Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ond.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
177.17 Кб
Скачать

V моїилаїїііі ми джерело помер сторінки може не зазначатися, якщо:

  • цитується електронне джерело, яке не має нумерації сторінок;

  • джерело (газетна стаття, інформаційний лист тощо) має обсяг, який не пе­ревищує однієї сторінки;

  • згадування про джерело наводиться узагальнено, як приклад твору, яким порушене те чи інше питання.

Наприклад: "... книжки про переклад як націєтворення М. Стріхи [229] та як іасібзбереження мови О. Чередниченка [259]".

Допускається наводити посилання у виносках, при цьому його оформлення має відповідати бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Наприклад:

Цитата в тексті: “треба намагатися “розкрити природу художнього перекладу у паш час і в нашому суспільстві... і під різними кутами: особистим, професійним, піковим," — так сформулювала головне завдання сучасного перекладознавства у царині художнього перекладу М. Новикова [156, с. 6]".

Відповідний опис у переліку посилань:

І Іовикова М. А. Прекрасен наш союз. Литература — переводчик — жизнь :

І мит крит. очерки] / Марина Новикова. — К.: Рад. письменник, 1986. — 225 с.

Відповідне подання виноски:

11156] Новикова М. А. Прекрасен наш союз. Литература — переводчик — жизнь : [лит.-крит. очерки] /

' Цінна І Іовикова. — К.: Рад. письменник, 1986. — С. 6.

І'екомендується в основному тексті або у заключних абзацах розділів давати ни< имання на особисті наукові праці автора (за наявності).

  1. Іосилання на ілюстрації таформули в роботі вказують порядковим номе­рній. а останній беруть у дужки, наприклад,“рис. 1.2”, “у формулі (2.1)”.

  2. всітаблиці випускної роботи повинні бути посилання в тексті, при цьому

ні “таблиця” пишуть скорочено, наприклад: “...в табл. 1.2”.У повторних по-

і ниаіиіях вживають скорочено слово “дивись”, наприклад: “див. табл. 1.3”

І Іитання для самоконтролю

І Які етапи має процедура наукового дослідження? Чому у проведенні дослі джоння є чітка послідовність цих етапів?

11 кою є підготовка до проведення наукового дослідження?

Ä Яким чином можна здійснювати обробку наукової інформації? За якими ІІ|піиилами наводяться цитати?

1 Якими є нормативні параметри форматування та обсягу наукової роботи?

Як оформлюються заголовки структурних частин? Яким чином нумерують І II і горінки, розділи, підрозділи, пункти, підпунктинаукового ЦО( лідження?Які вимоги висуваються до оформлення змістунаукової роївші?

Якії і рук тури і елементи обов’язково зазначавши н у штуці?

5.1. Попередній захист випускної роботи

На момент попереднього захисту наукової роботи необхідною є наявність “чернетки” тексту дослідження, яку вичитав науковий керівник (назва “чернет­ка” або “перший варіант” зумовлена можливістю, а в деяких випадках, і необхід­ністю внесення змін у текст робити). Слід зазначити, що всі зауваження керів­ника повинні бути вже прийняті до уваги та відображені у роботі. За цих умов науковий керівник надає дозвіл на попередній захист проведеного наукового дослідження. В принципі, можливим є варіант попереднього захисту без дозво­лу наукового керівника, але це є небажаним, у першу чергу, для самого студента або здобувана, оскільки підтримка наукового керівника відіграє неабияку роль.

Процедуру попереднього захисту дипломної роботи можна представити в наступній послідовності:

  1. надання здобувану слова для повідомлення щодо проведеного наукового дослідження;

  2. питання до здобувана стосовно змісту роботи, методології і методики на укового дослідження, на які йому необхідно чітко та повно відповісти;

  3. висловлювання присутніх на процедурі попереднього захисту щодо про веденого дослідження;

  4. виступ наукового керівника про хід виконання роботи, ступінь врахування його зауважень, а також надання оцінки готовності роботи до захисту її перед Державною комісією;

  5. підбиття підсумків.

Текст доповіді на попередньому захисті повинен охоплювати основні поло ження та результати проведеного наукового дослідження, а саме: назву теми, основну мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, стислий виклад змісту роботи, підтверджений прикладами, та результати, отримані під час вирішення основних завдань.

Під час проведення процедури попереднього захисту присутні члени комі сії та науковий керівник висловлюються щодо недоліків представленої роботи з тим, щоб до моменту захисту їх було усунено. Таким чином, після попередим' го захисту випускна робота повертається на подальше опрацювання відповідно до висунених на попередньому захисті зауважень.

За 1 місяць до захисту випускної роботи текст дослідження надається дим ознайомлення науковому керівнику та рецензенту, які після цього складами і. відповідно, відгук та рецензію на випускну роботу. У вказаних документ ах ш значаються відповідність проведеного дослідження темі роботи, його актуйм і, ність, рівень розкриття основних завдань і мети, достовірності отриманих |и зультатів, крім того роботі надається загальна оцінка та рекомендації щодо мо/Н ливості представлення роботи до захисту.

Слід зазначити, що попередній захист випускної роботи відрізняється від редзахисту дисертації. Інформацію щодо проведення останнього можна знаі у виданнях ВАК України таких, як “Довідник здобувача наукового ступеня” “Довідник офіційного опонента” [7], “Як підготувати та захистити дисертацію здобуття наукового ступеня” [13].

5.2. Захист роботи перед Державною екзаменаційною комісією

За 1 тиждень до захисту проведеного наукового дослідження необхідно н і < тувати та здати лаборанту кафедри наступне:

  1. 2 ідентичні примірники випускної роботи (зброшуровані, у твердій обк динці, підписані на титульному аркуші науковим керівником, рецензентом і амим студентом);

  2. текст випускної роботи на електронному носії CD-R;

  3. резюме випускної роботи (2 сторінки, англійською мовою);

  4. відгук наукового керівника (з його особистим підписом, датований не п піше ніж за 14 днів до захисту роботи);

  5. рецензію (з особистим підписом рецензента, датовану не пізніше ніж І (І днів до дня захисту роботи);

  6. текст доповіді для захисту випускної роботи;

  7. презентацію, виконану у програмі Microsoft Power Point, що відображ • •і повні положення проведеного наукового дослідження та надає можливість н| в н гупати таблиці, схеми, діаграми, графіки, представлені у тексті роботи;

Н) за потребою, готуються роздавальні матеріали у кількості примірників, р ній числу осіб, присутніх на захисті.

І скст доповіді, презентація на роздавальні матеріали мають бути иопередн »in іджсні з науковим керівником, який може надати певні рекомендації щодо ращення та вдосконалення.

І оловною метою доповіді для захисту проведеного наукового дослідженій І"1и. риття його сутності, теоретичного та практичного значення та основнихj іулі.татів роботи.

V 11руктурному відношенні текст доповіді можна умовно поділити на три іМім ніші частини, які в сукупності відображають зміст проведеного науково

ДНІ ЛІДЖСННЯ.

Перша частина доповіді, яка розпочинається з привітання усіх присутн §|»МІоріО< в основних моментах вступ до випускної роботи. Тут СЛІД ВИСВІТЛИ Цну.кіі.ііісіь обраної теми, описати наукову проблему, сформулювати мету in її ілндапня роботи, зазначити методи проведеною іілумнино дні ліджепі та охарактеризувати його етапи і структуру, а також зазначити, яку апробацію пройшла робота і статті, що вийшли друком з її тематики.

У другій частині доповіді в логічній послідовності надається характеристи­ка кожного окремого розділу роботи. При цьому увага приділяється насамперед основним кінцевим результатам. Зазначаються також критичні співвідношення й оцінювання, кожна теза підкріплюється конкретними прикладами.

Текст доповіді завершується заключною (третьою) частиною, яка відобра­жає узагальнення роботи, представлене у висновках. Отже, тут доцільним є пе­релічити висновки щодо проведеного наукового дослідження та узагальнити основні рекомендації.

Слайди презентації, виконаної в програмі Microsoft Power Point, мають від­повідати тексту доповіді і, таким чином, допомагати унаочнювати основні по­ложення наукового дослідження. Проте це не означає, що слайди презентації повинні відображати повний текст доповіді. Доцільним вважається розробляти кожний окремий слайд презентації у вигляді тез, що відбивають основні поло ження тієї чи іншої частини доповіді. Крім того, за допомогою слайдів презен тації можна представити приклади фактичного матеріалу та результати дослі дження у вигляді таблиць, схем, діаграм тощо, які є необхідними для доказовості висунених положень та обґрунтованості зроблених висновків та запропонова них рекомендацій.

Коли текст доповіді та презентація для захисту наукового дослідження під готовлені, треба уважно переглянути їх ще раз для встановлення логічної послі довності між окремими їх частинами та відсутності смислових та орфографіч них помилок, особливо у тексті презентації, відповідності тексту доповіді текс ту слайдів презентації.

Слід зазначити, що час доповіді є суворо регламентованим і становить 5 7 хвилин.

Захист випускної роботи відбувається привселюдно у присутності Держав ної екзаменаційної комісії та носить характер наукової дискусії, під час якої ш умов високої вимогливості, принциповості та дотримання наукової етики Груп товно аналізуються достовірність й обґрунтованість усіх висновків і рекомси дацій наукового та практичного характеру, що представлені у науковій робо 11

Процедура захисту починається з оголошення захисту проведеного науко вого дослідження, його теми та прізвища, імені та по-батькові його автора і е кретарем або одним із членів ДЕК. Після цього слово для доповіді надаєми н здобувану / дипломнику. Після проголошення доповіді автору роботи ставлять ся питання стосовно проведеного наукового дослідження. За вимогами наукоіюі етики кожне поставлене запитання слід уважно вислухати до кінця, подякува і и і а надати повну, конкретну та чітку відповідь. Якщо до здобувана ставляться відра \\ декілька запитань, доцільним буде їх занотувати, щоб не перепитувати ще раз

Під час виступу та надання відповідей на поставлені запитання важливим < те, щоб мова здобувана була б ясною, впевненою, граматично точною та пра­вильною, що робить її зрозумілою та переконливою. Здобувач повинен зробити доповідь науковою та добре аргументованою за змістом, зрозумілою широкому колу фахівців.

Крім цього мова здобувана повинна бути виразною, що не в останню чергу млежить також і від темпу, гучності та інтонації. Якщо він / вона говорить по квапливо, загублюючи закінчення слів, чи дуже тихо і нерозбірливо, то якість виступу через це дуже знижується. Спокійна промова з нормальним темпом за­вжди імпонує слухачам.

Неприпустимими є також порушення так званих норм літературної ви­мови, зокрема неправильного наголосу в словах, недоцільне вживання вар варизмів, жаргонізмів тощо. Деякі з найтиповіших мовних помилок зібрано опорами у Додатку К. “Типові мовні помилки при захисті наукового дослі нження”.

Можна надати декілька порад, що допоможуть здобувану якісно презентува- і и доповідь для захисту та надати відповіді:

усі цифрові показники записуйте в тексті доповіді лише прописом, щоб не

довелося рахувати нулі;

підкреслюйте слова, які необхідно виділити;

залиште великі береги, які можна використати для доповнення доповіді своїми зауваженнями;

у доповіді краще повторюйте іменники, уникаючи вживання займе» пиків;

використовуйте прості слова та прості стверджувальні речення; не перевантажуйте текст доповіді складними підрядними реченнями [11,с. 228];

уточніть відомості про усіх згадуваних Вами вчених: повні імена (ім’я, ио-батькові, прізвища), країну, звідки вони родом /де створено їх пра ці. їхні регалії, назви робіт та запишіть ці елементи доповіді словами. Перелічення прізвищ учених без зазначення їх імен або регалій (як-от: “Цю проблему досліджували Стріха, Науменко та інші")неприпустиме. Правильно буде сказати:“Цю проблему досліджували сучасні українські перекладознавці Максим Віталійович Стріха, Анатолій Максимович Науменко...".

І б іайвим буде згадати і про зовнішній вигляд здобувана та його манеру по Пінки. Стриманість в одязі та в зовнішніх формах поведінки і приис позитив Инму враженню з боку членів комісії та всіх присутніх.

1П. "Технічне оформлений наукової роботи" наводяться за публікаціями "Довідник здобуияч» наукового ступеня* |6, < 18 26] та "Як підготувати і захистити дисертацію на здобуття наукової« ступеня" ІП, < 46 Ь І| і деякими пранками авторів даного посібника, спрямованими на адіїві* цію, ми ще їм ІІМЧГНИХ моромеїріо до нимог вищої школи.

11Наприклад, в текстовому редакторіMicrosoft Office Word для цього потрібно виконати наступні дії: послідовно увійти в меню "Шрифт - Інтервал" і обрати опцію "Розряджений", зазначиїнни бажану величину: "на 1 пт".

2Наприклад, в текстовому редакторіMicrosoft Office Word для цього потрібно виконати нас іуиіп

3дії: послідовно увійіи в меню "Вставка Номери сторінок" і обрати параметри "Зверху сторінки1' пі "Праворуч", прибряіи пош.ічку "Номер на першій сторінці".

1Для створення нерозривного пробілу в текстовому редакторіMicrosoft Word требаоднонііі нн натиснути клавіші"Ctrl+Shift+Пробіл".

2При написанні п.п. 5-9 даного розділу використано матеріали публікації "Довідникофіційні го опонента" [7, с. 37-41] з деякими уточненнями і доповненнями авторів даного посібнииі (приклади тощо) спрямованими на адаптацію викладених вимог до робіт студентівфілолог І'їнив спеціальностей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]