Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка УО КП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
498.69 Кб
Скачать

2.3.1.Управлінський облік прямих витрат.

Облік матеріальних витрат

У цьому параграфі необхідно вказати структуру матеріальних витрат (сировина, матеріали, вода, паливо і т.д.), документальне оформлення (накладна, лімітно-забірна картка, відомість калькуляції тощо), рахунки бухгалтерського обліку і кореспонденцією рахунків (дебет рах. 23, 91, 92, 93, 94) із зазначенням сум за даними аналітичного обліку, журналів (або аналізу рахунків при 1С-Бухгалтерії), Головної книги.

Кореспонденцію рахунків подати у вигляді таблиці (місяць, квартал, рік – на вибір студента):

№ з/п

Зміст операції

Проводка

Сума за період

Разом за квартал

Дебет

Кредит

1 міс.

2 міс.

3 міс.

РАЗОМ

х

х

Облік витрат на оплату праці та соціальне страхування

Необхідно вказати організаційні моменти оплати праці на підприємстві (наявність колективного договору, штатний розпис, Положення про оплату праці). Описати порядок документального оформлення операцій з оплати праці, відрахувань з фонду заробітної плати. Вказати кореспонденцію рахунків із зазначенням сум за період, що використовується для розрахунків (дебет рах. 23, 91, 92, 93, 94 – кредит рах. 66, 65). Кореспонденцію подати у вигляді вищенаведеної таблиці.

Облік амортизаційних та інших прямих витрат

Необхідно описати наявні у підприємства необоротні активи, які амортизуються. Вказати групи окремо по кожному необоротному активу, методи нарахування амортизації, документальне оформлення нарахування амортизації. В додатки до курсового проекту подати копію відомості нарахування амортизації за період, що аналізується (якщо відомість розміщена на декількох сторінках, то можна подати фрагмент відомості). Кореспонденцію рахунків по амортизаційних витратах привести у вигляді таблиці.

2.3.2. Управлінський облік непрямих витрат, особливості їх розподілу.

Слід вивчити порядок відображення в обліку загальновиробничих та інших непрямих витрат, документальне забезпечення. Розписати їх склад та структуру, особливості їх розподілу та включення в собівартість продукції. Кореспонденцію рахунків по обліку загальновиробничих та інших витрат (дебет рах. 91, 92, 93, 94) подати у таблиці.

2.3.3. Оцінка методів обліку витрат та калькулювання собівартості продукції, робіт, послуг.

Необхідно вказати метод обліку витрат та калькулювання собівартості продукції (р.п), який застосовується на даному об’єкті дослідження, обгрунтувати доцільність та ефективність (або навпаки) обраного підприємством методу обліку та запропонувати використання іншого більш ефективного методу даному підприємству.

Студент повинен охарактеризувати ті види собівартості, які розраховуються на підприємстві (обов’язково виробнича і повна собівартість). Якщо такий вид собівартості як повна та маржинальна не використовується на підприємстві то в наступних розділах студент повинен самостійно їх розрахувати, обґрунтувавши при цьому обрану ним методику для розрахунку (повна собівартість – розділ 3 таблиця 9а, маржинальна собівартість – таблиця 10).

Студент повинен охарактеризувати ті види собівартості, які розраховуються на підприємстві у податковому обліку та показати взаємозв’язок між управлінським і податковим обліком (згідно Податкового кодексу). Разом з тим слід звернути увагу на порядок формування витрат і собівартості для складання податкової звітності та документальне її забезпечення.