Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земкадастр підручник.doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

12.6.4. Порядок подання та затвердження звітно-облікових документів

Звіти за формою 2-зем, як і 6-зем, складають за інструкцією з ведення державного земельного кадастру – державної статистичної звітності по кількісному обліку земель (форм 6-зем, 6а-зем 6б-зем 2-зем), затвердженою Держкомстатом України 1998 р. з внесеними змінами 2001 року.

Ця інструкція розроблена відповідно до положення про порядок ведення державного земельного кадастру (1993 р.), а в основу класифікації земель покладена стандартна статистична класифікація землекористування, а також класифікація видів економічної діяльності.

Звіт за формами 6-зем, 2-зем є кінцевим результатом вивчення обліку земель за формами власності.

Звіт за формою 2-зем складають станом на перше січня і перше липня кожного року. Він містить два розділи:

1. Землі, які входять в межі адміністративних одиниць;

2. У тому числі в межах населених пунктів.

Звіт становить собою таблицю, де у рядках перелічують групи власників землі та землекористувачів згідно з формою 6-зем, а в графах відповідно вказують кількість власників землі та землекористувачів, загальну площу всіх земель, в тому числі сільськогосподарських угідь, з них ріллі, що зазначені у формі 6-зем.

Форму 2-зем складають на основі форми 6-зем у таких графах: загальна площа, площа сільськогосподарських угідь і ріллі кожного рядка поділяється за формами власності, а з усіх земель виділяють передані у тимчасове користування.

До земель, які є державною власністю, належать землі, наданні у постійне користування, землі запасу та землі, не надані у власність і постійне користування у межах населених пунктів.

Крім того відображають загальну площу, в тому числі сільськогосподарських угідь, з них ріллі, які перебувають у приватній власності.

У комунальній власності обліковують загальну площу земель, площу сільськогосподарських угідь, з них ріллі, які надані у користування згідно з рішенням органів місцевого самоврядування.

У графі 21 показані дані про загальну площу земель, які надані у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, з числа земель, які перебувають у власному або постійному користуванні, юридичних і фізичних осіб із земель запасу не наданих у власне і постійне користування в межах населених пунктів.

У загальній площі виділяють сільськогосподарські угіддя і з них ріллю.

У графі 29 враховують дані про загальну площу земель, які надані юридичним і фізичним особам, включаючи іноземні, у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, а також земель, які надані у тимчасове користування для сінокосів і випасання худоби громадянам згідно з рішенням відповідної ради.

У графі 32 враховують дані про землі, які перебувають у довгостроковому користуванні, втому числі на умовах оренди, які перебувають у тимчасовому користуванні від 3 до 25 років.

Складаючи звіт за формою 2-зем, контролюють такі моменти:

  1. сума площ земель, які перебувають у державній, приватній, комунальній власності повинна дорівнювати площі території сільради;

  2. площі земель, які передано в тимчасове користування повинні дорівнювати площам тих земель, які перебувають у тимчасовому користуванні.

Для того щоб забезпечити своєчасне надходження та операційне використання інформації, передбачається чітко визначений порядок виготовлення і подання звітної документації. Це зазначено в положенні «Про порядок ведення державного земельного кадастру». Виготовлення і подання звітних документів проводять в чотири етапи:

  1. до 1,01 і 5,07

  2. до 5,02 і 15,07

  3. до 25,02 і 25,07

  4. до 25,03 і 5,08

На першому етапі інженери-землевпорядники сільських, селищних, міських виконкомів рад складають звітно-облікову документацію за виготовленими формами і передають сільським, селищним, міським (міста районного підпорядкування) радам, а також міським і районним відділам земельних ресурсів.

На другому етапі начальники відділів земельних ресурсів, отримавши звіти із сільських, селищних, міських рад, зводять їх по району, погоджують з обласними головними управліннями земельних ресурсів і затверджують в районній державній адміністрації. Після затвердження звіти передають в районні ради і в обласні управління земельних ресурсів.

На третьому етапі начальники обласних управлінь земельних ресурсів, отримавши звіти з районів, зводять звіт по області, погоджують його з Державним агентством по земельних ресурсах України, дають на затвердження до облдержадміністрації і вже затверджений звіт подають до обласної ради і Агентства.

На четвертому етапі державне агентство по земельних ресурсах України, отримавши матеріали зі всіх областей, опрацьовує національний звіт, що відображає стан використання земельних ресурсів і подає його у Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, Секретаріат Президента України і Державний комітет України. На цьому рівні звіт затверджує Кабінет Міністрів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]