Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrony_pitannya (1).doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

31. Самовиховання організаторських умінь

Так чи інакше в процесі навчання у студентів накопичується досвід розвитку організаторських умінь. У організаторські вміння майбутнього вчителя входять уміння ставити роботу, здійснювати контроль, оцінювати результати, вносити корективи.  Організаторські уміння студент отримує в наслідок:  1.копірованіе організаторських дій вчителя, інших осіб;  2.перенос досвіду організаторських дій у нові ситуації;  3.планірованія і реалізації дії за завданням педагогів;  4.проявленія достатньої самостійності, ініціативи, організовує педагогічно доцільно життя учнів: вміють побудувати перспективу, поставити цілі і завдання, організувати їх виконання до кінця, оцінити результати.  У вузі формуються також і особисті якості необхідні майбутньому вчителю. Це моральна позиція на добро, естетичне вираження і ін  Моральне самовиховання майбутніх вчителів полягає в тому, щоб морально належне перетворити на особистісно-потребностное, щоб будувати свою поведінку відповідно до норм моралі в самих різних і  конкретних життєвих ситуації. Справа в тому, що моральний завжди є відношенням людським, а інтереси людей можуть не збігатися. Яктільки студентові доведеться налагоджувати взаємини між двома учнями "по справедливості", він відразу ж відчує, що кожен з них в поняття справедливості вкладає своє розуміння. Легко бути справедливим у теорії і ой як важко - на практики!  Тільки реальні моральні дії самого студента (морально-пізнавальні, емоційно-моральні та морально-поведінкові) сприяють його моральному самовихованню. 

35

Самопізнання - це вивчення особистістю власних психічних і фізичних особливостей, осмислення самого себе. Воно починається в дитинстві і триває все життя. Формується поступово в міру відображення як зовнішнього світу, так і пізнання самого себе.

Самопізнання і самооцінка

Самопізнання пов'язано з самооцінкою особистості. У психології називаються три мотиви для звернення людини до самооцінки:

  1. Розуміння себе (пошук точних знань про себе).

  2. Підвищення власної значущості (пошук сприятливих знань про себе).

  3. Самоперевірка (співвіднесення власних знань про себе з оцінками своєї значущості оточуючими).

Рівень самооцінки пов'язаний з задоволеністю або незадоволеністю людини самим собою, своєю діяльністю. При цьому адекватна самооцінка відповідає реальним можливостям людини; в завищеною або заниженою - вони спотворюються.

Самооцінку можна виділити такою формулою:

самооцінка = успіх / домагання

Тобто, підвищити самооцінку можна, або домігшись чогось (збільшивши успіх), або знизивши вимоги до ідеалу (домагання). При цьому, однак, вважається, що людина не може повністю відмовитися від домагань [6].

1. Сфери і галузі самопізнання

До сфер самопізнання відносять виділяються психологами три рівні організації людини: нижчий - організм (біологічний індивід), далі - соціальний індивід (характеризується здатністю оволодівати знаннями, вміннями, правилами поведінки) і особистість (характеризується здатністю здійснювати вибір, будувати свій життєвий шлях, координувати свою поведінку в системі відносин з оточуючими людьми). [1]

До областям самопізнання відносять свідомість і несвідоме[1]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]