Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка.docx
Скачиваний:
163
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
116.85 Кб
Скачать

23.Підготовка вчителя до уроку. Загальні вимоги до уроку.

Ефективність уроку значною мірою залежить від ретельності та грамотності його підготовки. У підготовці вчителя до уроку виділяють декілька етапів.

1. Ознайомлення з навчальною програмою, визначення місця конкретної теми уроку в системi й структурi навчальної дисципліни.

До початку навчального року вчителеві варто ретельно вивчити навчальну програму, ознайомитися з її особливостями, структурою, здійснити розподіл матеріалу за уроками.

У програмі передбачено основні змістовні лінії, обсяги навчального матеріалу, подається перелік державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів, здійснено розподіл годин за темами, описано критерії оцінювання учнів з математики.

2. Ознайомлення з навчальними пiдручниками з погляду повноти розкриття змiсту теми вiдповiдно до вимог програми.

З. Опрацювання методичної лiтератури щодо оптимiзації навчально-виховного процесу в ході опрацювання конкретного навчального матерiалу.

4. Добiр і опрацювання додаткового фактичного матерiалу теми заняття.

5. Пiдбiр засобiв навчання: таблиць, схем, моделей, предметiв, роздаткового матерiалу.

6. Вибiр оптимальних методiв і прийомiв навчання:

а) Визначення типу i структури уроку;

б) Уявна режисура структури уроку вiдповiдно до мети, дидактичних завдань, вiку учнiв;

в) Складання плану уроку, в якому потрiбно передбачити визначения теми, мети (дидактичної, розвиваючої, виховної), видiлення структурних компонентів вiдповiдно до обраного типу, фiксацiя змiсту уроку з достатнiм методичним забезпеченням.

План уроку вчитель складає, спираючись на тематичний план, зміст програми і своє знання учнів, рівня їхньої підготовки і розвитку, умов проведення занять.

Поурочний план містить, як правило, такі розділи:

І. Тема уроку .

1. Мета уроку:

  • навчальна – які знання, уміння і навички мають засвоїти учні, які пізнавальні прийоми розумової діяльності та здібності будуть розвиватися;

  • виховна – які якості особистості будуть формуватися;

  • розвиваюча – які якості особистості повинні розвиватися.

Виховне значення уроку залежить перш за все від змісту навчального матеріалу, але вчитель може передбачити на будь-якому етапі уроку повідомлення додаткової інформації для підсилення впливу на учнів.

2. Тип уроку (вказується в тематичному плані). Залежить від дидактичної мети.

3. Методи, прийоми навчання.

4. У відповідності з типом уроку і методами навчання вчитель планує технічні засоби навчання, наочні засоби, джерела інформації (підручник, відеофільм, тощо).

II. Актуалізація опорних знань.

1. Опорні знання. Вчитель не просто називає, які раніше вивчені поняття треба відновити в свідомості учнів, але й встановлює зв'язок з минулим уроком, міжпредметні зв’язки, важливі для вивчення теми уроку; враховує досвід учнів.

2. Вчитель планує фронтальну (усну або письмову) самостійну роботу учнів, способи своєї роботи і засоби індивідуалізації навчання, звертаючи увагу на поглиблення раніше вивчених понять та вдосконалення вмінь і навичок, їх застосування в різних ситуаціях.

3. Важливо вказати способи формування мотивів, збудження інтересу учнів до теми уроку і створення емоційного настрою класу (повідомлення цікавого факту з історії науки, біографії вченого, показ практичної важливості знань, незвичайна постановка питання, нове формулювання завдання, створення проблемної ситуації тощо).

4. Вчитель передбачає форму контролю за навчальною діяльністю, прийоми самоконтролю та взаємоперевірки учнів, визначає учнів для оцінювання їхніх знань, виконання самостійних робіт.

ІІІ. Формування нових понять і способів діяльності. Третій розділ плану – найважливіший за змістом і формами роботи. Йому, як правило, приділяють більшу частину уроку.

1. Учитель вказує, які нові поняття підлягають вивченню, способи їхнього засвоєння.

2. Визначає пізнавальне завдання етапу засвоєння нових понять і способів діяльності; конкретно вказує, що саме мають засвоїти учні, які дії навчитися виконувати і як.

3. Визначає вид самостійної роботи або її зміст (наприклад, розв'язати задачу), можливі прийоми встановлення міжпредметних зв'язків. Вибирає учнів для виконання індивідуальних завдань і способи індивідуалізації (картки з завданнями).

4. Формулює проблемні та інформаційні запитання (для створення проблемних ситуацій) і передбачувані відповіді та запитання учнів.

5. Вказавши основну і додаткову проблеми уроку, вчитель може дати у плані варіанти їх формулювання та можливі способи розв'язання.

IV. Застосування.

Визначені в плані знання, вміння і навички учні повинні закріплювати у вправах і завданнях.

1. Учитель називає конкретні вміння і навички для вдосконалення (уміння формулювати питання або відповідь, розв'язувати типові задачі тощо).

2. У поурочному плані вказує види самостійних робіт учнів (фронтальних і диференційованих): усних, письмових.

3. Проектує способи отримання зворотного зв'язку на будь-якому етапі уроку (вибіркове опитування учнів, перевірка розв'язання завдань або виконання самостійних робіт), наводить прізвища учнів для оцінки їхніх знань і умінь.

V. Домашнє завдання. Вчитель планує загальне завдання з конкретизацією того, що треба повторити або приготувати до уроку (підручник, виконання вправ тощо); передбачає диференційовані завдання творчого характеру; вказує джерела інформації; визначає обсяг домашнього завдання, час його виконання учнями.

Схему поурочного планування не слід застосовувати шаблонно. У ній відображені основні питання, без врахування яких неможлива підготовка ефективного уроку. Але вчитель може творчо змінювати структуру плану, вносячи додаткові елементи залежно від предмету і особливостей учнів конкретного класу.

Запропонована схема вимагає детального планування уроку. Але досвідчені вчителі обмежуються варіантом плану уроку з виділенням:

1) дата проведення уроку і його номер за тематичним планом;

2) тема уроку і клас, у якому він проводиться;

3) мета і завдання уроку;

4) навчальне обладнання – засоби навчання;

5) структура уроку з визначенням послідовності його етапів та приблизного розподілу часу;

6) зміст навчального матеріалу;

7) методи і форми роботи на кожному етапі;

8) домашнє завдання;

9) підсумок уроку.