Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Місце педагогічної антропології в системі педагогічних знань

Загальної, комплексної науки про людину не існує. Є велика кількість конкретних, спеціальних наук, що вивчають людину в певній проекції, створюють ідеальні моделі окремих сторін багатогранного феномена людини. Але ці моделі існують самі по собі, не перетинаючись і нб з'єднуючись. У сучасних умовах існує практична необхідність інтеграції наук про людину в єдину комплексну дисципліну - людинознавство, чи антропологію. 

Педагогічна антропологія входить в педагогіку як її складова частина. Тому для відповіді на питання, що таке педагогічна антропологія, необхідно зрозуміти, що таке педагогіка. 

Педагогіка - наука і мистецтво вдосконалення людини і груп людей за допомогою освіти, виховання і навчання. 

На педагогічної антропології спочиває теорія освітньо-виховних процесів, над якою височить теорія педагогіки. 

Графічно представити структуру педагогіки можна як піраміду. У її підставі знаходяться узагальнюючі положення про людину як суб'єкт і об'єкт виховання - педагогічна антропологія.Перший поверх займає теорія виховання. Вінчають "піраміду" ідеї про педагогіку як науку і мистецтво - загальна педагогіка (філософія педагогіки). 

Міцність усього будинку у величезній мірі залежить від міцності його фундаменту. Якщо припустити, наприклад, що людина ніяк не воспитуем за своєю природою (посилка на фундаментальному поверсі "піраміди"), то і теорії виховання бути не може (посилка на першому поверсі). Стало бути, і педагогіка як знання про виховання не потрібна, та й неможлива (посилка другого, верхнього поверху). 

Геть усе, що може і повинно міститися в педагогіці на будь-яких поверхах її структури, пов'язане з її фундаментальною частиною. З її поняттями, вихідними положеннями, гіпотезами, теоріями і фактами. Усяке положення педагогічної антропології примусово тягне за собою відповідний йому теза теорії виховання. Філософія педагогіки в свою чергу узгоджується з даними теорії виховання. 

Педагогічна антропологія виробляє ідеї, які пронизують собою всі поверхи педагогіки знизу доверху.

При вирішенні всіх проблем цілей, сутності і шляхів виховання та навчання педагоги виходять з природи дитини. Тому зміст і структура антропологічного фундаменту педагогіки є найважливішим моментом диференціації педагогічних течій. 

Так, наприклад, в основі природничонаукового течії завжди знаходилося і знаходиться нині розуміння людини як частини природи, як по перевазі біологічної істоти. 

Опитніческой протягом бере за основу руссоістской-толстовську трактування людини як носія зсередини розгортаються спонтанних сутнісних сил. 

Соціологічне протягом природу людини вважає майже цілком похідною від суспільства.Індивідуальна свідомість - від колективної свідомості. 

Теологічна педагогіка базується на вченні про людину як образі і подобі Божому. Або ж виходить з інших догматів провіденціальної спрямованості. 

Антропологічне протягом в педагогіці відрізняється багатофакторним підходом до витоків і процесам розвитку особистості. До педагогічному втручанню в їх протікання. 

Педагоги-антропологи досліджують взаємодію і біологічних, і соціальних, і духовних чинників в структурі особистості. 

Представники антропологічного течії свідомо і навмисно базують свої посилки на даних людинознавства. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]