Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 10. ПСИХОФІЗІОЛОГІЯ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

Тема 10. Психофізіологія рухової активності

10.1. Будова рухової системи

10.2. Класифікація рухів

10.3. Функціональна організація довільного руху

10.4. Електрофізіологічні корреляти організації руху

10.5. Комплекс потенціалів мозку, пов'язаних з рухами

10.6. Нейронна активність

Рухова активність людини має дуже широкий діапазон - від м'язових координацій, потрібних для грубої ручної роботи або переміщення всього тіла в просторі, до тонких рухів пальців при операціях, які виконуються під мікроскопом. Забезпечення всіх видів рухової активності здійснюється на основі руху двох потоків інформації. Один потік бере початок на периферії: у чутливих елементах (рецепторах), які знаходяться в м'язах, суглобових сумках, сухожильних органах. Через задні роги спинного мозку ці сигнали поступають вгору по спинному мозку і далі в різні відділи головного мозку.

Узяті в сукупності сигнали від перерахованих структур утворюють особливий вид чутливості - пропріорецепцію. Хоча в свідомості людини ця інформація не відображається, завдяки ній мозок в кожен теперішній момент часу має повне уявлення про те, в якому стані знаходяться всі його багаточисельні м'язи і суглоби. Ця інформація формує схему, або образ, тіла. Не маючи такої інтегрального утвору, людина не могла б планувати і здійснювати жоден рух. Схема тіла - початкова підстава для реалізації будь-якої рухової програми. Її планування, побудова і виконання пов'язане з діяльністю рухової системи.

У руховій системі основний потік інформації направлений від рухової зони кори великих півкуль - головного центру довільного управління рухами - до периферії, тобто до м'язів і інших органів опорно-рухового апарату, які і здійснюють рух.

Структури, що відповідають за нервову регуляцію положення тіла в просторі і рухів, знаходяться в різних відділах ЦНС - від спинного мозку до кори великих півкуль. У їх розташуванні прослідковується чітка ієрархія, що відображає поступове вдосконалення рухових функцій в процесі еволюції.

10.1. Будова рухової системи

Існують два основні види рухових функцій: підтримка положення (пози) і власне рух. У повсякденній руховій активності розділити їх досить складно. Рухи без одночасного утримання пози настільки ж неможливі, як утримання пози без руху.

Структури, що відповідають за нервову регуляцію пози і рухів, знаходяться в різних відділах ЦНС - від спинного мозку до кори великих півкуль. У їх розташуванні прослідковується чітка ієрархія, що відображає поступове вдосконалення рухових функцій в процесі еволюції.

Найнижчий рівень в організації руху пов'язаний з руховими системами спинного мозку. У спинному мозку між чутливими нейронами і мотонейронами, які прямо управляють м'язами, розташовуються вставні нейрони, створюючі безліч контактів з іншими нервовими клітинами. Від збудження вставних нейронів залежить, чи буде той або інший рух полегшений або загальмований. Нейронні ланцюги, або рефлекторні дуги, які лежать в основі спінальних рефлексів, - це анатомічні утворення, що забезпечують прості рухові функції. Проте їх діяльність в значній мірі залежить від регулюючих впливів вище розташованих центрів.

Вищі рухові центри знаходяться в головному мозку і забезпечують побудову і регуляцію рухів. Рухові акти, направлені на підтримку пози, і їх координація з цілеспрямованими рухами здійснюється в основному структурами стовбура мозку, в той же час самі цілеспрямовані рухи вимагають участі вищих нервових центрів. Спонукання до дії, пов'язане із збудженням підкіркових мотиваційних центрів і асоціативних зон кори, формує програму дії. Утворення цієї програми здійснюється за участю базальних гангліїв і мозочка, що діють на рухову кору через ядра таламуса. Причому мозочок грає первинну роль в регуляції пози і рухів, а базальні ганглії є сполучною ланкою між асоціативними і руховими областями кори великих півкуль. Моторная, або рухова, кора розташована безпосередньо спереду від центральної борозни. У цій зоні м'язи тіла представлені топографічно, тобто кожному м'язу відповідає своя ділянка області. Причому м'язи лівої половини тіла представлені в правій півкулі, і навпаки.

Рухові шляхи, що йдуть від головного мозку до спинного, діляться на дві системи: пірамідну і екстрапірамідну. Починаючись в моторній і сенсомотрній зонах кори великих півкуль, велика частка волокон пірамідного тракту прямує прямо до еферентних нейронів в передніх рогах спинного мозку. Екстрапірамідний тракт, що також йде до передніх рогів спинного мозку, передає їм еферентну імпульсацію, оброблену в комплексі підкіркових структур (базальних гангліях, таламусі, мозочку).