Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9. Організація екскурсійних послуг.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
93.18 Кб
Скачать

7. Технол. Підгот. Нов. Екск.

Створ. нової екск. по будь-якій темі - склад. процес, що вимагає активної участі цілого колективу працівників.

У роботі по підготовці нової екск. можна виділ. два основні напрями:

• розробка нової теми екск;

• підготовка екскурсовода, що почи-нає або вже працює, до проведення нової для нього, але вже раніше роз-робленої і проводилася в даній ус-танові екскурсії.

Підготовка нової екск. прох. три основні етапи:

• попередня робота – підбір матеріа-лів для майбутньої екскурсії, їх ви-вчення; відбір об'єктів, на яких буде побудована екскурсія.

• безпосер. розробка самої екск. вк-люч: склад. екскурсійн. маршруту; обробку фактичного матеріалу; ро-боту над змістом екск., її основ. час-тиною, що склад. з декількох основ. питань; написання контрольного тексту та індівідуальних текстів.

• завершальний ступінь - прийом (захист) екск. на маршруті. Затвердж. нової екск. керівником екскурс. установи, допуск екскур-соводів, які захистили свою тему, до роботи на маршруті.

8. Підготовка контрол. тексту ек-скурсії. Текст екск. являє собою ма-теріал, необхід. для повного розкри-ття всіх підтем, що входять в екск. Текст покликаний забезпечити тема-тичну спрямованість розповіді екс-курсовода на факти й події, яким присвяч. екск., в ньому дається об'є-ктивна оцінка показуваних об'єктів.

Вимоги до тексту: стислість, чіткі-сть формулювань, необхідна к-сть фактичного матеріалу, наявність ін-форм. з теми, повне розкриття теми, літературна мова.

Види тескстів: контрольний і індиві-дуальний.

Контр. текст - ретельно підібраний і вивірений по джерелах матеріал, який є основою для всіх екск. за да-ною темою. У більшості випадків містить хронологіч. виклад матеріа-лу й не відбиває структури екск., не будується в маршрутній послідов-ності з розподілом матеріалу, що ви-кладається, по зупинках, де відбу-вається аналіз екскурсійних об'єктів. Контр. текст екск. скл. творчою групою.

Крім матеріалів для розповіді екс-курсовода в контр. текст включ. ма-теріали, які мають скласти зміст вступного слова й висновку екскур-сії, а також логічних переходів. Він повинен бути зручний для користув. Цитати, цифри й при-клади супро-воджуються посиланнями на джере-ла.

9. Розповідь в екск. Розповідь – умовно прийнята в екскурс. справі назва усної част. екск., тобто пові-домл. і пояснення, які екскурсовод дає групі.

Розповідь - це індивід. текст екскур-совода, виконаний ним з дотриман-ням вимог усної публічної мови.

Розповідь на екскурсії в повному обсязі готується заздалегідь.

Розповідь виконує наступні завдан-ня: 1. Визначає об'єкт; 2. Коментує, пояснює, доповнює побачене; 3. Реконструює, відновлює те, що не може в цей момент побачити екску-рсант; 4. Хар-ка об'єкта, допомогти екскурсантам правильно побачити, зрозуміти й оцінити об'єкт; 5. На ос-нові побаченого прийти до потріб-них висновків. У своїй розповіді ек-скурсовод повідомляє аудиторій і про такі вл-сті об'єкта, які зорово не сприймаються; 6. «Намалювати» ка-ртину події, пов'язаної з об'єктом.

В екск., використ. дві форми роз-повіді:

а) оповідальна розповідь, що дає ек-скурсантам ясне уявлення про те, де і яким чином відбувалися події;

б) реконструктивна роз-повідь, зав-данням якої є відновлення перед ду-мкою екскурсантів того або іншого об'єкта.

Особ-сті: 1. Залежність розповіді від швидкості пересування групи; Під-порядкованість розповіді показу; 2. Використ. в розповіді зорових дока-зів; 3. Адресність розповіді; 4. Конк-ретність екскурсійної розповіді; 5. Стверджуючий х-ер розповіді; 6. Наявність підтексту; 7. Монологіч-ний х-ер розповіді.

10. Техніка ведення екскурсії. До техніки ведення висув. ряд вимог, а саме: знайомство екскурсовода з групою; правильне розташ. групи біля об'єкта, вихід екскурсантів з ав-тобусу і повернення в автобус; ви-корист. мікрофону; дотримання ча-су; відповіді на питання екскур-сантів тощо.

Коли екскурсовод заходить у авто-бус, він знайомиться з групою. У вступі зазначає к-сть зупинок з ви-ходом групи до об'єктів, пояснюючи значення цих виходів. На зупинках, де передбачений вихід екскурсантів, екскурсовод виходить 1-м, показую-чи напрямок руху екскурсантів до об'єкту.

Екскурсовод повідомляє екскурсан-там про час зупинки в екскурсії, рух пересування на маршруті до екскур-сійних об'єктів.

Екскурсоводу необхідно вміти вкла-стися у відведений для екскурсії час, дотримуватися часу при висвіт-люванні окремо взятої підтеми, ви-ілити час на відповіді на питання екскурсантів.

Важл. знач. має й пауза в екскурсії. Між окремими частинами розповіді, розповіддю та екскурсійною довід-кою на шляху, логічним переходом і розповіддю про об'єкти і події, що пов'язані з ними, повинні бути неве-ликі перерви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]