Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник_оптика.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.21 Mб
Скачать

2.6.6. Конструкції жорстких медичних ендоскопів

Конструкцію жорсткого ендоскопа з лінзовою системою передачі зображення розглянемо на прикладі цистоскопу (рисунок 2.29).

Основними вузлами цистоскопів є: ствол (функціональний вузол медичного ендоскопа, що містить робочу частину ендоскопа і призначений для проведення оптичної трубки [9]), діагностична і операційна оптичні трубки, обтюратор (пристрій, призначений для закриття отвору дистального кінця ствола для запобігання травмуванню пацієнта при введенні ендоскопа в досліджувану область [9]), а також гнучкі інструменти.

Рис. 2.29. Вузли цистоскопу: а) ствол: 1 - ручка, 2 - кільце, 3 - бічний кран, 4 - втулка з внутрішнім конусом, 5 - контактна муфта, 6 - лампа; б) обтуратор: 7 - ручка, 8 - конус, 9 - олива; у) операційна оптична трубка: 10 - наочник, 11 - патрубок з краном, 12 - конус, 13 - тяга, 14 - підйомник, 15 - захисне скло об'єктиву

На відміну від діагностичної трубки, на операційних трубках є пристрій для введення гнучких інструментів і керування ними.

Операційні оптичні трубки призначені для введення в досліджувану порожнину інструментів при операціях і спостереження за маніпуляціями, що проводяться.

Ствол (рисунок 2.29, а) є тонкостінною металевою трубкою, на дистальному кінці якої є мініатюрна лампа-дзьоб 6, полегшуюча введення ствола в досліджувану порожнину; на проксимальному кінці - замок для фіксації в стволі змінних вузлів цистоскопу і контактна муфта 5 для підключення лампи.

Замок ствола складається з втулки з внутрішнім конусом 4 і поворотного кільця 2 з ручкою 1 для фіксації змінних вузлів. На кожному із змінних вузлів є зовнішній конус (8, 12) (рис. 2.29, б, в). Конструкція замку забезпечує герметичність з'єднання ствола із змінними вузлами.

На стволі є два бічні крани 3 для введення і відведення рідини при введеній в ствол оптичній трубці.

Операційна оптична трубка (рис. 2.29, в) призначена для введення в досліджувану порожнину через патрубки 11 операційних інструментів і спостереження за маніпуляціями, що проводяться.

Детальніше розглянемо конструкцію оптичної трубки, схема якої представлена на рисунку 2.30 [34].

Оптична трубка складається із зовнішньої (22) і внутрішньої (23) трубок. Зовнішня трубка запресована в корпус 19, на який по різьбі встановлюється корпус 20 з наочником 21, що захищає око спостерігача від стороннього світла. У внутрішню трубку поміщені оптичні деталі з 1 по 9. Трубки 22 і 23 з'єднуються паянням. Лінзи окуляра 14 поміщаються в трубку 24, яка надівається на трубку 23. Призма 17 кріпиться в корпусі 20 за допомогою розрізного кільця 25. Захисне скло 18 приклеюється до наочника, забезпечуючи герметичність приладу. На дистальному кінці зовнішньої трубки розташовано захисне скло об'єктиву 1.

Гнучкий інструмент вводиться через патрубки 26 і приводиться в робоче положення підйомником 14 (рис. 2.29, в), керованим тягою 13, які припаяні до рейки 30, переміщуваною зубчастим колесом 29 за допомогою ручок керування 28 (рис. 2.30).

Насипна конструкція установки оптичних елементів забезпечує мінімальний поперечний розмір приладу, повітряні проміжки між оптичними елементами витримуються за допомогою проміжних кілець 31 певної товщини.

Рис. 2.30. Конструкція цистоскопу

Обтуратор (рис. 2.29, б) служить для оберігання слизистої оболонки від травмування при введенні ствола в досліджувану порожнину.

Обтуратор складається з ручки 7 з конусом 8, стрижня і оливи 9, щільно прилеглою до країв вікна ствола. Ствол цистоскопу повинен витягуватися з порожнини і вводитися в неї спільно з обтуратором.