Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА_вся 19.01_ОСт.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.93 Mб
Скачать

Робоча програма дослідження споживачів

Пункти програми

Коментар

1. Мета дослідження

З’ясування ставлення споживачів до нового продукту ТМ «ATON» та визначення ефективних засобів комунікації при купівлі продукту підприємства

2. Методологія дослідження

Анкетне опитування при особистому контакті покупців віком 18 – 65 років

3. Фактори, які можуть впливати на поведінку споживачів при купівлі товару

Вік, рівень освіти, рівень доходів, особисті вимоги до сервісу обслуговування та прихильність до певної торгової марки, вплив маркетингових комунікацій на купівлю

4.Причинно–наслідкові зв’язки, що перевіряються

Між рівнем доходів та вимогами до ціни товарів даного призначення, між стимулюванням збуту та купівлею товару споживачами, між торговою маркою та цільовою аудиторією

Анкета виступає інструментом для досягнення цілей і задач дослідження і має максимально однозначно регламентувати дії як інтерв’юера, так і респондента. Якісно підготовлена анкета полегшує весь процес проведення опитування. Анкета забезпечує логічно вистроєний порядок запитань, вміщує питання–фільтри, що уточнюють характеристики і допомагають інтерв’юеру прийняти рішення, про що запитувати і про що не запитувати даного респондента. Розроблена анкета представлена в додатку Л.

Професійно і грамотно складена анкета забезпечує інтерес респондента до опитування, логічну послідовність запитань і доцільний перехід від запитання до запитання, підтримує активність респондента, враховує необхідність психологічного розвантаження при тривалому опитуванні, в ній коректно сформульовані питання з гострої тематики. Анкета покликана також дисциплінувати інтерв’юера, поставити його перед необхідністю задати всі заплановані запитання у відповідній формі та порядку.

Дуже важливим є те, що анкета полегшує реєстрацію отриманої інформації та її подальшу обробку. В тих дослідженнях, в яких передбачається велика кількість опитуваних, уніфікований анкетний метод реєстрації інформації полегшує, робить більш дешевим та прискорює процес підготовки зібраної інформації до аналізу. Стандартні анкети дозволяють легко реєструвати відповіді, широко проводити необхідне кодування, оперативно переносити інформацію з анкет на машинні носії, що дозволяє переходити до інтерпретації отриманої інформації.

Як класифікуючі питання були обрані питання щодо рівня доходів респондента, а також позитивна чи негативна відповіді на питання щодо значимості ціни котла, марки виробника та економічності котла. Такий вибір обґрунтований у першу чергу тим, що ці питання допомагають виявити необхідний сегмент ринку.

Методом експертних оцінок для кожного з класифікуючих параметрів, були встановлені такі коефіцієнти значимості: для питання про марку виробника – 2; для питання про економічність котла – 2; для питання про ціну – 1; для питань про рівень доходу 1.

Було опитано 25 респондентів в спеціалізованому магазині опалювальної техніки м. Києва, по цілому спектру можливих покупців, щоб з'ясувати переваги покупців, щоб надалі орієнтуватися і на них. Для вибору найбільш привабливого сегменту проведемо кластерний аналіз. Результати опитування представлені у таб. 3.8, за якими можна зробити наступні висновки:

Таблиця 3.8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]