Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_5_2014-2015_I_s_doc.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

5.1.2. Відкриття аніонів при відсутності у досліджуваному розчині катіонів важких металів.

Аналізу аніонів заважають майже всі катіони, крім калію, натрію та амонію. Причиною цього є те, що деякі катіони здатні утворювати осади з аніонами, мають забарвлення, проявляють окисно-відновні властивості, Для видалення катіонів лужноземельних, важких металів проводять "содову витяжку". Для цього розчин досліджуваної речовини кип’ятять з розчином Na2CO3. При цьому аніони залишаються в розчин, а катіони утворюють відповідні сполуки, які не розчиняються (карбонати, гідроксиди або основні солі) Приклади:

Ba2+ + CO32―= BaCO3↓Fe2+ + CO32―= FeCO3

4FeCO3+ 6H2O + О2 = 4Fe(OH)3↓ + 4CO2

[SnCl6]2―+ 2CO32―+ 2H2O = Sn(OH)4↓ + 2CO2 + 6Cl

Після відділення осаду в фільтраті залишаться аніони. В цьому лужному розчині відкривають NO3 і NO2. Потім розчин нейтралізують розведеною нітратною кислотою. При проведенні "содової витяжки" в розчин вводяться карбонат-аніони, тому до цієї операції в окремій порції розчину визначають наявність карбонат-аніонів.

Більшість аніонів знаходять дробним методом, але в певній послідовності, тому що присутність одних аніонів заважає відкриванню інших. Наведений нижче хід аналізу аніонів передбачає аналіз на аніони розчину, який містить солі натрію, калію або амонію, при відсутності у розчині катіонів металів, які заважають аналізу аніонів.

  1. Виявлення аніонів І аналітичної групи.

До кількох крапель досліджуваного розчину додають кілька крапель розчину барій хлориду або барій нітрату. Утворення білого осаду підтверджує наявність в розчині аніонів І групи: якщо реакція розчину кисла, то присутній сульфат-аніон, якщо реакція розчину нейтральна або слаболужна, то присутні сульфіт-, карбонат- і фосфат-аніони. У досліджуваному розчині дробним ходом аналізу виявляють присутність окремих аніонів І аналітичної групи.

  1. Виявлення аніонів ІІ аналітичної групи.

Якщо відсутні аніони І групи, то виявляють аніони ІІ групи. До кількох крапель досліджуваного розчину додають кілька крапель розчину арґентум нітрату у присутності 2М розчину нітратної кислоти. Утворення осаду підтверджує присутність у розчині аніонів ІІ аналітичної групи: чорний осад – присутній сульфід-аніон, білий – хлорид-аніон, жовтуватий – бромід-аніон, жовтий – йодид-аніон.

  1. Виявлення аніонів ІІ аналітичної групи.

Якщо осад не утворюється, то аніони ІІ аналітичної групи відсутні. Тому з нової порції досліджуваного розчину дробним методом відкривають аніони ІІІ аналітичної групи характерними реакціями ацетат-, нітрит- і нітрат-аніонів.

Виявивши у розчині катіоні і аніон, встановлюють склад досліджуваної речовини.

Контрольні запитання

  1. Назвіть попередні дослідження при аналізі невідомої солі, розчинної у воді.

  2. Яку інформацію про речовину можуть дати візуальні спостереження речовини?

  3. Яку інформацію про речовину може дати нагрівання її в полум’ї?

  4. Як характеризує речовину величина рН її водного розчину?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]