Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тех та програм забезпечення.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
11.56 Mб
Скачать

Утиліти Windows навчальні питання:

  1. Програми - архіватори

  2. Антивірусні програми для Windows.

  3. Дискові утиліти Windows.

Контрольні питання:

  1. Для чого призначена Панель керування?

  2. Як змінити час і дату на комп'ютері?

  3. За допомогою, якої програми можна додати нову розкладку клавіатури?

  4. Які існують конфігурації кнопок для миші?

Основні дії й прийоми роботи при виконанні практичного заняття

1. Програми - архіватори.

Схоронність, раціональне використання й зменшення фізичного обсягу інформації завжди були в числі найважливіших питань інформатики. Чим у менший по розмірі файл зменшується деяка порція інформації, тим нею легше маніпулювати: її можна швидко передати по мережі, для її збереження потрібно менше місця на зовнішньому носії. Для здійснення цих завдань і були створені програми, призначені для архівування файлів (стиску для переносу або статичного зберігання на диску або зовнішньому накопичувачі).

Архів – файл, що містить один або більше файлів у стислому або незжатому стані й утримуючий також деяку інформацію, що описує ці файли, (словник архіву) : імена файлів і їхні атрибути, а також контрольні дані. Імена архівних файлів звичайно мають певне відоме розширення, наприклад, ZIP, ARJ, RAR, ARC, залежно від того, якою програмою вони були створені.

Стиснення – процес і метод кодування інформації для перекладу в стан, що вимагає меншого простору для зберігання.

Архіватор WinRAR.

Програма WinRAR може працювати в одному із двох режимів: файловий режим і режим керування архівом.

У файловому режимі у вікні програми (мал. 3.7.1) показується список файлів і піддиректорій поточної директорії. Тут можна звичайним способом вибирати ці файли й директорії мишею або із клавіатури й виконувати різні файлові операції, такі як архівування або видалення.

Урежимі керування архівом у вікні (мал. 3.7.2) показується список файлів і директорій, що втримуються в архіві. Тут можна виконувати різні операції з архівом: вибирати файли й директорії, витягати їх з архіву додавати В обох режимах можна змінити поточну папку (реальну або архівну). Для переходу в батьківську папку натисніть клавішуBackSpace або Ctrl+PgUp, або двічі клацніть мишею на папці “..” у списку файлів. Якщо ви зробите це в кореневій папці архіву, то закриєте архів і перейдете в ту папку на диску, у якій він перебуває. Для переходу в іншу папку натисніть Enter, Ctrl+PgDn або двічі клацніть мишею на цій папці. Аналогічна дія на файлі архіву приведе до відкриття архіву. Для переходу в кореневу папку диска служить комбінація клавіш Ctrl+\.

Для входу в режим керування файлами запустите WinRAR подвійним щигликом на його значку або введіть у командному рядку "WinRAR" без параметрів.

Для входу в режим керування архівами запустите WinRAR у режимі керування файлами, помістите курсор на обраний архів і натисніть Enter (це ж можна зробити, вибравши в меню Файл пункт Відкрити архів або двічі клацнувши мишею на імені архіву). Призначення основних команд і кнопок наведено в таблиці 3.7.1.

Таблиця 3.7.1

Кнопка панелі інстру­ментів

Команда меню

Дія

Файловий режим

Додати файли в архів

Додати виділені файли в архів

Переглянути файл

Переглянути вміст файлу

Видалити файли

Видалити виділені файли

Відновити архів

Відновити ушкоджений архів. При відновленні вихідний архів не змінюється. Відновлений архів буде записаний під ім'ям _recover.rar або _reconst.rar. Шанси на вдале відновлення архіву збільшуються, якщо в ньому є інформація для відновлення: спеціальний тип надлишкової інформації, яку можна додати командою Додати інформацію для відновлення або у вікні діалогу Ім'я й параметри архіву.

Оцінити ступінь стиску

Одержати попередню оцінку ступеня стиску, не проводячи архівування

Режим архіву

Витягти файли з архіву

Витягти виділені (або все) файли й директорії з архіву в поточну папку, зберігаючи структуру директорій

Витягти в іншу папку

Витягти файли й директорії з архіву в зазначену директорію. У цьому режимі файли можна витягати без збереження шляхів, а також установлювати додаткові параметри

Протестувати файли в архіві

Перевірити обрані файли в архіві. Ознака тестування без помилок – відсутність якого-небудь повідомлення.

Додати архівний коментар

В архіви можна додавати необов'язкову текстову інформацію. Якщо відкривається архів з коментарем і на вкладці Загальні вікна діалогу Параметри встановлений прапорець Показувати коментар, то праворуч від списку файлів буде відображатися вікно з коментарем

Додати інформацію для відновлення

Додати до архіву запис відновлення

Заблокувати архів

Заборонити зміна архіву. Ця команда рекомендується для захисту важливих архівів від запобігання їхньої випадкової зміни.

Перетворити архів в SFX

Перетворити архів у що саморозкривається (самораспаковающийся)

Архівування файлів

Для створення архіву вибрати необхідні файли або директорії зі списку файлів у головному вікні WinRAR. Після цього клацнути на кнопці Додати файли в архів на панелі інструментів або вибрати команду меню. Відкриється вікно діалогу Ім'я й параметри архіву, у якому можна провести різні настроювання архіву

За замовчуванням створюється простий архів RAR. Якщо потрібно створити безперервний архів, необхідно встановити прапорець Створити безперервний архів.

Якщо поставити прапорець Створити SFX-архів, то буде створений архів, що само розкривається. Мультимедіа - стиск дозволяє впаковувати файли мультимедіа.

Якщо вказати Інформація для відновлення, то у випадку псування файлу архів можна буде відновити.

У вікні Метод стиску можна вибрати один із шести режимів стиску. У більшості випадків використається Звичайний. Якщо вибрати Гарн або Максимальний, то зросте час архівування.

Можна створити багатотомний архів. Для цього необхідно у вікні Розмір тому, байт указати розмір файлу: або стандартний (1457500 байт), що відповідає розміру дискети 3,5”, або якийсь іншої.

Якщо перейти на закладку Додатково, то можна вибрати Розмір словника – структури, що створюється динамічно в пам'яті й використає алгоритм архівування. Якщо розмір стисливого файлу перевищує розмір словника, то збільшення розміру словника звичайно збільшує ступінь стиску, але зменшує швидкість і підвищує витрата пам'яті. Розмір словника за замовчуванням - 256 кілобайт.

По завершенню установки параметрів архіву необхідно нажати кнопку ОК. Протягом архівування на екрані буде показане вікно, що відображає процес процедури.

Добування файлів з архіву

Для розпакування спочатку потрібно зайти в необхідний архів. Після того, як буде відкритий архів, вибрати файли й директорії, які потрібно витягти й клацнути на панелі інструментів кнопку Витягти файли в поточну папку. Якщо нажати кнопку Витягти файли із вказівкою папки, відкриється вікно діалогу, у якому потрібно вказати директорію – адресат розпакування. У цьому ж вікні є прапорець Добування без шляхів, що дозволяє витягати файли без їхніх шляхів.

Перегляд файлів

Кнопка Переглянути файл дозволяє переглядати архівні й звичайні файли, крім архівів, що само розпаковують.

Процент ступеня стиску

У режимі керування файлами можна попередньо оцінити можливий ступінь стиску виділених файлів і папок при використанні різних форматів і методів стиску. Виконати цю команду можна через меню Команди або кнопкою Оцінити на панелі інструментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]