Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOWA_ELECTRONICA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ 2

Розділ 1. Суматори і арифметично-логічні пристрої 2

1.1. Однорозрядні суматори 3

1.2. N-розрядні (паралельні) суматори 4

Розділ 2. Основні мікросхеми суматорів 6

2.1. Мікросхеми К155ИМ2 – К155ИМ3 9

2.2. Мікросхема К155ИП3 15

Висновки 27

Література 29

Вступ

Арифметичні операції кінцевих алгебраїчних систем базуються на операціях суми і множення за модулем деякого цілого числа М, тобто на арифметичних операціях кінцевого кільця вирахування за модулемМ або поля Галуа GF (р) припростомуМ(М =р). Отже,суматор(помножувач)повиненздійснюватизвичайнепідсумовування (множення) і модульне підсумовування (множення). Реалізація модульних ізвичайнихарифметичних операцій може бутисуміщенаводномупристрої. Останнє базується на тому факті, що результат суми (множення) чисел а і b па модулем М, що не перевищує значення модуля М,співпадає з результатомзвичайноїсуми (множення). Наприклад, 9 · 8 = 72призвичайномумноженні і 9 · 8 = 72 = 127, оскільки 72 < 127. Значить, за допомогою модульного арифметичногопристроюможна реалізуватизвичайніарифметичні операції. Необхідно тільки обмежувати діапазон зміни вхідних даних. Можна, навпаки, взвичайнихарифметичнихпристрояхпередбачити спеціальні коректуючі схеми, за допомогою яких результатскладання(множення) будеприводитисяза модулемМ.

Питанняпобудовизвичайнихарифметичнихпристроїврозглянуті досить детально. Однак проблемаапаратурноїреалізації арифметичних операцій кінцевих полів і кілець ще остаточно не вирішена.

Розділ 1. Суматори і арифметично-логічні пристрої

1.1. Однорозрядні суматори

Основною арифметичною операцією, що виконується будь-якою ЕОМ, єоперація підсумовування двохп-розрядних кодів (хп, ..., х1 іyп, ..., y1). Підсумо­вуванняувсіх розрядах, починаючи з молодшого,відбуваєтьсяза єдиними правилами. У кожномуі-му розрядіздійснюєтьсядодаванняхі+yі+рі–1, дері–1–перенесеннязмолодшогоi–1-го в старшийi-й розряд. Результат представляється кодами сумиSi іперенесеннярі

Схему, що виконує підсумовування в одномурозряді,називаютьоднорозрядним суматором. Логікароботитакогосуматоравизначається таблицею істинності (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

хі

yі

рі–1

Si

рі

хі

yі

рі–1

Si

рі

0

0

0

0

0

1

0

0

1

0

0

0

1

1

0

1

0

1

0

1

0

1

0

1

0

1

1

0

0

1

0

1

1

0

1

1

1

1

1

1

Умовне графічне позначення однорозрядногосуматорапоказане на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Умовне графічне позначення однорозрядногосуматора

Відповідно до таблиці істинності легко визначаються канонічні рівняння суматора:

(1.1)

Застосовуючи до цих рівнянь апарат мінімізації логічних функцій, отримаємо

(1.2)

Ці рівняння представленівДНФ. У базисі І-НІ рівняннясуматорамаютьнаступнийвигляд:

(1.3)

По рівняннях (1.2), (1.3) будуютьсясхемиоднорозряднихсуматорів. Так, на рис. 1.2наведенасхемасуматора,побудованапо рівняннях (1.3). Даній схемі не властива функція зберігання, тому вонавідноситьсядо комбінаційних схем (в таких схемах сигнали на виходам присутні доти, поки діють сигнали на входах).

Рис. 1.2. Схема однорозрядногосуматора,побудованав базисі І-НІ

Схеми однорозряднихсуматорівхарактеризуються:

1) часом затримки поширенняперенесення;

2) об'ємомобладнання, що оцінюється числом входів логічних схем, що використовуються дляпобудови(для схеми, зображеної на рис. 1.2, цей параметр рівний 25).

1.2. N-розрядні (паралельні)суматори

На основі однорозряднихсуматорівбудуютьсяn-розрядні (паралельні)суматори(рис. 1.3,а). Тимчасова діаграмароботицьогосуматорапобудованадля випадку підсумовування кодів:

Рис. 1.3. Схема паралельного п-розрядногосуматора(а)

і тимчасова діаграма його роботи(б)

Післяподачі вказаних кодів на всісуматориCMi черезtзд.р(час затримки по виходуSi) на виходахSiвстановлюється код 11 ... 10 із'являєтьсясигналперенесенняPi= l. Цей сигналпочинаєрозповсюджуватисяпо всій розрядній сітці.ЯкщосигналPi = lпоступаєна вхідсуматораСМ2, на входах якого присутні сигналих2= 1 абоy2= l, то на виходісуматораСМ2виробляється сигналр2 = 1 із затримкоюtзд.рвідносно моментупояви сигналуP1. Аналогічно, через часtзд.рвідносно моменту появи сигналуР2 з'являєтьсясигналР3 і т. д. до появи сигналуРп через часtзд.рз моменту одночасної подачі кодівхііyiна входиCMi. Поширенняперенесеннябуде супроводжуватися встановленням правильних сигналів на виходахSiоднорозряднихсуматорів. Самим останнім сформується сигнал на виходіS1післяприходуна вхідсуматораСМ1 сигналуРn = 1. Протягом всього часупоширенняперенесенняі формування сигналів на виходахSіна входисуматораСМі повинніпостійно подаватися сигнали, відповідні кодам, що підсумовуються.

Основним параметром паралельного суматораєйогошвидкодія tsмаксимальний час формування коду сумиSn ... S1 з моменту одночасної подачі кодів, що підсумовуються. За максимальний час приймається часпоширенняперенесеннячерез всі розряди кодів, що підсумовуються. Тимчасова діаграма,наведенана рис. 1.3,б,побудованадля випадку підсумовування взворотномукоді, деперенесенняP1, що виникло в молодшому розряді,розповсюджуєтьсячерез всіп розряди.Зцієї тимчасової діаграми слідує, що

(1.4)

За час існування ЕОМ (особливо в період ЕОМ першого, частково другого поколінь) інтенсивно проводилися пошуки рішень, що забезпечують збільшення їх швидкодії. Пошуки проводилися в двохнапрямах:

1) зменшення об'ємуобладнанняіtзд.рсуматора;

2) зменшення tS.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]