Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр розксерити.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
332.89 Кб
Скачать

Управління культури, національностей та релігій

Івано-Франківської обласної державної адміністрації

Калуський коледж культури і мистецтв

Курсова робота

з дисципліни «Народознавство»

на тему:

«Роман Шухевич народний політик і діяч»

Виконав:

Студент: ІІ НІМ (д) курсу

Левицький Роман Іванович

Викладач:

Свирид Іванна Євгенівна

Дата захисту

Оцінка

Калуш 2014

План:

І.Вступ.

ІІ. Основна частина 1.Роман Шухевич: становлення особистості

2.Активне громадське і політичне життя: 1926–1934

3.Роман Шухевичем — Провідник Організації Українських Націоналістів на Рідних Землях і Головний Командир Української Повстанської Армії.

4. Роман Шухевич:політичний діяч.

5.Роман Шухевич: життя в Пласті та поза ним.

IІІ. Додатки.

IV. Висновок.

V. Список використаної літератури.

І.Вступ

Боротьба за Українську самостійну Соборну Державу – це зміст боротьби всіх поколінь українського народу від з найдавніших часів його історії.

Форми тієї боротьби були різними відповідно від ситуації, але український народ, як борець за свої національні права, завжди опирався насамперед на власні сили.

Так було в часи Івана Мазепи, коли України в круговерть московсько-швецької війни; в часи Коліївщини, коли на Україну впала тінь нового польсько-московського конфлікту; в часи розвалу царської Росії, коли над Україною нависло марево російської громадянської війни. В усіх випадках український народ виступав як самостійний чинник, стаючи до збройної боротьби за свої власні інтереси і не дозволяючи використовувати України як безвольний суб’єкт, чи як засіб своїх дій.

І коли нова Світова війна створила сприятливі умови для започаткування нової боротьби за визволення, українські маси повстали проти сил як Германії, так і СРСР, зацікавлених у подальшому колоніальному поневоленні України, й пішли у боротьбу за Українську державу з вірою у власні сили і у власний самостійний шлях боротьби.

14 жовтня 1942 року (Постановою Української Головної Визвольної Ради від 30 жовтня 1947 року) визнано днем повстання Української Повстанської Армії (УПА) -–поважної збройно-політичної сили, що своїми ідеями і діями започаткувала новий період, який ввійшов в історію України як доба Української Повстанської Армії.

Десять років збройно-політичної боротьби УПА, в тому числі майже вісім років боротьби в умовах жорстокої радянської дійсності змушують кожного замислитись над джерелами сили УПА, її основних провідників, що є досі небувалим явищем в історії визвольної боротьби народів. У чому сила УПА, що дозволяло їй вести боротьбу в системі, в якій, здавалося б, жодна боротьба неможлива, й у чому таємниця її успіхів, коли вона мусила боротися проти величезної переваги ворога в людях і техніці, не користуючись жодною сторонньою допомогою, виключно власними силами? – Це результат глибоких внутрішніх процесів зростання національної свідомості, що проходили в широких українських масах віками й завжди приводили до збройної боротьби за визволення.

Боротьба УПА, на думку Л. Шанковського, - це неминуча ланка в

історичному ланцюзі подій, закономірний етап у житті українського народу

Доба Української Повстанської Армії дала багато уславлених імен. Одне з них – Роман Шухевич.