Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOWA_ELECTRONICA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Розділ 2. Основні мікросхемисуматорів

Перший напрям в пошукахрішень, що забезпечують збільшення швидкодії ЕОМ, –побудовасхемисуматораз мінімальними часомtзд.ріоб'ємомобладнання. Така постановка є класичною задачею синтезусуматора. Вона до цього часу не вирішена. За весь час існування ЕОМ ця задачавирішуваласяемпірично. У результатіотриманівдалірішення, які широко використовувалися і продовжують використовуватися на практиці. Схемисуматора,отриманіемпірично, мають певні відмінності. Так,однісхемисуматоравимагають прямих іінверснихзначеньпочатковихкодів, інші – тільки прямих. Ряд схем мають певні переваги реалізації в тому абоіншомубазисі логічних функцій. УоднихсхемахSi = f(xi, уi,pi–1), в іншихSi = f(xi, уi,pi–1,рі), що представляєпевні переваги для контролю виконання операціїскладання. Для більшості схемсуматорів, щознайшлизастосуванняв ЕОМ,tзд.р=tзд.р І–АБО–НІ, тобто час затримкипоширенняперенесеннярівно часу затримкипоширеннясигналурі–1черезоднусхемуІ‑АБО-НІ.

У наш час широко поширена побудовасуматоріввідповідно до рівнянь

(2.1)

Для такого суматорасправедлива властивістьсамоподвійностіфункцій (значення функцій інвертуються при інвертуванні всіх змінних, що входять в них). Використовуючи дану властивість,отримаємо

(2.2)

У відповідності з (2.2) будуєтьсясхема, яка зображена на рис. 2.1,б. Її основні параметри:

1) час затримки поширенняперенесеннявизначається затримкою, що вноситьсяоднієюсхемоюІ-АБО-НІ, тобтоtзд.р=tзд.р І–АБО–НІ;

2) Об'ємобладнання, що оцінюється кількістю входів, рівному 15 (це одне з кращих значень даного параметра). Рис. 2.1. Схема (а) і умовне графічне позначення (б)однорозрядногосуматора(к155им1)

Побудовап-розрядних паралельнихсуматорівна основіCMi (див. рис. 2.1) має певну специфіку. Так, об'єднанняCMi по схемі, показаній на рис. 2.2, а,недопустимо, оскільки на вхідCMi будепоступатине прямий, аінверснийсигналрі–1. ВраховуючисамоподвійністьфункційSi, Pi і,, на практиці використовуєтьсянаступнерішення(рис. 2.2, (б):однорозряднийсуматорв

одному(припустимо, непарному) розряді функціонує відповідно до рівнянь (2.1), а в сусідньому (парному) – відповідно до рівнянь (2.2).Прицьому в непарних розрядах потрібно на входисуматораCMi-1 подавати прямі коди доданків черезінверториі в парних розрядах на виходахSiоднорозряднихсуматоріввключатиінвертори.

Рис. 2.2. Схеми об'єднання двох суматорів:а– неправильна;б – правильна

У наш час в серії К133 і К155 випускаються три мікросхеми, функціонування яких відбуваєтьсяу відповідності з рівняннями (2.1) і (2.2).

Мікросхема К155ИМ1. У цій мікросхемі реалізований одинсуматорCMі зчотиривходовимилогічними схемами на вході дляхііуі (див. рис. 2.1). Логічна схема має вісім входів, чотиризних використовуються для подачі на входисуматораСМі прямих абоінверснихкодів, що підсумовуються.

Чотири входи, що залишилися, використовуються як вирішуючідля передачіхіабо(абоyічи) зрегістранасуматор.

2.1. Мікросхеми к155им2 – к155им3

У першій мікросхемі реалізований 2-розрядний суматор, в мікросхемі К155ИМ3 – 4-розрядний. Умовні графічні позначення цих мікросхем і функціональна схема К155ИМ2наведеніна рис. 2.3.

Рис. 2.3. Мікросхема К155ИМ2 (а) і умовне графічне позначення мікросхем К155ИМ2 (б) і К155ИМ3 (в)

Для цих мікросхем легко реалізовується нарощуваність. Так, збільшення розрядності паралельногосуматораздійснюєтьсязарахунокпослідовного підключення необхідного числа мікросхем без яких-небудьпогоджуючихелементів.

Затримка поширеннятипів мікросхем, щорозглядаються,показана в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Параметр

Мікросхеми

К155ИМ1

К155ИМ2

К155ИМЗ

Затримка поширенняперенесенняtзд.р.відРвхдоРвих

17-12

19-27

48-32

Цікаві результати порівняння цих параметрів. Чотирирозрядниийсуматор,побудованийна мікросхемах К155ИМ1, буде матиtзд.р.відРвхдоРвих= 4(17 ÷ 12) нс, а на мікросхемі К155ИМ3tзд.р.відРвхдоРвих= (48 ÷ 32) нс. Таким чином, підвищення рівня інтеграції супроводжується і поліпшенням тимчасових параметрів схем.

Мікросхеми 2-розрядних суматорівреалізовані також в серії К500 (К500ИМ180 – здвоєний високошвидкіснийсуматор-обчислювач) і в серії К176 (К176ИМ1 – 4-розрядний повнийсуматор).

Другий напрям – це пошукрішень, що забезпечують збільшення швидкодії ЕОМ зарахунокзменшення значенняtS. Така мета досягається зменшенням абовиключеннямвпливуп (розрядність чисел, що підсумовуються) наtS. Цейнапрямпов'язаний з пошукомрішень, що забезпечують підвищення швидкостіпоширенняперенесення. Запропонована і обґрунтована організація груповогоперенесення,приякомуtS = (п/ 2) tзд.р.

Починаючи з ЕОМ другого покоління, приінтенсивному розвитку інтегральноїсхемотехніки, широкепоширенняотрималаорганізація одночасногоперенесення,сутьякого полягає внаступному. У кожному 1-му розрядісуматораприпідсумовуванні двох кодів сигналперенесенняРівиробляється у відповідності з рівнянням

(2.3)

Визначивши

отримаємо

(2.3)

Рівняння (2.4) справедливе і для

Підставивши цей вираз в (2.4) отримаємо

Продовживши потрібну заміну отримаємо

(2.5)

Рівняння (2.5) визначає логіку роботиланцюга одночасногоперенесенняв кожному 1-м розряді. Це рівняння в базисі І-НІ маєвигляд

(2.6)

З(2.5) і (2.6) слідує, щоприреалізації одночасногоперенесенняв кожному розряді потрібно матиiсхем І або І-НІ з числом входів від 1 доійоднусхему АБО чи І-НІ з числом входівi.

Напишемо логічні рівняння для чотирьох молодших розрядів суматора:

;

;

; (2.7)

;

Цим рівнянням відповідає схема, приведенана рис. 2.4. У ній заштрихований прямокутник в кожному розряді являє собою схему, що виконує елементарні функції

,

;

Рис. 2.4. Схема одночасного перенесенняв чотирьох молодших розрядахсуматора

Швидкодія суматораз одночаснимперенесеннямоцінюється по формуліtS = 3 tзд.р., деоднеtзд.р.– час затримкипоширеннясигналу схемами, що забезпечують отримання Σі, іDi, другеtзд.р.– час затримки, що вноситься схемамивиробленняодночасногоперенесення, третєtзд.р.– час затримки схем, що забезпечують отриманняSi.

Час поширенняперенесеннятут практично виключений. Розрядністьп чисел, що підсумовуються не впливає наtS.

Реалізація таких суматоріввимагає великогооб'ємуобладнанняі елементів з великим коефіцієнтом об'єднання і розгалуження. Незважаючи на цейнедолік, одночаснеперенесенняшироко використовуєтьсяприпобудовіпаралельних суматорів.Прицьомуп-розряднийсуматоррозбивається наk груп, щомістятьm = n / k розрядів, і в кожній групі реалізовується одночаснеперенесення. У кожній групі є шини прийому кодів, що підсумовуютьсяхт ... x1 іут ... у1, ланцюг прийому сигналуперенесеннязмолодшої групиpвх, схемивиробленняΣі,DiSiі одночасногоперенесенняв кожному розрядірт, рт–1, ..., р1.

Схеми виробленнясигналіврт, ..., р1 реалізовуються відповідно до системи рівнянь

;

;

;

Крімвказаних схем, в кожній групісуматорає схеми, що забезпечуютьвиробленнясигналів Σ = Σm· Σm–1· ... · Σ1іРгр=Рm \/ Σ · Рвх(це рівняння аналогіч­не рівнянню (2.4), але стосується неодногорозряду, а до групи розрядів). СигналиРm–1, ..., Р1 виробляються тільки всередині групи і на вихід не виводяться. На вихід виводяться сигналиРт, Σ іРгр.

Введемо умовне графічне позначення розглянутої групи суматора, щоміститьmрозрядів, з ланцюгами одночасногоперенесення(рис. 2.5,а).

Наявність в кожній групі схеми, що реалізовує Ргр=Рm \/ Σ · Рвх, дозволяє без якого-небудь додатковогообладнанняреалізуватип-розряднийсуматорз послідовною передачеюперенесенняміж групами. Схема такогосуматоранаведенана рис. 2.5,б. Його швидкодія оцінюється по формулі

(2.8)

де- час вироблення кодуу всіх розрядах суматора;

- час вироблення Ргрв молодшій групі;- максимальний час поширення перенесення ( це перенесення буде розповсюджуватись черезn/m-2 груп);- час формування коду суми в старшій групі ( у всіх попередніх групах кодSiсформується раніше).

Рис. 2.5. Схема послідовного поширенняперенесенняміж групамисуматораз одночаснимперенесенням(б) і умовне графічне позначень груписуматораз одночаснимперенесенням(а);

У момент часу t1післяодночасної подачі кодів складовихxi іyi встановлюютьсяувсіх 28 розрядах коди ΣііDі. Потім в момент часуt1в першій групісуматоравиробляється сигналРгр= 1. Цей сигналрозповсюджуєтьсячерез групи 2, 3, ..., 6 (t3t7). У момент часуt3, післянадходженнясигналу Ргр= 1згрупи 6 насуматорі, в групі 7 зафіксується кодSі, (у всіх попередніх розрядах код суми сформується раніше).

Можлива багатоступінчаста реалізація одночасного перенесення. Схема організації одночасногоперенесенняза допомогою трьох рівнів для 64‑розрядногосуматорапоказана на рис. 2.6.

Рис. 2.6. Схема 64-розрядного суматораз одночаснимперенесенням

Перший рівень суматорапобудованийна 4-розрядних (n = 4) групахсуматоразоночасним перенесенням; другий і третій рівні – на спеціальних схемахвиробленняодночасногоперенесення. Їх розмірність розрахована на об'єднанняперенесеньчотирьох груп першого або другого рівня. Логікароботивсіх схем другого рівня визначається рівняннями:

;

де j==1, 2, 3, 4 для схем другого рівня.Приj=2, 3, 4 в (2.9) замістьpвх повиннабути логічна зміннаР(j1)І,ІІІ.

Логіка роботисхеми третього рівня така ж, як і схем другого рівня, Відповідно до певних вхідних і вихідних сигналів система рівнянь (2.9) для схеми третього рівня маєнаступнийвигляд:

Виходи схем другого рівня комутируютьсяна входирову відповідних групсуматора. Виходи схеми третього рівнякомутируютьсяна входиpвхсхем другого рівня і на входиpвх окремих групсуматора. За допомогою вказаних зв'язківздійснюєтьсяпередача поширюваногоперенесення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]