Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (12).docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
38.25 Кб
Скачать

Психокорекційна програма

на розвиток уваги

для старшого дошкільного віку.

«Юні мандрівники»

Підготувала

студентка 4 курсу 42-Б групи

Пархомчук Вікторія

Зміст:

Пояснювальна записка

  1. Заняття № 1 «В гостях у мишки»

  2. Заняття № 2 «В гостях у білки»

  3. Заняття № 3 «В гостях у пташки»

Пояснювальна записка

Мета корекційної програми: розвиток уваги дитини старшого дошкільного віку.

Завдання корекційної програми:

  1. Розвивати обсяг, стійкість, переключення і розподіляється уваги.

  2. Формувати концентрацію уваги.

  3. Виховувати самоконтроль у дитини.

Форма організації: групова (не більше 10 осіб), змішана. Використовується групова та змішана форми проведення занять, так як саме в групі дітей можна плідно провести гру, що є провідною діяльністю даного вікового етапу.

Тривалість: час проведення - 25 хвилин, 2 рази на тиждень. Це обумовлено тим, що для дітей старшого дошкільного віку така тривалість занять є оптимальною, не викликає перевтоми.

Етапи проведення корекційної роботи:

  1. Орієнтовний етап - дає можливість познайомитися з дітьми, встановити контакт з групою і з кожною дитиною в ній.

  2. Корекційний етап - безпосередньо корекційна робота, в даному випадку - розвиток і корекція основних властивостей уваги. Використовуються спеціально підібрані ігри та вправи.

  3. Підсумковий етап - закріплення, підведення підсумків проведеної роботи.

Дана психокорекційна програма заснована на наступних принципах:

  1. Принцип системності корекційних, розвиваючих і профілактичних завдань. Дана програма складена з урахуванням системи задач трьох рівнів:

  • Корекційні завдання спрямовані на усунення труднощів у розвитку уваги, його основних властивостей. У даному випадку робота спрямована на формування концентрації уваги дитини, яка, за результатами діагностики, у дитини слабко розвинена.

  • Розвиваючі завдання спрямовані на розвиток властивостей уваги та навичок його ефективного використання в основних видах діяльності дитини. Дана програма спрямована на розвиток обсягу, стійкості, переключення і розподіляється уваги, а також на їх успішне застосування на ігрових заняттях і в іншій діяльності дошкільника.

  • Профілактичні завдання спрямовані на попередження відхилень у формуванні різних властивостей уваги: ​​обсяг, стійкість, концентрацію, переключення і розподіляється уваги, бо також на профілактику та попередження можливих труднощів у діяльності дитини (ігровий, предметної, навчальної і т.д.) З цією метою слід виховувати самоконтроль у дитини, що б після проведення корекційної програми дитина, контролюючи свою увагу, зміг уникнути труднощів.

  • Принцип єдності корекції та діагностики. Перш ніж скласти корекційну програму, була проведена психологічна діагностика дитини. На основі діагностики було виявлено недостатній розвиток уваги у дошкільника, що враховувалося при складанні програми. Також в роботу включені ігри з діагностичним характером для визначення динаміки розвитку уваги у дитини. Після закінчення роботи знову проводиться психологічна діагностика з метою визначення ефективності проведеної роботи з дитиною та для складання подальших рекомендацій.

  • Принцип пріоритетності корекції каузального типу. Відповідно до цього принципу пріоритетною метою проведення корекції є усунення причин труднощів і відхилень у розвитку дитини. У даному випадку причини порушення уваги є підвищена рухова активність дитини, відволікання, неможливість довго сидіти на одному місці. Дана корекційна програма побудована таким чином, щоб усунути ці причини: використання цікавого наочного матеріалу, чергування дидактичних і рухливих ігор, проведення фізкультхвилинок і вправ на релаксацію.

  • Діяльнісний принцип корекції. У даній програмі враховується провідна діяльність дошкільника - гра. Таким чином, у програмі підібрані ігри та ігрові вправи на розвиток уваги дитини.

  • Принцип урахування віку, психологічних та індивідуальних особливостей клієнта. Дана програма враховує вікові особливості старшого дошкільного віку. У цьому віці відзначається значне зростання концентрації та стійкості уваги, розширюється обсяг уваги. Розвиток довільної уваги є одним з найважливіших подальших придбань, тісно пов'язаних з формуванням у дитини вольових якостей. Також у роботі враховуються індивідуальні особливості дитини, виявлені в ході діагностики його пізнавальної та особистісної сфери.

  • Принцип комплексності методів психологічного впливу. У даній психокорекційної програмі використовуються різні методи психологічного впливу:дидактичні ігри, рухливі ігри, малюнкова терапія, фізкультхвилинки, вправи на релаксацію

  • Принцип активного залучення найближчого соціального оточення до участі в корекційній програмі. Для ефективності психокорекційного впливу необхідно залучати до роботи близьких дитини, педагогів тощо З цією метою в програмі представлені домашні завдання на розвиток уваги, які дитина виконує вдома з родичами. 

  • Принцип опори на різні рівні організації психічних процесів. Огляду на даний принцип, при складанні програми слід опиратися на найбільш розвинені психічні процеси. У даному випадку у дитини добре розвинена просторова орієнтування, пам'ять. У роботі зроблено наголос на їх оптимізацію і розвиток через них основних властивостей уваги.

  • Принцип програмованого навчання. Представлена ​​програма складається з послідовних і взаємозалежних етапів роботи: Орієнтовний етап - дає можливість познайомитися з дітьми, встановити контакт з групою і з кожною дитиною в ній (Заняття № 1 і № 2). Корекційний етап - безпосередньо корекційна робота, в даному випадку - розвиток і корекція основних властивостей уваги. Використовуються спеціально підібрані ігри та вправи (Заняття № 3 - № 9). Підсумковий етап - закріплення, підведення підсумків проведеної роботи (Заняття № 10).

  • Принцип ускладнення. У даній роботі запропоновані ігри та вправи поступово ускладнюються з кожним заняттям. Наприклад, на першому занятті діти виконують просте рисуночное вправу «Ляпки», а на другому занятті - більш складне вправу з малювання - «Розфарбуй другу половинку».

  • Облік обсягу і ступеня різноманітності матеріалу. На початку програми заняття більше спрямовані на концентрацію уваги. А потім, коли дитина це засвоїв, пропонується оволодіти іншими властивостями уваги. Матеріал занять різноманітний, що створює сприятливий фон для роботи з дітьми.

  • Облік емоційної складності матеріалу. Для створення позитивного емоційного фону занять і стимулювання позитивних емоцій у дітей в програмі використовуються казкові елементи - подорожі. Також в кінці кожного заняття проводиться релаксація, що сприяє зняттю можливої ​​напруги після заняття.

    Програма складається з 10 спеціально підготовлених занять, кожне з яких складається з 3 частин:

    1. Вступна частина - знайомство з дітьми, привітання. Створення сприятливого настрою на подальшу роботу.

    2. Основна частина - проведення ігор та вправ на розвиток, формування та корекцію основних властивостей уваги дітей старшого дошкільного віку.

    3. Підсумкова частина - підведення підсумків заняття, прощання з групою.

    ЗАНЯТТЯ № 1.

    «У гостях у мишки»

    Мета: розвиток концентрації уваги, орієнтування в просторі, налагодження контакту з групою.

    Завдання:

    1. Розвивати концентрацію уваги.

    1. Оптимізувати орієнтування в просторі.

    2. Створити позитивний емоційний фон заняття.

    3. Виховувати повагу до навколишнього світу, терпіння.

    4. Виховувати самоконтроль у дитини.