Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка КП ОНД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

1. Загальні положення

Курсовий проект з дисципліни «Основи наукових досліджень» виконується з метою закріплення теоретичних знань, отриманих студентами при прослуховуванні лекцій і виконанні практичних робіт. У результаті виконання проекту студент повинен показати знання та проявити вміння самостійно вирішувати задачі з організації і проведення наукових досліджень, обробки експериментальних даних, основ винахідницької діяльності, що пов’язані із розв’язанням технічних задач у галузі проектування (удосконалення, модернізації) машин та обладнання легкої промисловості, побутового обслуговування, а також інших (зокрема суміжних) технічних напрямків.

2. Зміст пояснювальної записки

Завдання на спеціальному бланку (видається викладачем)

Вступ

Короткий аналіз завдання і початкових даних; короткий огляд і анотація технічної літератури, журнальних публікацій та інших джерел з питань:

– організації і проведення наукових досліджень;

– проведення експерименту та обробки їх результатів;

– винахідницької роботи та оформлення заявки на винахід;

– оформлення наукових статей у фахових виданнях.

Завдання 1. Знаходження середніх арифметичних та середніх квадратичних відхилень

Більшість машин, апаратів і агрегатів у легкій промисловості працюють в умовах, коли їх робочі органи і системи робочих органів взаємодіють з матеріалами та середовищами, характеристики яких мають випадковий (непостійний, нерівномірний) характер, тобто є випадковими величинами.

З метою отримання характеристик умов роботи досліджуваних машин при обробці даних, отриманих дослідним шляхом (статистичної сукупності) знаходять середні арифметичні і статистичні середні квадратичні відхилення, які є характеристиками математичного сподівання та дисперсії випадкової величини.

Виписати згідно варіанту завдання та провести розрахунок середніх арифметичних та середніх квадратичних відхилень досліджуваної величини за двома наведеними у теоретичних відомостях способами.

Завдання 2. Одержання емпіричних формул

З метою встановлення форми зв’язку для дослідних величин, поданих у вигляді графіку або таблиці, потрібно підібрати емпіричну формулу, яка наближено їй відповідає.

Виписати згідно з варіантом завдання, вибрати тип емпіричної формули та розраховувати значення її коефіцієнтів за наведеними у теоретичних відомостях способами. Порівняти значення, розраховані за емпіричними формулами, із дослідними.

Завдання 3. Розрахунок коефіцієнта кореляції

При експериментальних дослідженнях досить часто трапляються випадки, коли одному значенню аргументу відповідає декілька вимірюваних значень. Це пояснюється тим, що щільність зв’язку між досліджуваними величинами залежить від багатьох і досить часто невідомих факторів.

З метою навчитися встановлювати ступінь щільності зв’язку між досліджуваними величинами виписати згідно варіанту завдання, розрахувати коефіцієнт кореляції та побудувати пряму регресії.

Завдання 4. Оформлення навчальної заявки на винахід

Мета – оволодіти навиками орієнтації у класифікації винаходів для проведення патентного пошуку під час рішення технічної задачі, у патентному пошуку, а також навчитися оформляти заявку на передбачуваний винахід.

Згідно з отриманим завданням провести літературний та патентний пошук. Провести короткий аналіз існуючих конструкцій механізмів, машин, апаратів та агрегатів для виконання даної операції. Виконати удосконалення (модернізацію) будь-якого вузла або механізму даної машини або машини в цілому. Оформити пробну заявку на передбачуваний винахід згідно з існуючими державними стандартами.

Завдання 5. Оформлення наукової статті

Згідно з одержаною тематикою оформити наукову публікацію у такому порядку:

– шифр УДК, ініціали та прізвище автора (-ів), тема;

– анотація, яка містить короткий виклад змісту статті (2-3 речення);

– постановка проблеми у загальному вигляді та її зв’язок з важливими науковими та (чи) практичними завданнями;

– аналіз останніх досліджень та публікацій, у яких запропоновано розв’язання даної проблеми і на які спирається автор, виділення раніше невирішених частин загальної проблеми, котрим присвячується дана стаття;

– формулювання цілей статті (мета);

– виклад основного матеріалу з повним обґрунтуванням отриманих результатів або шляхи (варіанти) вирішення даної проблеми;

– висновки і перспективи подальших розвідок у даному напрямку;

– використана література (не менше трьох джерел).

Загальні вимоги до оформлення статті (шрифти, поля, відступи, оформлення формул, таблиць, графічного матеріалу) видаються студентам індивідуально.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТОК (-КИ) (при необхідності)

ПриміткИ: За всіма розділами ПЗ необхідно зробити проміжні висновки. За тематикою завдання 4 та (або) 5 формується виступ на студентській науковій конференції.