Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (12).docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
38.25 Кб
Скачать

I. Вступна частина.

- Здрастуйте, хлопці! Сьогодні у нас незвичайне заняття. З сьогоднішнього дня починається наше казкове подорож. Отже, скажіть-но мені, до кого ж ми сьогодні вирушимо в гості? (Показує картинку з мишкою). Молодці! А куди ж нам іти? Дивіться, голуб приніс нам звістку, що ж там? (Витягає з-під лап намальованого голуба записку і читає):

- Мишка сіра в нірці

Пол мітлою мете,

Завершує прибирання

І друзів у гості чекає.

- То де ж живе мишка? Добре! Тепер ми знаємо куди йти - у нірку до мишки! Давайте побудуємо паровозиком і вирушимо в дорогу.

(Паровозиком проходять і сідають на стільці в коло)

II. Основна частина.

От ми й прийшли. Давайте уважно подивимося на житло мишки і пограємо в гру «Я бачу ...»

1. Я бачу ...

Мета: Розвивати увагу дитини, оптимізувати орієнтацію в просторі.

Хід гри:

Учасники, сидячи в колі, по черзі називають предмети, що знаходяться в кімнаті, починаючи кожен вислів словами: «Я бачу ...». Повторювати один і той же предмет двічі не можна.

- Молодці, хлопці! Ну ось ми і оглянули з вами Мишкін будинок. А тепер давайте покажемо мишці, як багато ми про неї знаємо.

2. Замри!

Мета: розвиток увагу, навчання швидко реагувати на звукові сигнали.

Хід гри:

Діти під музику «ходять як мишки». Раптово музика обривається - відіграють повинні встигнути застигнути в позі, на яку припала зупинка музики. Хто не встиг - вибуває з гри. Знову звучить музика, діти продовжують гру. Грають до тих пір, поки не залишиться одна людина - він і стає переможцем.

- Молодці, хлопці! А тепер, перш ніж йти, давайте намалюємо мишці на пам'ять красиві плями.

3. Ляпки.

Мета: зняття емоційної напруги у дітей, створення сприятливого емоційного фону, налагодження контакту з дітьми, розвиток вміння бачити образ, проявляти самостійність у творчості і створенні образу.

Обладнання: чисті аркуші паперу (А4), фарба або гуаш, пензлі.

Хід вправи:

Дітям пропонується взяти на пензлик трохи фарби того кольору, який їм хочеться, хлюпнути «пляму» на аркуш паперу і скласти лист удвічі так, щоб «клякса» віддрукувалася на другій половині аркуша. Потім лист слід розвернути і постаратися зрозуміти, на кого або на що схожа отримана «ляпка».

Рекомендації: якщо хтось з хлопців не може сказати, на що схожа його «клякса», можна колективно з дітьми обговорити і допомогти цій дитині, відповідаючи. Цю гру можна повторювати через кожні 2 заняття, тим самим спостерігаючи за психічним станом дітей.

- От молодці, хлопці! Які красиві плями ви намалювали мишці. Ну а тепер давайте прощатися з мишкою, нам пора повертатися у групу. А по дорозі додомунас чекає ще багато пригод і нових зустрічей.

  1. Щасливої ​​дороги.

Мета: стимулювання концентрації уваги, навчання швидко і чітко реагувати на звукові сигнали.

Хід гри:

Гравці йдуть по колу. Коли ведучий грюкне в долоні 1 раз, діти повинні зупинитися і прийняти позу лелеки (стояти на одній нозі, руки в сторони). Якщо ведучий грюкне 2 рази - позу жаби (присісти, п'яти разом, носки і коліна в сторони, руки між ногами на підлозі). На три бавовни грають відновлюють ходьбу.

- А тепер давайте відпочинемо після довгої дороги.

  1. Релаксація «Поза спокою».

Мета: освоєння і закріплення пози спокою і розслаблення м'язів.

Хід вправи:

Необхідно сісти ближче до краю стільця, спертися на спинку, руки вільно покласти на коліна, ноги злегка розставить. Формула загального спокою вимовляється психологом повільно, тихим голосом, з тривалими паузами.

Всі вміють танцювати,

Стрибати, бігати, малювати,

Але поки що не всі вміють

Розслаблятися, відпочивати.

Є у нас гра така -

Дуже легка, проста,

Сповільнюється рух,

Зникає напруга ...

І стає зрозуміло -

Розслаблення приємно!