Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підприємницьке право.rtf
Скачиваний:
28
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
106.21 Кб
Скачать

ПІДПРИЄМНИЦЬКЕ ПРАВО

1. Поняття, предмет, метод і система підприємницького права

Підприємницьке право - це сукупність правових норм, які регулюють відносини між державою, фізичною особою (підприємцум) чи юридичною особою, яка займається підприємницькою діяльністю, охороняєзазначені суспільні відносини своїми законами. Предметом підприємницького права є підприємницько-правові суспільні відносини, які виникають: - між державою та фізичною особою (підприємцем); - між державою і юридичною особою, яка займається підприємницькою діяльністю; - міжфізичними особами підприємцями; - між юридичними особоми підприємцями. Метод правового регулювання підприємницького права - це коло засобів (способів), які допомагають у розвитку підприємницького права. Види методів підприємницького права: 1) метод заборони; 2) метод дозволу; 3) метод рекомкндації; 4) заохочувальний метод. Система підприємницького права визначена системою його складових частин (цивільного та адміністративного права): необхідністю сконцентрувати всі норми, що безпосередньо регулюють підприємництво, в одному логічно взаємозв’язаному блоці. Визначаючи систему права, варта згадати, що його первинною клітиною є норма права. В залежності від кола та характеру врегульованих нормами права відносин вони групуються в інститути, а інститути – в галузі. В галузі права прийнято розрізняти загальну та особливу (спеціальну) частини. До загальної частини входять: Загальні положення про підприємство (поняття, умови здійснення, ознаки, принципи). Поняття та джерела підприємницького права. Підприємницькі правовідносини та його особливості. Суб’єкти підприємницьких відносин. Легалізація суб’єктів підприємницької діяльності, в тому числі реєстрація, ліцензування, патентування та сертифікація. Припинення діяльності суб’єктів підприємництва. До спеціальної частини входять: Організаційно правові форми підприємницької діяльності. Загальні положення про зобов’язання у підприємництві. Підприємницькі договори та їх особливості. Інвестування (фінансування) підприємницької діяльності. Правові способи мінімізації ризиків у підприємництві, в тому числі страхування підприємницьких ризиків та договір охорони. Правові форми реалізації товару, в тому числі правове регулювання біржової діяльності. Правові засоби запобігання монополізму та недобросовісній конкуренції. Правове регулювання рекламної діяльності. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Контроль за здійсненням підприємницької діяльності. Захист прав суб’єктів підприємництва та їх відповідальність. Підприємництво – діяльність надзвичайно багатогранна і жодній з галузей законодавства не під силу самостійно та обсяжно охопити ефективним регулюванням чисельні явища підприємницької діяльності.

2 Юридична відповідальність суб*єктів підприємницької діяльності

Підприємці несуть юридичну відповідальність, що являє собою встановлений правовими нормами обов'язок перетерплювати несприятливі наслідки при невиконанні ними встановлених нормами права (законами) і договорами обов'язків і зобов'язань. У залежності від галузевої приналежності юридичних норм, що встановлюють відповідальність, застосовуються цивільно-правова, адміністративна й кримінальна відповідальність підприємців. Розрізняють також дисциплінарну, матеріальну, моральну відповідальність.

3 Відмова у проведенні державної реєстраціїфізичної особи підприємця

Підставами для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи- підприємця є: • невідповідність відомостей, які вказані у реєстраційній картці на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, відомостям, які зазначені у документах, що подані для проведення державної реєстрації; • наявність обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом, щодо фізичної особи, яка має намір стати підприємцем; • наявність в Єдиному державному реєстрі запису, що заявник є підприємцем. Відмова у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця з інших підстав не допускається. За наявності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця державний реєстратор зобов'язаний не пізніше двох робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику повідомлення про відмову у проведенні державної реєстрації, із зазначенням підстав для такої відмови, та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації фізичної особи- підприємця, відповідно до опису. У разі відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця реєстраційний збір не повертається. Після усунення причин, що були підставою для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця, фізична особа може повторно подати документи на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, які розглядаються у порядку, передбаченому цим Законом для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.