Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9. Організація екскурсійних послуг.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
93.18 Кб
Скачать

1. Формув. екскурс. тематики. Тематика екскурсій – це сукупн., на-бір чи означена група тем. Добре розроблена тематика – результат творчих зусиль колективу методич-них працівників та екскурсоводів.

В основі оцінки правильності склад-еної тематики знаход. кілька показ-ників. Основний - більша чи менша питома вага, рейтинг діючих екску-рсій, які користуються постійним попитом серед населення. Другий – забезпеч. умов для розшир. культур-ного, наукового світогляду екскур-сантів, необхідність підвищ. ролі ек-скурсій у справі національно-культ. відродження, здійснення диференці-йованого підходу до обслуговуван-ня різних верств населення.

Однакових екскурсій не існує, вони відріз. перш за все темою. Свою те-му мають не лише тематичні, а й ог-лядові екскурсії. Поряд з основною, як правило, існують і побічні теми, складаючи в сукупності тематику твору.

Голов. вимогами до тематики екску-рсій повинні бути актуальність, різ-нобічність, відповідність запитам та інтересам екскурсантів, зв’язок із сучасністю.

2. Використ. художньої літ-ри та цитат в індивід. тексті. Якщо текст буде склад. лише з істор. фактів, то буде більше нагадувати лекцію, ніж екскурсію.

Таким чином, індивід. текст - це си-нтез науково обґрунтованих істор. подій та фактів, поданий у літерату-рній обробці.

При виріш. питання про поєд-нання пізнавал. чи розважаль-них елементів справа повинна вирішув. таким чином: максимум пізнавального, мінімум розважаль-ного.

Художня літ-ра, що використ. в екс-курсії, має певне смислове та емо-ційне навантаження. Художні встав-ки, віршовані чи прозові, повинні непомітно, органічно вводитися до тексту, тому екскурсовод повинен підбирати їх сам, виходячи з того, як вони узгоджені з його манерою виконання та мовним запасом.

Вірші в індивід. тексті прикраша-ють текст. Але використов. їх спід обережно. Вони повинні стати час-тиною тексту, його доповненням чи висновком, але ні в якому разі - сторонньою прикрасою.

3. Вміння та навички екскурсо-вода. Основу проф. майстерності екскурсовода складають вміння та навички.

Навичками назив. вміння викону-вати визначену дію. Навички екс-курсовода - це відпрацьовані прак-тикою дії екскурсовода, які відбув. за однією й тією ж схемою. Навички екскурсовода поділ. на декілька груп: навички розробки нової теми екскурсії, навички роботи з книгою, архівами тощо; навички підготовки до проведення екскурсій, навички мовного етикету, навички праці з екскурсійною аудиторією, навички екскурсійної розповіді тощо.

4. Х-ка технол. Док., які є результ. Проектув. Послуги «екскурсія».

Результатом проектування екскурсії є наступні технологічні документи: - технологічна карта екскурсії – тех-нологічний док., який визначає логі-чну послідовність огляду визначних об'єктів на маршруті;

- контрольний текст екскурсії – тех-нологічний док., який включає нау-ковий, актуалізований зміст інфор-мації, яка надається екскурсантам. На основі контрольного тексту ек-скурсовод складає індивід. текст, який відображає ос-сті і мож-сті ек-скурсовода і такий, що відповідає інтересам конкретних екскурсантів;

- матеріали "портфелю екскурсово-да" - комплекту інформаційних ма-теріалів (фотографій, копій докуме-нтів, географічних мап, схем, репро-дукцій з картин та ін.), які вико-ристовує екскурсовод в ході екс-курсії; - схема траси маршруту транспор-тної екскурсії.

5. Складові підготовки контр. тексту екскурсії. Текст екск. являє собою матеріал, необхід. для повно-го розкриття всіх підтем, що вхо-дять в екск. Текст покликаний забез-печити тематичну спрямованість ро-зповіді екскурсовода на факти й по-дії, яким присвяч. екск., в ньому да-ється об'єктивна оцінка показуваних об'єктів.

Вимоги до тексту: стислість, чіткі-сть формулювань, необхідна к-сть фактичного матеріалу, наявність ін-форм. з теми, повне розкриття теми, літературна мова.

Контр. текст - ретельно підібраний і вивірений по джерелах матеріал, який є основою для всіх екск. за да-ною темою. У більшості випадків містить хронологіч. виклад матеріа-лу й не відбиває структури екск., не будується в маршрутній послідов-ності з розподілом матеріалу, що викладається, по зупинках, де відбу-вається аналіз екскурсійних об'єктів. Контр. текст екск. скл. творчою групою.

Крім матеріалів для розповіді екску-рсовода в контр. текст включ. ма-теріали, які мають скласти зміст вступного слова й висновку екскур-сії, а також логічних переходів. Він повинен бути зручний для користув. Цитати, цифри й приклади супрово-джуються посиланнями на джерела.

6. Показ в екскурсії.

Показ - процес реалізац. принципу наочності, наочний спосіб ознайом-лення з екскурс. об'єк-том або декі-лькома об'єктами одночасно. Це ба-гатоплановий процес витягу зорової інформ. з об'єктів. Показ об'єкта - це си-ма цілеспрямов. дій екскурсовода й екскурсантів, спостереж. об'єктів під керівництвом кваліфіков. фахів-ця.

Особ-стю показу є здатність вияви-ти, розкрити ту або іншу якість спо-стережуваного об'єкта, мож-сть зро-бити явним, очевидним те, що не-помітно при першому погляді на предмет.

Показ в екск. являє собою двосто-ронній процес, що поєднує: а) ак-тивні дії екскурсовода, спрямов. на виявл. сутності сприйманих об'єк-тів; б) активну дія-сть екскурсантів (спостереження, вивчення, дослідж. об'єктів).

Показ як найважлив. елемент екс-курсії має свої характерні риси:

1. Активність показу;

2. Логічна послідовність показу;

3. Чільне значення показу;

4. Визначальна роль показу;

5. Сюжетність показу;

6. Парадоксальність показу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]