Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тех та програм забезпечення.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
11.56 Mб
Скачать

Використання пошукової й довідкової систем Windows навчальні питання:

  1. Система пошуку в Windows.

  2. Використання довідкової системи Windows.

  3. Використання Швидких клавіш в Windows.

  4. Колекція аплетів.

Контрольні питання:

  1. Основне призначення програми Провідник

  2. Що означає зв'язок файлу з який - або програмою?

  3. Основне призначення ярлика програми.

Основні дії й прийоми роботи при виконанні практичного заняття

1. Система пошуку в Windows

Дуже часто виникає необхідність швидко знайти який-небудь файл (групу файлів), програму або комп'ютер у локальній мережі. Все це й багато чого іншого можна знайти через систему пошуку Windows.

Для запуску засобів пошуку Windows існує три способи:

  1. Шляхом вибору команди Пуск вибрати команду Знайти, після чого з меню вибрати команду Файли й папки.

  2. Шляхом щиглика на порожній частині вікна Провідника й натискання клавіші функціональної F3.

  3. Шляхом щиглика на кнопці Пошук у вікні Провідника (або іншого будь-якого вікна) на панелі інструментів.

У кожному разі відкриється вікно Провідника із засобами пошуку на лівій панелі. Це вікно має назва Пошук.

Вікно Пошуку

Основні компоненти, що входять у діалогове вікно системи пошуку (мал. 3.5.1):

У поле Шукати імена файлів або папок варто ввести ім'я файлу або папки якщо воно відомо (див. мал. 3.5.2). Імена для пошуку варто вводити без закінчень. Якщо потрібно знайти кілька файлів або папок, то їхні імена можна розділити комами, наприклад: *.bat, *.sys, *.txt, bill?*.

У поле Де шукати варто ввести передбачуване місце розташування файлу або папки. Наприклад, якщо потрібно обмежити пошук тільки одним диском, то можна вказати в цьому полі ім'я цього диска;

Зручно для пошуку файлів з відомим умістом, але з невідомим ім'ям, увести уривок тексту в поле Шукати текст. Цей фрагмент тексту повинен бути уведений абсолютно точно.

Параметри пошуку, використовувані в діалоговому вікні системи пошуку Пошук по Даті – з варіантами: файли змінені за зазначений період, файли створені за зазначений період, файли відкриті за зазначений період. У полях цього розділу варто вказати дату початку й кінця періоду, що цікавить нас. При створенні файлу дата його зміни дорівнює даті створення. Можна обмежити пошук файлами й папками, створеними протягом певного періоду. Якщо шукаються недавно створені файли або папки, то можна скористатися пунктом за останні днів;

  • Пошук по Типі файлів – варто вказати тип файлу, пов'язаний з його зареєстрованим в ОС розширенням (застосовується тоді, коли розширення шуканих файлів невідомо);

  • Пошук по Розмірі. Застосовується, в основному, для пошуку більших (від 1 Мб) файлів на жорстких дисках комп'ютера, або коли відомий точний розмір файлу.

  • Додаткові параметри пошуку, використовувані в діалоговому вікні системи пошуку (додаткові параметри пошуку застосовуються тоді, коли пошук за іншими критеріями не дав задовільних результатів):

  • Пошук з Переглядом вкладених папок дозволяє вести пошук у вкладених папках (рекомендується завжди включати такий пошук);

  • Пошук З урахуванням Регістра дозволяє звузити коло знайдених файлів і папок тільки тими, чиї імена мають регістр, що відповідає заданому в параметрах пошуку.

Сам запуск пошуку здійснюється натисканням на кнопку Знайти. Результат пошуку виводяться у вікні праворуч (від діалогового вікна із критеріями пошуку. За допомогою пункту Вид у меню вікна пошуку можна вибрати зручний режим перегляду результатів пошуку. При перегляді результатів можна відсортувати знайдені об'єкти за певним критерієм, клацнувши мишею на назві потрібного стовпця.

Якщо потрібно перейти в ту папку, що містить знайдений файл або папку – варто виділити цей файл мишкою й вибрати з контекстного меню, що відкрився, команду Відкрити утримуючий об'єкт папку.

Пошук файлів і папок здійснюється за критеріями, зазначеним у діалоговому вікні Пошук, достатніх для реалізації навіть самого складного алгоритму пошуку.

Якщо відомо назву файлу або папки, яку потрібно знайти, то потрібно просто вказати його в поле Шукати імена файлів або папок.

В імені розшукуваного об'єкта можуть використатися метасимволи «?» і «*». Символ «?» використаєте для заміщення одного символу, а «*» - для заміщення декількох. Приклади шаблонів пошуку мета символами наведені в таблиці 3.5.1.

Розрізняють два види пошуку: швидкий і розширений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]