Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LAB_07

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
157.29 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №7 Опрацювання двовимірних масивів

Мета: Набуття практичних вмінь і навичок при опрацюванні двовимірних масивів

Теоретичні відомості – лекції

Приклад

А сьогодні спробуємо без прикладу:)))))))).

Завдання до виконання

1)Заповнити матрицю n на m дійсних чисел довільним чином. Використати процедуру для виводу матриці на екран.

2)Виконати завдання відповідно до свого варіанту.

3)Організувати підпрограму для знаходження максимального/мінімального серед K заданих чисел відповідно до свого варіанту (К буде кількістю рядків.

ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ

1.Знайти та надрукувати максимальні за значенням елементи у кожному рядку матриці. Визначити та надрукувати кількість додатних елементів у кожній колонці матриці.

2.Визначити та надрукувати кількість ненульовнх елементів в кожному стовпці заданої матриці. Знайти та надрукувати мінімальні за значенням елементи в кожному рядку заданої матриці.

3.Визначити та надрукувати суму від'ємних елементів у кожній колонці заданої матриці. Визначити та надрукувати максимальний елемент заданої матриці.

4.Визначити та надрукувати мінімальний елемент заданої матриці. Для кожної колонки заданої матриці визначити та надрукувати суму елементів, що належать рядкам з непарними номерами.

5.Обчислити та надрукувати елементи матриці С, кожен з яких дорівнює сумі відповідних елементів матриць А та В. Знайти середнє значення серед усіх елементів матриці С.

6.Для кожної колонки заданої матриці знайти суму елементів, що розташовані нижче головної діагоналі. Підрахувати кількість рядків, що містять від'ємні елементи.

7.Для кожного рядка заданої матриці підрахувати кількість ненульовнх елементів. Для кожної колонки заданої матриці визначити середнє значення, а серед отриманих середніх значень знайти мінімальне.

8.Поділити елементи кожної колонки заданої матриці на останній її елемент. Отриману матрицю надрукувати. Для кожного рядка заданої матриці визначити мінімальне значення, а серед отриманих мінімальних значень знайти середнє.

9.Скласти та надрукувати матрицю, кожний елемент якої обчислюється як різниця відповідного елемента заданої матриці та мінімального елемента рядка. Визначити та надрукувати мінімальний елемент в кожній колонні заданої матриці.

10.Для кожного рядка заданої матриці визначити та надрукувати суму елементів колонок з парними номерами. Для кожної колонки заданої матриці знайти та надрукувати максимальний елемент.

11.Скласти та надрукувати матрицю, кожний додатний елемент якої являє собою цілу частину відповідного елемента заданої матриці. Визначити і надрукувати суму елементів, які перевищують задане число для кожного рядка заданої матриці.

12.Обчислити та надрукувати елементи матриці В. кожен з яких дорівнює різниці відповідних елементів матриць Е1 та Е2. Для кожного рядка матриці В визначити середнє значення, а серед отриманих середніх значень знайти максимальне.

13.Визначити та надрукувати суму усіх елементів матриці. Поділити елементи кожного рядка заданої матриці на перший елемент рядка. Отриману матрицю надрукувати.

14.Обчислити та надрукувати елементи матриці С, кожен з яких дорівнює добутку відповідних елементів матриць А та В. Для кожного рядка матриці С знайти середне значення серед від'ємних елементів.

15.Визначити та надрукувати кількість ненульових елементів в кожній колонці заданої матриці. Для кожного рядка заданої матриці визначити та надрукувати суму елементів, що належать рядкам з парними номерами.

16.Знайти та надрукувати максимальні за значенням елементи в кожному рядку заданої матриці. Поділити елемента кожної колонки заданої матриці на останній її елемент. Отриману матрицю надрукувати.

17.Визначите та надрукувати кількість ненульових елементів в кожній колонці заданої матриці Скласти та надрукувати матрицю. кожний елемент якої обчислюється як різниця значень відповідного елемента заданої матриці та мінімального елемента рядка.

18.Обчислити та надрукувати елементи матриці С, кожен з яких дорівнює сумі відповідних елементів матриць А та В. Для кожного рядка матриці С визначити середнє значення, а серед отриманих середніх значень знайти максимальне.

19.Обчислити та надрукувати елементи матриці А, кожен з яких дорівнює різниці відповідних елементів матриць В та С. Знайти середнє значення серед усіх елементів матриці А.

20.Для кожного стовпця заданої матриці знайти суму елементів, що розташовані нижче головної діагоналі. Скласти та надрукувати матрицю.

21.Для кожного рядка заданої матриці визначити та надрукувати суму елементів стовпців з парними номерами. Визначити та надрукувати значення мінімального елемента заданої матриці.

22.Для кожної колонки заданої матриці знайти та надрукувати максимальний елемент. Визначити та надрукувати суму елементів, шо перевищують задане число для кожного рядка заданої матриці

23.Визначити та надрукувати мінімальний елемент в кожній колонні заданої матриці. Підрахувати кількість рядків, що містять від'ємні елементи.

24.Визначити та надрукувати кількість додатних елементів з кожному рядку заданої матриці. Для кожного рядка заданої матриці визначити мінімальне значення, а серед отриманих мінімальних значень знайти середнє.

25.Визначити та надрукувати максимальний елемент заданої матриці. Поділити елементи кожного рядку заданої матриці на перший її елемент. Отриману матрицю надрукувати.

26.Знайти та надрукувати максимальні за значенням елементи в кожному рядку заданої матриці. Для кожної колонки заданої матриці визначити та надрукувати суму елементів, шо належать рядкам з непарними номерами.

27.Обчислити та надрукувати елементи матриці С, кожен з яких дорівнює добутку відповідних елементів матриць А та В. Для кожного рядка матриці С визначити середнє значення, а серед отриманих середніх значень знайти мінімальне.

28.Визначити та надрукувати суму усіх елементів матриці. Для кожного рядка заданої матриці знайти середнє значення серед від'ємних елементів.

29.Для кожної колонки заданої матриш визначити середнє значення, а серед отриманих середніх значень знайти мінімальне. Поділити елементи кожної колонки заданої матриці на останній її елемент. Отриману матрицю надрукувати.

Для захисту ЛР потрібно:

записати написану програму на сервер і показати її викладачу;

оформити ЛР на листках А4:

тема;

мета;

графічний алгоритм задачі;

програма;

вхідні дані та результат обчислень;

висновки.

Контрольні питання

1.Поняття масиву. Види масивів.

2.Опис типу «масив»

3.Введення/виведення елементів масиву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]