Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
творчы.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
76.97 Кб
Скачать

6.Дані які повинні бути у Акті про відвідування дбст

-прізвище прийомних батьків,батьків-вихователів, адреса проживання)

-Особи, що здійснюють візит:(соціальний працівник, психолог, педагог, медпрацівник)

-Склад прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу: -Аналіз наявних у сім'ї проблем (конфліктних ситуацій): -Висновки:

7. На підставі чого вносяться дані у особову справу дбст? Назвати основні складові особової справи дбст.

Дані вносяться на підставі документів, що засвідчують відповідну інформацію та які містяться в особовій справі, за достовірність яких несе відповідальність фахівець центру, що формує особову справу прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу. У разі підтверджувальних документів необхідно зазначити джерело інформації (наприклад, зі слів сусідів, батьків тощо). Про затвердження Порядку здійснення соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу від 23.09.2009 N 3357 основні складові особової справи ДБСТ.

1. Загальні відомості про прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу(Місце проживання/місцезнаходженн я, Прийомні батьки, батьки-вихователі, Прийомні діти, діти-вихованці, Біологічні діти (до 18 років), Інші особи (члени сім'ї), які спільно проживають з прийомними батьками, батьками-вихователями, 2. Особисті дані дитини 3. Інформація про біологічних батьків/осіб, що їх замінюють, родичів та про близьке соціальне оточення дитини 4. Короткий життєпис дитини (історія втрати біологічної сім'ї, місце попереднього виховання, місце проживання, тел. закладу, важливі фактори біографії)

Фахівець центру у ході соціального супроводження веде особову справу прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу (додаток 7). На початку створення прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу до особової справи необхідно включити копії:

рішення районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого комітету міської ради (міст республіканського Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) про створення прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу;

договору про влаштування дітей на виховання та спільне проживання у прийомній сім'ї або угоди про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу;

паспортів прийомних батьків, батьків-вихователів;

свідоцтва про шлюб (розлучення) прийомних батьків, батьків-вихователів (для подружжя);

свідоцтва про народження дитини;

висновку про стан здоров'я, фізичний та розумовий розвиток дитини;

довідки/атестата про освіту або (за необхідності) висновку про рівень розвитку, наданого психолого-медико-педагогічною консультацією;

рішення про надання батькам-вихователям службового житла для функціонування дитячого будинку сімейного типу;

рішення про визначення форми спілкування дитини з біологічними батьками та іншими родичами (за наявності);

довідки про проходження прийомними батьками, батьками-вихователями курсу підготовки, перепідготовки;

наказу про початок соціального супроводження;

обліково-статистичної картки дитини;

індивідуального плану. 10.2. Особова справа прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу поповнюється необхідними документами, які формуються чи накопичуються в процесі їх функціонування. Можуть долучатись фото-, відеоматеріали, листування тощо. 10.3. Після припинення соціального супроводження прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу або вибуття з прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу дитини до особової справи прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу вносяться такі копії:

рішення районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого комітету міської ради (міст республіканського Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) про вибуття прийомної дитини, дитини-вихованця, припинення функціонування прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу;

наказу про припинення соціального супроводження;

акта про повернення дитини біологічним батькам, усиновлювачам, опікунам, піклувальникам;

інформації про ефективність щодо дитини, яка вибула;

листа до центру за майбутнім місцем проживання дитини про необхідність узяття дитини на облік і надання соціальних послуг, якщо ця діяльність не порушує таємницю усиновлення.

Документація щодо здійснення соціального супроводження зберігається у центрі за місцем проживання прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, а в разі відсутності місцевого центру - у міському або обласному центрах. 10.4. Моніторинг соціального супроводження здійснюється обласними центрами та Держсоцслужбою щорічно. 10.5. Основою моніторингу є планова звітна та оперативна документація, інформація, яка подається в обласні центри, Держсоцслужбу. 10.6. Основними критеріями моніторингу є дотримання норм, визначених у цьому Порядку, відповідність кадрового забезпечення, результати соціального супроводження тощо. 10.7. У кінці кожного календарного року на основі результатів соціального супроводження та матеріалів, які зберігаються в особовій справі соціального супроводження прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, довідок від різних підприємств, установ та організацій тощо фахівцем центру готується інформація про ефективність, з якою ознайомлюються прийомні батьки, батьки-вихователі та яка затверджується директором відповідного центру. Після цього інформація про ефективність подається до служби у справах дітей за місцем проживання прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу. 10.8. На підставі вищевказаної інформації коригується план соціального супроводження на наступний період. 8. Які документи повинні видати органи опіки та піклування на дитину, що влаштовується до ДБСТ?

На кожну дитину орган опіки та піклування зобов'язаний надати батькам-вихователям такі документи: - рішення органу опіки і піклування про направлення дитини на виховання та спільне проживання у дитячому будинку сімейного типу; ( Пункт 12 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 107 ( 107-2006-п ) від 06.02.2006 ) - свідоцтво про народження дитини: - медичну довідку про стан здоров'я або витяг з історії розвитку дитини; - довідку (атестат) про освіту або висновок психолого-медико-педагогічної консультації про рівень розвитку дитини; -документи про батьків або осіб, які їх замінюють (свідоцтво про смерть, вирок або рішення суду, довідка про хворобу, розшук батьків та інші документи, що підтверджують відсутність батьків або неможливість виховання ними своїх дітей); - довідку про наявність та місцезнаходження братів і сестер чи інших близьких родичів дитини; - опис належного дитині майна, у тому числі житла, та відомості про осіб, які відповідають за його збереження; -пенсійну книжку на дітей, які одержують пенсію, копію ухвали суду про стягнення аліментів.

9. Охарактеризувати обов’язки батьків-вихователів, які вказані в Угоді про організацію діяльності ДБСТ.

Батьки-вихователі несуть відповідальність за життя, здоров'я, фізичний і психічний розвиток вихованців. Вони є законними представниками вихованців у всіх органах, установах та організаціях без спеціальних на те повноважень. Батьки-вихователі не можуть використовувати надані їм права всупереч інтересам дитини.

Батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

. Батьки-вихователі зобов'язуються: 1) у роботі з дітьми дотримуватись вимог законодавства України про захист інтересів дітей та охорону дитинства; 2) проводити щороку медичне обстеження дітей та виконувати рекомендації лікарів-спеціалістів; 3) співпрацювати з місцевими службами у справах дітей та центрами соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у ході здійснення соціального супроводження дитячих будинків сімейного типу; у разі потреби звертатися до центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у зв'язку з необхідністю залучення фахівців для вирішення проблемних питань; 4) брати участь у різних формах підвищення кваліфікації; 5) у разі виникнення в дитячому будинку сімейного типу несприятливих умов для утримання, виховання та навчання дітей повідомляти про це місцеві служби у справах дітей; 6) використовувати в повному обсязі та за призначенням державну соціальну допомогу, що надається дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які виховуються в дитячому будинку сімейного типу, на забезпечення їх повноцінного харчування, утримання, виховання, розвитку і освіти. 10. Охарактеризувати обов’язки організації, що прийняла рішення про створення ДБСТ, щодо забезпечення діяльності дитячого будинку сімейного типу.

Орган, який прийняв рішення про створення ДБСТ, поза чергою, надає батькам-вихователям індивідуальний житловий будинок або багатокімнатну квартиру, у разі наявності, за нормами, встановленими законодавством. Надане в користування, житлове приміщення, має бути обладнане необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку, перелік яких визначається органом, який прийняв рішення про створення ДБСТ. Користування наданим житловим приміщенням здійснюється в порядку, встановленому законодавством для користування службовими приміщеннями. За згодою сторін угоди, дитячому будинку сімейного типу може надаватися в користування земельну ділянку для ведення садівництва та городництва поблизу від місцезнаходження будинку, а також транспортний засіб. Різні питання матеріального та фінансового забезпечення дитячого ДБСТ (проведення у разі необхідності

поточного або капітального ремонту житла тощо) вирішуються органом, який прийняв рішення про його створення.

зобов'язується: 1) у межах видатків, передбачених у державному бюджеті на утримання дитячого будинку сімейного типу, перераховувати щомісяця до 20 числа на особові рахунки обох батьків-вихователів у банківській установі або виплачувати через державні підприємства поштового зв'язку кошти в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку; 2) щомісяця виплачувати грошове забезпечення батькам-вихователям; 3) надати батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу житлове приміщення

загальною площею __________ кв. метрів виходячи з розрахунку проживання в дитячому будинку сімейного типу ______ осіб; 4) надати у користування дитячому будинку сімейного типу земельну ділянку для ведення садівництва та городництва площею

________ гектарів; 5) надати у користування дитячому будинку сімейного типу транспортний засіб

6) щороку затверджувати кошторис на підтримання в належному технічному стані будівлі дитячого будинку сімейного типу після ознайомлення з ним батьків-вихователів; 7) забезпечити соціальне супроводження дитячого будинку сімейного типу; 8) забезпечити щорічне безоплатне медичне обстеження дітей; 9) здійснювати координацію діяльності відповідних районних (міських) установ та організацій, пов'язаної із захистом прав дітей.