Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_5_2014-2015_I_s_doc.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

5. Зміст роботи

5.1. Хід аналізу розчину досліджуваної речовини

5.1.1. Відкриття катіонів

До 2-5 крапель досліджуваного розчину додають стільки ж розчину натрій карбонату або динатрій гідроген фосфату. Якщо осад не випадає, то у розчині присутні тільки катіони І аналітичної групи. Даний катіон аналізують за схемою ходу аналізу суміші катіонів І аналітичної групи за кислотно-основною класифікацією.

Якщо осад катіонів важких металів випав, то до 0,5 см3 нової порції досліджуваного розчину додають 2-3 краплі 2М розчину хлоридної кислоти. Утворення осаду засвідчує присутність катіонів ІІ аналітичної групи. Тому до цієї ж порції досліджуваного розчину додають розчину хлоридної кислоти до повного осадження катіонів ІІ групи. Осад відфільтровують і аналізують за систематичним ходом аналізу суміші катіонів ІІ аналітичної групи.

Якщо катіони ІІ групи не виявлені, то до нової порції розчину досліджуваної речовини додають 3-4 краплі 1М розчину сульфатної кислоти. Утворення осаду вказує на присутність катіонів ІІІ аналітичної групи. Тому до цієї ж порції досліджуваного розчину додають 1М розчин сульфатної кислоти до повного осадження катіонів третьої групи. Осад відокремлюють і аналізують за систематичним ходом аналізу суміші катіонів ІІІ аналітичної групи.

Якщо катіони ІІІ групи відсутні, то до 0,5 см3 досліджуваного розчину додають краплями 2М розчин лугу (NaOH чи КОН). Утворення осаду і його забарвлення свідчить про присутність у розчині катіонів IV-VI аналітичних груп.

Якщо осад розчинився повністю в надлишку лугу, то присутні лише катіони IV групи. Утворений розчин гідроксокомплексів катіонів IV групи аналізують за ходом аналізу катіонів IV аналітичної групи за кислотно-основною класифікацією.

Якщо осад від надлишку лугу не розчинився, то досліджуваний розчин містить катіони V або VI груп. Тому на осад діють розчином амоній гідроксиду. Якщо осад повністю розчинився, то це підтверджує присутність катіонів VI аналітичної групи. Тому амоніачний розчин катіонів VI аналітичної групи аналізують за ходом аналізу катіонів VI аналітичної групи за кислотно-основною класифікацією.

Якщо осад не розчиняється в розчині амоній гідроксиду або розчиняється не повністю, то в розчині присутні катіони V аналітичної групи. Осад аналізують за ходом аналізу суміші катіонів V аналітичної групи за кислотно-основною класифікацією.

Одержані дані при присутність катіонів чи катіона в розчині досліджуваної речовини полегшують відкриття аніонів, оскільки часто відкриті катіони виключають деякі аніони, а іноді навіть цілі групи їх. Наприклад, якщо водний розчин містить кальцій-катіони, то відсутні фосфат-, карбонат- та інші аніони цієї групи. Якщо в розчині знайдені катіони барію, стронцію або свинцю, то в ньому не може бути аніонів SO42―. Наявність у розчині, що аналізується, катіонів Ag+ або Hg22+ є ознакою того, що у цьому розчині не може бути тих аніонів, які з катіонами Ag+ чи Hg22+ утворюють нерозчинні солі (хлор-, бром-, йод- аніонів тощо).

Проте кінцевий висновок про склад досліджуваної речовини робиться на основі всіх одержаних даних аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]