Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка УО КП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
498.69 Кб
Скачать

Вибір теоретичної частини курсового проекту за номером студента

Тема

1

Управлінський облік як інформаційна система

2

Склад витрат виробництва

3

Облік і розподіл непрямих витрат

4

Облік витрат комплексного виробництва

5

Класифікація і поведінка витрат

6

Методи обліку витрат і калькулювання собівартості за повними витратами

7

Методи обліку витрат і калькулювання собівартості за змінними витратами

8

Система обліку і калькулювання за нормативними витратами

9

Аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку

10

Процес прийняття рішення і релевантність облікової інформації . Аналіз варіантів альтернативних рішень

11

Управлінська (внутрішньогосподарська) звітність

12

Облік і контроль за центрами відповідальності Трансфертне ціноутворення

13

Методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції

14

Організація управлінського обліку

15

Бюджетне планування і контроль

** - даний розділ пишеться за умови що студент має базове підприємство, яке займається таким же видом діяльності, яким планує займатися студент у 3 розділі проекту.

4. Виконання курсового проекту

Детально оцінивши і вивчивши джерела, опрацювавши достатньою мірою всі матеріали, що стосуються теми, слід приступати до виконання проекту.

У вступі обґрунтовується актуальні теми, наводяться науковці, які займалися дослідженням даної проблеми, формується мета і окреслюється коло питань (проблем, завдань), що підлягають вирішенню, місце та роль досліджуваних питань в економічному середовищі, об’єкт та предмет проекту, новизна одержаних результатів та практичне значення теми дослідження, методи дослідження, інформаційна база.

Вступ розташовується на окремій сторінці та не повинен перевищувати 2-3 сторінки тексту.

Основна частина курсового проекту складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової сторінки.

При написанні першого розділу курсового проекту необхідно висвітлити загальні теоретичні аспекти управлінського обліку, аналізу і бюджетування витрат, та розглянути зарубіжний досвід управлінського обліку. У першому розділі забороняється суцільний перепис тексту. Студент повинен теоретичний матеріал подати стисло, при цьому використовувати посилання на певних авторів при використанні їхніх цитат та інших матеріалів та, що важливо, наводити критику і власні висновки щодо розуміння категорій та понять управлінського обліку та інших об’єктів дослідження.

У першому розділі слід подати аналіз основних термінів (залежно від теми проекту) в економічній літературі в розрізі авторів:

- закордонних (крім російських);

- російських;

- українських.

Аналіз основних термінів слід представити у вигляді таблиць. При цьому необхідно опрацювати:

  • навчальні посібники, підручники. Словники, енциклопедії;

  • монографії;

  • статті з фахових журналів;

  • статті із збірників наукових конференцій;

  • дисертації та автореферати дисертацій.

Теоретичний матеріал доцільно збагатити таблицями, схемами для більш повного сприйняття поданого матеріалу

Розділ 2. Організація і методика управлінського обліку (на матеріалах підприємства) включає результати досліджень організації і методики управлінського обліку та їх практичного застосування на базовому підприємстві.

    1. Загальна інформація про підприємство.

З метою кращого розуміння проведеної студентом роботи та прийнятих в процесі роботи рішень надається інформація про підприємство, яка повинна включати:

- повна назва;

- дата створення;

- всі види діяльності, що здійснюються підприємством на постійній основі;

- номенклатура готової продукції (робіт, послуг) (загальна кількість, найменування основних груп/видів із зазначенням кількості різновидів);

- кількість працівників всього та в розрізі підрозділів;

- період, що використовувався для аналізу;

- інша інформація, яка необхідна для розуміння та обґрунтування рішень.

Крім загальної інформації, подається опис процедур обліку витрат та калькулювання собівартості готової продукції, що застосовувались підприємством.

Такий опис повинен містити інформацію щодо:

- застосованого підприємством підходу до аналізу та класифікації операційних витрат;

- порядку застосування рахунку незавершеного виробництва та рахунку обліку загальновиробничих витрат (використання субрахунків в розрізі підрозділів основного та допоміжного виробництв, використання баз розподілу загальновиробничих витрат та витрат допоміжних підрозділів на відповідні об’єкти витрат; порядку визначення залишку незавершеного виробництва, тощо).

Номенклатура. При номенклатурі продукції, що не перевищує 5 різновидів, таблиці готуються за усіма різновидами. При номенклатурі продукції, що перевищує 5 видів, таблиці рекомендується готувати в розрізі основних груп. У кожній групі виділяються основні різновиди, що становлять не менше 50 % від обсягу реалізації групи. Допускаються інші рішення студента, щодо обраного підходу до аналізу, при наявності письмово оформленого обґрунтованого пояснення. Таке рішення повинно бути попередньо узгоджене з викладачем.

Схема „Організаційна структура підприємства”

Наводяться всі підрозділи підприємства – виробничі таневиробничі. Для кожного підрозділу зазначається кількість працівників, система оплати праці та короткий опис функцій, що виконуються працівниками підрозділу.

Схема „Організаційно-технологічна структура виробництва і реалізації

продукції (робіт, послуг)

Схематично зображуються всі стадії процесу виробництва і реалізації - від закупівлі сировини до надходження готової продукції на склад. Для кожної стадії надаються додаткові пояснення щодо технології виробництва, виходу побічної продукції та її подальшої переробки. Схема подається з максимально можливою деталізацією.

Приклади схем приведені в додатку В. Крім того, необхідно розрахувати та коротко проаналізувати показники діяльності підприємства (таблиці 1,2,3,4 в додатку Д, таблиця 1 за 3 роки, таблиці 2-4 за місяць, квартал, рік (на вибір студента)).