Табуляція;

  • у поле Позиції табуляції вказати відстань від лівого поля до мітки табуляції;

  • вибрати спосіб вирівнювання;

  • вибрати заповнювач;

  • нажати кнопку Встановити.

Для видалення мітки табуляції необхідно:

  • у списку Позиції виділити мітку табуляції, що потрібно видалити;

  • нажати кнопку Видалити;

• для видалення всіх існуючих в абзаці міток табуляції варто клацнути по кнопці Видалити все. Мітки табуляції поточного абзацу відображаються на горизонтальній лінійці маркерами, що вказують тип вирівнювання. Ліворуч від горизонтальної лінійки перебуває

кнопка, за допомогою якої можна вибрати тип маркера. Кожен щиглик по цій кнопці міняє вид маркера, зображеного на кнопці. Коли на кнопці з'явиться маркер потрібного типу, варто клацнути по тому місцю горизонтальної лінійки, де необхідно встановити позицію табуляції.

Для зміни мітки табуляції потрібно відбуксирувати маркер в інше місце. Для видалення мітки табуляції треба за допомогою миші перемістити маркер табуляції за межі лінійки.

Таблиці в документах Word

Створення таблиці. Коли створюється таблиця в Word 2007, то на стрічці додаються ще дві вкладки для роботи з таблицями Конструктор (мал. 4.17) і Макет (мал. 4.18). Відповідно додаються нові групи елементів.

Таблиця в Word може бути побудована: за допомогою міток табуляції;

  • за допомогою команди Вставити таблицю, розташовану в групі Таблиці вкладки Вставка або інструментом Намалювати таблицю.

Щоб створити таблицю за допомогою операції табуляції, потрібно:

  • установити курсор у новий абзац;

  • указати мітки табуляції для кожного стовпця таблиці: залежно від способу вирівнювання мітка буде лівою, правою границею стовпця, центром стовпця або позицією десяткового роздільника. Щоб розділити стовпці лініями, потрібно встановити в потрібних місцях мітки табуляції з рисою;

  • увести текст у таблицю построчно, натискаючи клавішу Tab щораз для переходу до наступного стовпця (у тому числі й до першого);

  • если таблиця повинна являти собою один абзац, то для переходу на новий рядок варто натискати клавіші Shift + Enter. Якщо ж кожен рядок повинна бути окремим абзацом, необхідно натискати клавішу Enter.

Створені таким способом стовпці тексту «прив'язані» до позицій табуляції. Для зсуву стовпця таблиці по горизонталі досить перемістити відповідному цьому стовпцю мітку табуляції.

Таблиця в Word може включати 32 767 рядків й 31 стовпець. Стовпці автоматично нумеруються як А, В, З, D,..., рядка- 1, 2, 3, 4,... При роботі з таблицею активно використається контекстне меню.

Переміщення усередині таблиці виконується натисканням клавіші Tab або Shift + Tab.

Також можна відразу вставити готові таблиці. Для цього потрібно в групі Таблиці клацнути по кнопці Експрес-таблиці й у списку, що відкрився, вибрати необхідну таблицю.

Форматирование таблиці. Команди Робота з таблицями/Конструктор/Стилі таблиць або контекстне меню таблиці дозволяють вибрати один зі стандартних варіантів оформлення. Можна змінювати стандартні варіанти за допомогою прапорців з областей Використати й Змінити оформлення.

Зміна ширини й висоти стовпця (осередку):

• подвійний щиглик по крайній лівій вертикальній лінії сітки або по кнопці Автоподбор у групі Розмір осередку вкладки Макет. При виконанні цих дій Word підганяє ширину стовпця під розмір його вмісту;

  • утримуючи клавіші Shift і перетаскуючи границю, можна змінити границі тільки в прилягаючих стовпців, Ctrl + Shift — тільки в стовпця, що прилягає ліворуч до перетаскує границе, що. При втриманні клавіші Alt при перетаскуванні границь у лінійці будуть показані розміри стовпців;

  • установити миша на правій границі осередку й, утримуючи ліву кнопку, перетягнути границю вправо або вліво;

  • змінити положення маркерів стовпців на лінійці;

  • виділити змінюваний стовпець — Таблиця — Висота й ширина осередку — значення параметрів.

Об'єднання (розбивка) осередків виробляється за допомогою команди: Таблиця — Об'єднати (Розбити) осередку.

Копіювання й переміщення: виділити з маркерами стовпець, рядок або осередок і перетягнути (при натиснутій клавіші Ctrl — копіювати).

Сортування вмісту таблиці й тексту:

  • Робота з таблицями/Макет/Дані/Сортування...;

  • указати в поле Сортувати й у поле Потім номера стовпців, уміст яких буде використано при сортуванні;

  • указати тип сортування - текст, число, дата;

  • установити вид сортування даних — По зростанню або По убуванню.

Для сортування тексту, не оформленого в таблицю, виділити Текст — Таблиця — Сортування тексту — По зростанню — З рядком заголовка. Кнопка Параметри дозволяє встановити додаткові можливості сортування: сортувати тільки стовпці, не змінюючи розташування матеріалу в іншій частині; сортувати з урахуванням регістра й роздільників полів для тексту.

Нумерація осередків: виділити осередку для нумерації — інструмент Нумерований список — По рядках/По стовпцях або Формат — Список — вкладка Нумерований список (при необхідності можна поміняти формат номерів). Якщо в осередку розташовано кілька абзаців, то для фіксування тільки одного номера в ній установити прапорець Тільки один номер в осередку.

Викликавши контекстне меню, можна змінити вирівнювання й напрямок тексту, границі й заливання й ін.

Розрахунки в таблиці. Таблиці в Word дозволяють не тільки представляти текст у табличному виді, але й виконувати обчислення по формулах. Для цього необхідно встановити курсор в осередок і виконати командуРобота з таблицями/Макет/Дані/Формула.... У поле Формула ввести формулу для розрахунку або вибрати в поле Вставити функцію необхідну для виконання функцію; у поле Формат числа встановити необхідний формат подання результату.

Додавання підпису до таблиці. До таблиці можна автоматично додати підпис, якщо клацнути по кнопці Вставити назву в групі Назви вкладки Посилання. У результаті з'являється діалогове вікно Назва (мал. 4.19).

При бажанні можна змінити постійну частину Таблиця, а також місце розташування підпису.

Кнопка Нумерація дозволяє вибрати формат нумерації й при бажанні підключити до назви таблиці номер глави із вказівкою стилю оформлення.

Надалі Word сам стежить за нумерацією таблиць.

Установка режиму Автоназвание дасть можливість уводити тільки текст підпису при вставці определенною виду об'єктів.

Перетворення тексту в таблицю. Для перетворення тексту в таблицю необхідно:

  • виділити в таблиці рядка, призначені для перетворення;

  • виконати команду Вставка/Таблиці/Таблиця/Перетворити в таблицю.

Перетворення таблиці в текст. Для перетворення таблиці в текст необхідно:

  • виділити текст, призначений для перетворення;

  • виконати команду Робота з таблицями/Макет/Дані/ Перетворити в текст.

Стилі

Стиль — це іменована сукупність параметрів форматування тексту. При використанні стилю до тексту застосовуються всі вхідні в стиль параметри форматування. Можна швидко перетворити фрагменти тексту, до яких застосований який-небудь стиль, шляхом зміни цього стилю. Таким чином, використання стилів дозволяє заощаджувати час, підвищувати якість і знижувати трудомісткість оформлення документів1.

Типи стилів. Розрізняють чотири типи стилів: стилі символів, абзаців, списків і таблиць. Стилі символів містять у собі тільки символьні формати. Стилі абзаців сполучають символьні й абзацні формати. Стилі списків можна розглядати як окремий випадок стилів абзаців. Стилі таблиць призначені для спрощення форматування таблиць.

В Word є убудовані стилі для оформлення різних елементів документа: основного тексту, заголовків, колонтитулів і т.д. Крім того, користувачі мають можливість створювати власні (користувальницькі) стилі. За замовчуванням при уведенні тексту використається звичайний убудований стиль.

Інструменти, призначені для операцій зі стилями. Операції зі стилями зручно виконувати, якщо ліворуч на екрані відображається смуга стилів, у якій напроти кожного абзацу наведена назва застосованого до нього стилю.

Необхідні операції зі стилями можна виконати за допомогою групи Стилі, що перебуває на вкладці Головна.

При виконанні операцій зі стилями важливу роль грає Список стилів, що відкривається щигликом миші по кнопці виклику діалогового вікна групи Стилі. Список стилів розкривається щигликом миші, при цьому в ньому втримується обмежений набір стилів. Якщо розкрити список, утримуючи клавішу Shift, перелік відображуваних стилів буде повним. Для наочності назва кожного стилю в списку відформатовано цим же стилем. Праворуч зазначені типи стилів, які позначаються медіальними значками:

  • 1|- для стилів абзаців;

  • а - для стилів символів;

  • Щ — для стилів таблиць;

• -для стилів списків.

Створення й застосування стилів. Існують два способи створення стилів: за зразком і без попереднього форматування.

Для створення нового стилю за зразком необхідно:

  • отформатировать належним чином фрагмент-зразок;

  • виділити його;

  • клацнути мишею в поле списку, що розкривається, Стилі в групі Стилі на вкладці Головна;

  • щелкнуть по кнопці Застосувати стилі;

  • увести ім'я нового стилю;

  • нажати клавішу Enter.

  • отформатировать фрагмент тексту;

  • виділити його;

  • клацнути по кнопці виклику діалогового вікна в групі Стилі;

  • у вікні, що відкрилося, Стилі клацнути по кнопці Створити стиль. Відкриється діалогове вікно

  • в списку Стиль вибрати тип стилю: стиль абзацу, знака або таблиці — і клацнути по кнопці Формат;

  • у меню, що відкрився, вибрати потрібні пункти й призначити необхідні формати;

  • у поле уведення Ім'я набрати ім'я нового стилю;

  • нажати кнопку ОК.

Задати символьні й абзацні формати можна також за допомогою відповідних кнопок в області форматування діалогового вікна Створення стилю.

Щоб застосувати стиль, попередньо треба виділити форматируемый фрагмент тексту й вибрати потрібний стиль зі списку, що розкривається, Стиль на панелі інструментів Форматування або зі списку Виберітьформатування для застосування на панелі інструментів Стилі й форматування.

Заголовочные стилі й структура документа. Як правило, документ має ієрархічну структуру, наприклад, містить у собі кілька частин, які діляться на глави, глави, у свою чергу, можуть ділитися на розділи й т.д.

До заголовків найвищого рівня варто застосовувати стиль Заголовок 1, а до заголовків більше низького рівня — відповідно стилі Заголовок 2, Заголовок 3 і т.д. У нашому прикладі до заголовків частин потрібно застосувати стиль Заголовок 1 , до заголовків глав — стиль Заголовок 2, до заголовків розділів — Заголовок 3. Можна використати до 9 рівнів заголовків.

Применение заголовних стилів відкриває можливість:

  • використати режим схеми документа;

  • легко перетворити структуру документа;

  • автоматично нумерувати заголовки;

  • автоматично формувати зміст. Використання схеми документа. Після застосування заголовних стилів з'являється можливість використання режиму схеми документа, що дозволяє організувати швидке переміщення по великому документі. Щоб перейти в цей режим, варто поставити мітку поруч із кнопкою Схема документа в групі Показати або Сховати вкладки Вид. На екрані з'явиться вертикальна панель, розташована ліворуч від вікна документа, що містить всі наявні в документі заголовки.

Зміна структури документа. Для переходу в режим перегляду структури документа варто вибрати команду Структура в групі Режими перегляду документа вкладки Вид або активізувати кнопку Режим структури, щоперебуває праворуч від горизонтальної лінійки прокручування. У цьому режимі на екрані з'являється вкладка Структура (мал. 4.22).

У режимі перегляду структури документа ліворуч від кожного абзацу зазначений символ структури. Якщо виконати подвійний щиглик по символі структури поруч із заголовком, то можна відобразити або забрати текст, що випливає за заголовком. Для цієї ж мети можна використати кнопки Розгорнути + і Згорнути |— на панелі інструментів.

Користуючись символами структури поруч із заголовками, можна також змінювати структуру документа. Переміщення символу структури по горизонталі приведе до зміни рівня заголовка. Пересуваючи символ структури по вертикалі, можна здійснити переміщення розділу по тексту.

Число відображуваних рівнів структури вибирається в списку Показати рівень. За допомогою кнопок цієї панелі зручно змінювати структуру документа. Щоб перемістити розділ в інше місце документа, потрібно сховати основний текст, виділити заголовок і пересувати його за допомогою кнопки Нагору або Вниз.

Создание списків ілюстрацій. Список ілюстрацій — це список малюнків, таблиць, графіків й інших ілюстрацій у документі. Для того щоб створити список ілюстрацій автоматично, необхідно підписувати ілюстрації в такий спосіб:

  • клацнути по кнопці Вставити назву в групі Назви вкладки Ссьлки;

  • виберіть постійну частину підпису відповідно до типу ілюстрації (малюнок, таблиця, формула) або створіть нову за допомогою кнопки Створити;

  • используя кнопку Нумерація, задайте формат номерів;

  • додайте назву ілюстрації.

Використайте цю процедуру щораз, коли з'являється нова ілюстрація. Нумерація ілюстрацій по всіх типах буде вестися автоматично.

Для створення списку ілюстрацій:

• установите курсор у те місце документа, куди варто вставити список ілюстрацій;

  • виберіть групу Назви на вкладці Посилання, а потім клацніть по кнопці Список ілюстрацій;

  • у діалоговому вікні, що відкрилося (мал. 4.24) у списку Назву виберіть тип назв, які варто включити до списку ілюстрацій;

  • задайте будь-які інші параметри списку ілюстрацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]