Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції(екологія людини).docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
363.07 Кб
Скачать

4. Функції щитоподібної, пара щитоподібної та вилочкової залоз.

Щитоподібна залоза (Щз) розташована на шиї, дещо нижче гортані. Її маса 20-30 г. Вона синтезує гормони тироксин і трийодтиронін. При гіпофункції Щз розвивається хвороба критинізм (затримка росту, розвитку, порушення пропорцій тіла, розумової діяльності), при гіперфункції — Базедова хвороба (посилюється обмін речовин, збудливість, ЧСС, енерговитрати тощо).

В регуляції діяльності Щз беруть участь:1) тиреотропний гормон гіпофізу — спричинює гіпертрофію клітин та збільшення розмірів залози (ендемічний зоб), стимулює утворення тироксину; 2) йод — при його нестачі кількість гормонів Щз в крові зменшується; 3) тироксин — стимулює роботу Щз.

Вікові особливості: — 3 тиждень ембріонального розвитку — закладка Щз; — у новонародженого — маса 1-5г; — до 5 років — активний ріст; — 6-7 повільний ріст; — період статевого дозрівання активізація розвитку; — 21-30 — повне  формування, найвища функціональна активність; — від 30 і далі — активність знижується.

Паращитоподібні залози розташовані на задній поверхні Щз. Вони продукують паратгармон. Він стимулює вимивання Са+ та Р+ з кісток, всмоктування Са+ в кров з травного каналу, реабсорбції Р+в нирках.

Вікові особливості: — 6 тиждень ембріонального розвитку — закладка; — 4-7 років — найбільша активність (формується скелет).

Вилочкова залоза, або загрудинна (тимус) розташована у верхній частині  грудної порожнини, позаду грудини. Вага залози — 30-40г, вона синтезує кілька гормонів, зокрема, тимозин. Під впливом тимозину відбувається диференціація попередників Т-лімфоцитів до імунокомпетентних Т-лімфоцитів.

Залоза також бере участь у еритропоезі.

У молодих людей гормони залози стимулюють ріст організму і гальмують розвиток статевої системи.

5. Підшлункова залоза

Підшлункова залоза належить до мішаних, оскільки забезпечує як зовнішньо- , так і внутрішньо секреторну функції.

Внутрішньосекреторна частина підшлункової залози представлена інсулярним апаратом. Продукує гормони інсулін та глюкагон.

Інсулін стимулює синтез глікогену у печінці, гальмує перетворення глікогену на глюкозу і утворення вуглеводів із амінокислот. Внаслідок уведення великих доз інсуліну різко знижується рівень глюкози у крові.

Глюкагон збільшує рівень глюкози в крові за рахунок розпаду глікогену в печінці і в цьому є синергістом адреналіну.

6. Статеві залози

Статеві залози є мішаними, оскільки разом із продукцією статевих клітин виділяють у кров статеві гормони – андрогени й естрогени. Обидві групи статевих гормонів утворюються як у чоловічих, так і в жіночих статевих залозах. Однак у чоловіків превалюють андрогени, а в жінок – естрогени. За хімічною природою статеві гормони є стероїдами.

До андрогенів відносять тестостерон, андростерон та ін. Андрогени стимулюють синтез білка, що забезпечує розвиток мускулатури, впливають на функцію нервової системи і визначають статеву поведінку.

Естрогени створюють умови для запліднення яйцеклітини, а прогестрон забезпечує імплантацію і розвиток зародка після запліднення.

Лекція 8. Фізіологія збудливих тканин

Posted on Серпень 23, 2014

1. Мембранний потенціал спокою 2. Механізм проведення збудження нервовими волокнами 3. Посмуговані м'язи 4. Механізм м'язового скорочення 5. Особливості гладких м'язів 6. Міжклітинна передача збудження і гальмування

Основною властивістю живих систем є здатність відповідати на вплив навколишнього середовища активною реакцією. Особливо яскраво ця властивість виявляється в реакціях нервової, м'язової і залозистої тканин, які називають збудливими, тобто здатними відповідати збудженням на вплив подразників. Подразнення зумовлює у клітині складний комплекс мікроструктурних перебудов, а також зміни обміну речовин, концентрації й швидкості руху іонів та їх розподілу на клітинних мембранах.

Жива клітина при здійсненні своїх функцій безперервно генерує і підтримує електричні потенціали. Основними іонами, які беруть участь у генерації електричних потенціалів клітин, є К+, Nai Сl. За умовами виникнення в живих структурах розрізняють мембранні потенціали спокою (МПС) тапотенціали дії (ПД).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]