Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці_лекція1_Ф_ПФ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

10

Курс лекцій «Охорона праці»

Література:

  1. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. – Л.: Афіша, 2002.

  2. Жидецький В.Ц., Джигерей В.С., Мельников О.В. Основи охорони праці. – Л.: Афіша, 2000.

  3. Законодавство України про охорону праці у 4 томах. – К.: Основа, 1995.

  4. Гандзюк М.П., Желібо Є.П., Халімовський М.О. Основи охорони праці. – Л.: Новий Світ-2000, 2003.

  5. Пістун І.П., Кіт Ю.В., Березовецький А.П. Охорона праці. Практикум. – Суми: Університетська книга, 2000.

Лекція 1 Тема: “Предмет «Основи охорони праці». Основні законодавчі та нормативні акти з охорони праці” План

1.1. Предмет і завдання дисципліни «Основи охорони праці». Взаємозв’язок її із суміжними дисциплінами

1.2. Основні поняття у галузі охорони праці.

1.3. Основні законодавчі акти про охорону праці

1.4. Закон України «Про охорону праці».

1.5. Нормативно-правові акти з охорони праці

Перш, ніж розглянути поняття «охорона праці», згадаємо, що основою існування людства є праця – цілеспрямована діяльність людини та колективів людей, спрямована на створення матеріальних і духовних благ. З чисто фізіологічної точки зору праця – це витрачання людиною фізичної та розумової енергії. Ці блага потрібні для задоволення потреб людей. Причому, зауважте, праця є не лише необхідністю, але й потребою людини, умовою існування як окремого індивідуума, так і суспільства в цілому.

Однак, найвища потреба людини – це її життя. Будь-яка діяльність людини завжди пов’язана із виникненням шкідливих і небезпечних чинників, причому перелік цих чинників для кожної професії є специфічним, але загальні підходи до усунення дії цих чинників є завжди одинаковими.

Нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання були й залишаються величезною людською трагедією, є причиною значних економічних втрат і призводять до тяжких соціальних наслідків.

Статистичні дані про виробничий травматизм свідчать про те, що його рівень у цілому світі безперервно зростає. У розвинених країнах із високим технічним рівнем він значно менший, ніж у країнах, що розвиваються.

За статистикою, в Україні щоденно на виробництві кожні 8 хвилин травмується одна людина, із них до 10% стають інвалідами і до 2% гине.

Причому найбільш небезпечними галузями виробництва, в яких спостерігається ріст смертельного травматизму є агропромисловий комплекс, вугільна промисловість, будівництво, машинобудування, транспорт, невиробнича сфера і хімічна промисловість.

За висновками фахівців МОП та вітчизняних фахівців основні причини смертельних виробничих травм такі:

  • незадовільна підготовка працівників і роботодавців з питань охорони праці;

  • невиконання вимог посадових інструкцій та інших нормативних актів з охорони праці, порушення трудової й виробничої дисципліни;

  • недостатнє забезпечення працюючих засобами індивідуального і колективного захисту

  • порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, устаткування, машин, механізмів;

  • незадовільний технічний стан обладнання, транспортних засобів, машин і механізмів.

В Україні, крім виробничого травматизму, є високим рівень професійної захворюваності. За статистичними даними, на підприємствах України щорічно реєструється близько 2,5 тисяч професійних захворювань.

Тому виникає питання, як захистити людину в процесі її трудової діяльності.

Вивчення факторів виробничого середовища, організаційно-технічних і санітарно-гігієнічних умов, у яких здійснюється трудова діяльність людини, а також системи правових заходів щодо виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії та охорони праці є предметом курсу «Охорона праці».

Основну мету охорони праці можна виразити наступним чином:

– запобігання травматизму та професійним захворюванням

– створення безпечних і нешкідливих умов праці

– збереження здоров’я і працездатності

– підвищення продуктивності праці

– попередження аварійних ситуацій

Для досягнення цієї мети потрібно вирішити дві групи завдань:

  • наукові (вивчення конкретних моделей «людина-техніка-виробниче середовище», виявлення небезпечних чинників, їх впливу на людину і т.п)

  • практичні (розроблення конкретних заходів захисту людини, створення безпечних умов праці і т.п)

Завданнями охорони праці є також:

  • знаходження оптимальних співвідношень між різними факторами виробничого середовища;

  • впровадження норм гранично допустимих рівнів виробничих факторів, визначення ступеня шкідливості і небезпеки праці;

  • розробка та планування заходів щодо поліпшення умов праці;

  • забезпечення безпеки виконання робіт працівниками;

  • впровадження технічних засобів і заходів щодо боротьби з травматизмом і профзахворюваннями;

  • розробка методів оцінки соціальної та економічної ефектив­ності заходів з удосконалення умов і охорони праці.

Розглядаючи «Оохорона праці» як наукову дисципліну, слід зазначити, що вона виникла й сформувалася на стику наук про працю і людину.

Наука про охорону праці тісно пов’язана з іншими науками. Вона широко використовує найновіші досягнення науки і техніки, базується на теоретичних розробках з фізики, хімії, математики, електроніки, медицини, економіки тощо. Важливе місце в розроб­ці питань охорони праці займають такі наукові дисципліни, як ергономіка, інженерна психологія і фізіологія праці, технічна естетика.

Для визначення на науковій основі методів і шляхів поліпшення та оздоровлення умов праці на виробництві, забезпечення правильного ритму праці, режиму праці і відпочинку, необхідно враховувати вимоги психології й фізіології праці людини (вивчення працездатності людини, пов’язаної з втомою, нервовою напругою, монотонністю праці). Технічна естетика вивчає закономірності художнього проектування виробничих приміщень і обладнання.

Охорона праці працюючих в умовах інтенсивного переозброєння виробництва на базі комплексної автоматизації і механізації може бути забезпечена лише при всебічному врахуванні можливостей людини в трудовому процесі. В правильному розв’язанні цих завдань істотну роль відіграє ергономіка. Ергономіка вивчає проб­леми оптимального розподілу й узгодження функцій між людиною і машиною, формує оптимальні вимоги до засобів та умов діяльності, розробляє методи їх урахування при створенні й експлуатації техніки, що управляється та обслуговується людиною. Раціональне поєднання можливостей людини і характеристик машини та відповідний розподіл функцій усередині системи істотно підвищують її ефективність і зумовлюють оптимальне використання людиною технічних засобів згідно з їх призначенням.

Взаємодія людини і техніки в системі виробництва (система «людина — машина — виробниче середовище») має розглядатися під час проектування і створення безпечних умов праці, вирішення завдань оптимізації. Це і є предметом ергономіки. В період широкого застосування нової техніки в усіх галузях народного господарства проблема оптимізації взаємовідносин людини з машиною і виробничим середовищем стала однією з головних.

У конкретних дослідженнях охорона праці як наука базується на загальнонаукових підходах: комплексності, системності, особистісному гуманізмі, єдності наукового дослідження і практики, організації трудової діяльності з урахуванням людського фактора.

Комплексний підхід до охорони праці передбачає врахування організаційних, економічних, соціальних, психологічних, технічних, правових та інших аспектів управління в їх сукупності і взаємозв’язку.

Системний підхід відбиває взаємозв’язки між окремими аспектами охорони праці і виражається в розробці кінцевої мети, визначенні шляхів її досягнення, в створенні відповідного механізму управління, який забезпечує комплексне планування, організацію та стимулювання роботи з охорони праці. Системний підхід до вивчення основ охорони праці передбачає застосування різних методів дослідження, зокрема фізіологічних, психологічних, статистичних, математичних, соціальних тощо.

Методологічною основою дисципліни є аналіз умов праці, технологічних процесів, виробничого обладнання, робочих місць, трудових операцій, організації виробництва з метою виявлення шкідливих і небезпечних факторів, виникнення можливих аварійних ситуацій та визначення заходів щодо поліпшення умов праці.