Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9. Організація екскурсійних послуг.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
93.18 Кб
Скачать

11. Використ. Екскурсоводом ме-тодичних прийомів розповіді і по-казу.

Показ - процес реалізац. принципу наочності, наочний спосіб ознайом-лення з екскурс. об'єк-том або декі-лькома об'єктами одночасно. Це ба-гатоплановий процес витягу зорової інформ. з об'єктів. Показ об'єкта - це си-ма цілеспрямов. дій екскурсовода й екскурсантів, спостереж. об'єктів під керівництвом кваліфіков. фахів-ця.

Особ-стю показу є здатність вияви-ти, розкрити ту або іншу якість спо-стережуваного об'єкта, мож-сть зро-бити явним, очевидним те, що не-помітно при першому погляді на предмет.

До осн. прийомів показу віднос.: по-переднього огляду, панорамного по-казу, зорової реконструкції, зорово-го порівняння та ін.

Розповідь – умовно прийнята в екскурс. справі назва усної част. екск., тобто пові-домл. і пояснення, які екскурсовод дає групі.

Розповідь - це індивід. текст екскур-совода, виконаний ним з дотриман-ням вимог усної публічної мови.

Розповідь на екскурсії в повному обсязі готується заздалегідь.

Розповідь виконує наступні завдан-ня: 1. Визначає об'єкт; 2. Коментує, пояснює, доповнює побачене; 3. Реконструює, відновлює те, що не може в цей момент побачити екску-рсант; 4. Хар-ка об'єкта, допомогти екскурсантам правильно побачити, зрозуміти й оцінити об'єкт; 5. На ос-нові побаченого прийти до потріб-них висновків. У своїй розповіді ек-скурсовод повідомляє аудиторій і про такі вл-сті об'єкта, які зорово не сприймаються; 6. «Намалювати» ка-ртину події, пов'язаної з об'єктом.

До осн. прийомів розповіді можна віднести: пояснення, х-ки, екск. до-відки, коментування, питань-відпо-відей та ін.

12. Пон. класиф. Су-час. класиф. екск. Класиф. є розподілом предме-тів, явищ, понять по класах, відді-лах, розрядах в залежності від їх загальних ознак.

Питання про класиф. екскурсій зав-жди знах. в центрі уваги екскурс. працівників і учених-ек-скурсіоніс-тів. В.А.Герд говорив про свій варі-ант класиф. форм екскурс. роботи, що осн. метою буде розділ. екскур. на групи і підгрупи і виділ. тих осн. рис, які визнач. х-ер ведення екскур.

В даний час екскурсії класиф.: а) за змістом (оглядові, тематичні); б) по складу і к-сті учасників (індивідуа-льні, для місцевого населення, для приїжджих, школярів тощо); в) по місцю провед. (міські, заміські, ви-робничі, музейні, комплексні); г) за способом пересув. (пішохідні, з ви-корист. різних видів транспорту); д) за тривалістю (від 1 академ. год. до кількох діб); е) за формою проведе-ння (екскурс. масовка, екск. прогу-лянка, екск. лекція, екск. концерт, екск. спектакль).

Кожна група має влас-тиві їй ком-поненти, специфіку і особливості.

13. Х-ка техн. Док., які є резу-льт. Проектув. Послуги «екскурсія».

Результатом проектування екскурсії є наступні технологічні документи: - технологічна карта екскурсії – тех-нологічний док., який визначає логі-чну послідовність огляду визначних об'єктів на маршруті;

- контрольний текст екскурсії – тех-нологічний док., який включає нау-ковий, актуалізований зміст інфор-мації, яка надається екскурсантам. На основі контрольного тексту ек-скурсовод складає індивід. текст, який відображає ос-сті і мож-сті ек-скурсовода і такий, що відповідає інтересам конкретних екскурсантів;

- матеріали "портфелю екскурсово-да" - комплекту інформаційних ма-теріалів (фотографій, копій докуме-нтів, географічних мап, схем, репро-дукцій з картин та ін.), які вико-ристовує екскурсовод в ході екс-курсії; - схема траси маршруту транспор-тної екскурсії.

14. Комплектув. «портфелю екс-курсовода». «Портф. екскурсов.» - умовне найменув. комплекту нао-чних матеріалів, використовуваних у ході проведення екскурсії. Ці ма-теріали містяться в папці або не-великому портфелі.

Завдання «портф. екскурсов.»: а) ві-дновити відсутні ланки при показі; б) дати зорове уявлення про об'єкт.

У «портф. екскурсов.» включ. фото-графії, географ. карти, схеми, кре-слення, малюнки, зразки продукції, копії справжніх документів, руко-писів, літ-рних творів, макети, му-ляжі й ін.

Такі «портфелі» створ., як правило, по кожній темі і використ. в кожній екскурсії. К-сть їх не повинна бути великою, тому що в цьому випадку екскпонати будуть відволікати екс-курсантів від огляду справжніх об'є-ктів, розсіювати їхню увагу.

Наочні експонати «портфеля екс-курсов.» повинні бути зручні для використ. До кожного експоната, включеного в «портфель», прикла-дається картка з поясненнями або довідковим матеріалом. Іноді пояс-нення приклеюються зі зворотної сторони експоната. Така анотація служить вихідним матеріалом для екскурсовода при показі експоната екскурсантам.

Кожний експонат – фотографія, ма-люнок, репродукція картини, пор-трета, креслення, копія документа - має свій порядковий, номер. Це ви-значає послідовність демонстрації даного експоната екскурсантам. Ек-спонат може бути показаний екскур-соводом з його робочого місця. Пе-редача в руки екскурсантів експо-ната по рядах для більше доклад-ного ознайомлення не рекомендує-ться й може бути використана для заповнення пауз при транспорт. екскурс.

15. Рецензування метод. докумен-тації. Підвищенню якості метод. документації сприяє рецензув. конт-рол. та індивід. текстів, технологіч. карт екскурсії. До рецензув. залуч. спеціалісти відповідних галузей зна-нь. Так, для рецензув. контрол. текс-ту за істор. тематикою - історики-краєзнавці, воєнні історики, етног-рафи тощо; за природничою темати-кою - біологи, географи.

Рецензенти - це викладачі вузів, на-укові співробітники інститутів ві-дповідн. профілю, музейні та архівні працівники, члени методичної ради.

До рецензув. метод. документації обов'язко-во залучаються кваліфі-ковані спеціалісти екскурсійно-ме-тодичних служб.

Рецензія є найбільш докладна і сер-йозна форма аналізу екскурсії. За-звичай її розмір складає 4-5 аркушів друкованого тексту.

Рецензія спеціаліста відповідного профілю має бути підписаної її ав-тором і завіреною печаткою устано-ви, представником якої є автор ре-цензії.

Рецензії разом з методичною доку-ментацією екскурсії зберігаються в методкабінеті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]