Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSPODARS_KE_ZAKONODAVSTVO.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
63.57 Кб
Скачать

5. Контрольні завдання

Контрольні завдання є обов'язковою формою перевірки глибини вивчення теоретичних питань і придбаних навичок у виконанні визначених ситуаційних задач з дисципліни «Господарське законодавство». Контрольна робота включає 5 задач, кожне завдання складається з вступної і резолютивної частин.

А. Вступна частина У кожній задачі приводиться правова характеристика, із якою пов'язані правовідносини, передбачені умовами розв'язуваної задачі, із вказівкою основних нормативних актів, що регулюють відносини.

Б. Резолютивна частина У резолютивній частині потрібно:

1) аналізувати конкретні правовідносини, передбачені умовами задачі;

2) вирішити суперечки, що виникають між сторонами, зазначеними в цих задачах;

3) дати конкретні, мотивовані й обгрунтовані відповіді на всі питання, поставлені в задачах.

Обґрунтовуючи рішення, варто посилатися на нормативні акти, але не слід обмежуватися цитуванням або викладом цих актів. Рішення повинно містити висновки, зроблені самим студентом.

Номери задач у контрольній роботі відповідають початковій букві прізвища студента відповідно до табл. 5.1.

Таблиця 5.1 - Варіанти завдань

Початкові букви прізвищ студентів

Номери задач

А, Б, Ф, Ц

1 8 15 22 29 36

М, В, У, 3

2 9 16 23 30 37

Г, 3, І, П

3 10 17 24 31 38

К, Е, Р, Щ

4 11 18 25 32 39

С, Ж, Ч, Ю

5 12 19 26 33 40

т, д, о, ш

6 13 20 27 34 41

Л, Н, X, Я

7 14 21 28 35 42

ЗАДАЧА 1

Статутом ТОВ "Захист", засновниками якого є пенсіонери Іванов В.Л. і Сидоренко Н.Г. передбачені такі види діяльності: торговельна та посередницька діяльність, виплата та доставка пенсій, маркетингові послуги, грошова допомога малозабезпеченим громадянам, надання всіх видів рекламних послуг, надання медичних послуг, надання туристичних послуг, виробництво, надання побутових послуг.

Чи всі з названих видів діяльності можуть здійснюватись зазначеним ТОВ? Дайте відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

ЗАДАЧА 2

Троє громадян вирішили створити господарське товариство, яке б

характеризувалося:

- можливістю залучення коштів інших осіб (незасновників) з метою

створення значного за розмірами капіталу;

- незначним ризиком для учасників товариства у разі негараздів в його

діяльності;

- обмеженим рухом учасників;

- незначним рівнем публічності діяльності товариства;

- можливістю формування виконавчого органу не лише з учасників товариства, а й з найманих працівників.

1. Якому виду господарських товариств відповідають ці ознаки?

2. Які дії мають виконати засновники для реалізації свого задуму?

ЗАДАЧАЗ

Приймаючи рішення про створення акціонерного товариства, засновники мали вирішити питання:

1. Який вид цього товариства - закрите чи відкрите - дозволяє на стадії заснування (до державної реєстрації) сплатити меншу частину статутного

фонду?

2. Чи може бути звільнений один із засновників від сплати обов'язкової частини своєї частки до державної реєстрації товариства?

3. Яким чином має відбуватися повна сплата частки засновника?

ЗАДАЧА 4

За результатами діяльності акціонерного товариства за рік було отримано 200 тисяч гривень чистого прибутку. Яким чином він має бути

використаний, якщо:

- розмір резервного фонду товариства сформований лише наполовину і

становить 100 тисяч гривень;

- статутом товариства передбачені щорічні відрахування до фондів: матеріального заохочення (в розмірі 5% чистого прибутку), інноваційного (в розмірі 15% чистого прибутку), на виплату дивідендів (в розмірі 10% чистого прибутку).

1. Яким чином згідно з законодавства має бути використаний чистий прибуток?

2. Яка частина прибутку може бути використана на виплату дивідендів?

3. Який порядок виплати дивідендів?

ЗАДАЧА5

Акціонер закритого акціонерного товариства "Альфа" продав належні йому акції своєму приятелеві. Засновники цього товариства звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу цих акцій на тій підставі, що установчим договором про заснування товариства була передбачена заборона відчуження акцій товариства третім особам без згоди самого товариства та його акціонерів, які мали переважне право на придбання акцій товариства, що відчужуються.

1. Яке рішення має винести суд? Обгрунтуйте свою відповідь.

2. В чому полягає різниця у правовому статусі (правах та обов'язках) акціонерів відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства?

ЗАДАЧА 6

Голова правління відкритого акціонерного товариства за рішенням членів правління уклав з ТОВ на вигідних для ВАТ умовах договір купівлі-продажу цеху, який протягом останніх двох років не був завантажений роботою і був збитковим для товариства. Однак загальні збори акціонерів не ухвалили цього договору, оскільки на зборах були присутні власники всього 51 відсотка акцій, більшість з яких належала акціонеру, який сам бажав придбати цей цех (але за значно нижчу ціну, ніж була отримана від ТОВ) і тому голосував проти схвалення такої угоди.

1. Який порядок укладення угод від імені АТ?

2. Як загальні збори акціонерів можуть вплинути на вирішення цього питання?

3. Якими можуть бути в цьому випадку правові наслідки несхвалення загальними зборами акціонерів вже укладеної угоди?

ЗАДАЧА 7

Під час установчих зборів, на яких було прийняте рішення про створення закритого акціонерного товариства, постало питання щодо доцільності формування спостережної ради товариства. Більшість засновників висловлювалося за дволанкову систему управління - загальні збори акціонерів і правління, мотивуючи свою позицію тим, що кількість акціонерів є незначною (52), отже, утворення додаткового (поряд з ревізійною комісією) контролюючого органу є недоцільним, бо потребує додаткових видатків.

1 Як має бути вирішено це питання згідно із Законом?

2. Які функції спостережної ради?

3. Як спостережна рада співвідноситься з ревізійною комісією щодо виконуваних функції та компетенцій?

ЗАДАЧА8

Загальними зборами ВАТ "Метал", що були скликані за ініціативою спостережної ради, останнім делегувалося право призначати склад правління, а правлінню - приймати рішення про створення філій, представництв та дочірніх підприємств товариства.

1. Чи є правомірним таке рішення?

2. Які питання входять до виключної компетенції загальних зборів?

3. В якому порядку приймаються рішення цими зборами?

ЗАДАЧА 9

Акціонери відкритого акціонерного товариства "Агат", що в сукупності володіють 9 відсотками акцій, поставили перед спостережною радою товариства вимогу про скликання позачергових загальних зборів акціонерів у зв'язку із прийняттям правлінням акціонерного товариства рішення, що суперечить інтересам акціонерів і виходить за межі компетенції правління. Спостережна рада відмовилася виконати ці вимоги, посилаючись на недоцільність такого кроку у зв'язку із запланованими на березень наступного року черговими загальними зборами акціонерів.

1. Чи можуть акціонери-ініціатори проведення позачергових зборів скликати такі збори самі?

2. Якими правами наділено меншість в акціонерному товаристві щодо управління справами товариства?

3. Який Ви можете запропонувати вихід з цієї ситуації?

ЗАДАЧА 10

За рішенням спостережної ради акціонерного товариства був звільнений з роботи головний інженер - член правління, який працював в ньому за трудовим договором. Призначений на цю посаду тимчасово виконуючим обов'язки головного інженера начальник одного з цехів через брак досвіду не зміг забезпечити належне виконання покладених на нього обов'язків, в результаті чого було зірвано виконання договірних зобов'язань перед контрагентами акціонерного товариства і були сплачені штрафні санкції.

1. Чи вправі спостережна рада звільняти з роботи члена правління?

2. Яким чином і за рахунок яких осіб можна відшкодувати збитки, заподіяні акціонерному товариству в результаті штрафних санкцій?

ЗАДАЧА 11

Один із трьох засновників закритого акціонерного товариства через півроку після державної реєстрації товариства вирішив продати весь пакет акцій (70 відсотків), що належав йому на праві власності. Інші два засновники, що володіли відповідно 20 відсотками і 10 відсотками акцій, заперечували проти цього.

1. Чи правомірні ці заперечення? Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на відповідні положення законодавства.

2. Які обов'язки закон покладає на засновників акціонерного товариства?

ЗАДАЧА 12

Власник приватного підприємства вирішив реорганізувати його у відкрите акціонерне товариство.

1. Обгрунтуйте поняття реорганізації з точки зору законодавчих актів.

2. Які переваги й недоліки реалізації такого рішення?

3. Що потрібно вчинити власнику для здійснення реорганізації?

ЗАДАЧА 13

Дві особи - юридична та фізична - уклали установчий договір про заснування відкритого акціонерного товариства і здійснили необхідні для проведення підписки на акції дії. Однак після закінчення строку підприски виявилося, що підпискою покрито лише 58 відсотків запропонованих акцій.

1. Які наслідки таких результатів підписки?

2. Чи можна подовжити термін підписки?

3. Як законодавство регулює це питання?

ЗАДАЧА 14

Виробничий кооператив "Прогрес" ставши разом з двома фізичними особами співзасновником ТОВ, зобов'язався внести до статутного фонду товариства 20 тисяч гривень. До реєстрації товариства кооператив вніс мінімально необхідну частину вкладу, однак решта вкладу у встановлений строк кооперативом не була внесена.

1. Яку частину вкладу вніс кооператив до статутного фонду ТОВ?

2. У який строк кооператив повинен був внести свій вклад повністю? З.Які санкції, ким і в якому порядку можуть бути застосовані до кооперативу за прострочення повної оплати свого вкладу?

4. Чи може кооператив бути притягнутий до додаткової майнової відповідальності за борги ТОВ?

ЗАДАЧА 15

Засновники ТОВ, предметом діяльності якого є здійснення медичної практики та реалізація медикаментів, 20 січня 2002 року звернулися у відповідну районну державну адміністрацію із заявою про державну реєстрацію товариства.

Листом від 7 лютого 2002 року райдержадміністрація повідомила заявників, що у державній реєстрації товариства відмовлено з таких мотивів: а) відсутність ліцензії на здійснення товариством медичної практики та продаж на території України медикаментів; б) подані установчі документи суперечать чинному законодавству, оскільки вказані в них вклади засновників в сукупності складають 75 відсотків статутного фонду товариства, а решту -25 відсотків - засновники планують сформувати за рахунок плати за випущені товариством облігації.

1. Чи правомірна позиція райдержадміністрації в цій справі (по кожному пункту)?

2. Які дії засновників товариства забезпечать захист їх прав на

реєстрацію товариства?

3. Які нормативні акти регулюють питання державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності та ліцензування виконуваних ними робіт?

ЗАДАЧА 16

У державного підприємства виникла необхідність створити допоміжні виробництва. Директор і головний інженер вважали, що це можна зробити лише шляхом створення малих підприємств, закріпивши за ними частину майна державного підприємства на праві користування. Начальник юридичного відділу категорично заперечував проти цього, пропонуючи надати цим виробництвам статус відокремлених підрозділів підприємства з наданням їм права укладати від імені підприємства договори на реалізацію виробленої продукції і матеріально-технічне забезпечення цих виробництв.

1. Розв'яжіть цей спір, посилаючись на норми чинного законодавства.

2. Які права має державне підприємство, щодо використання закріпленого за ним державного майна?

3. Які питання мають погоджуватися державним підприємством з органом, до сфери управління якого воно входить?

ЗАДАЧА 17

Майно державного підприємства належить йому на праві повного господарського ведення. Здійснюючи розрахунки з постачальниками продукції, керівник підприємства вирішив передати у власність одного з постачальників устаткування, яке належить державному підприємству.

1. Чи правомірне таке рішення керівника державного підприємства?

2. Який правовий титул майна, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством?

ЗАДАЧА 18

Казенне підприємство "Надра" отримало від міністерства, до сфери управління якого належало, 300 тисяч гривень на розробку нового приладу. Однак цих коштів вистачило лише на закупівлю необхідного устаткування, матеріалів та оплату праці працівникам за 2 місяці. За енергоресурси підприємство не змогло розрахуватися, що спричинило подання енергопостачальниками позовів про стягнення заборгованості казенного підприємства у сумі 100 тисяч гривень.

1. На яке майно казенного підприємства може бути звернене стягнення для покриття цього боргу?

2. На якому правовому режимі (титулі) відповідна частина державного майна закріплюється за казенним підприємством?

3. В чому полягає зміст цього правового титулу?

4. Чи може бути казенне підприємство визначено банкрутом?

5. Які обов'язки щодо казенного підприємства несе міністерство, до сфери управління якого воно належить?

ЗАДАЧА 19

Державна установа внаслідок господарської діяльності отримала прибуток. З грошових коштів, що становили прибуток, державна установа придбала легковий автомобіль для своїх потреб.

1. Чи правомірне придбання зазначеного автомобіля?

2. Чи є державна установа власником переданого їй майна?

3. Який правовий режим майна встановлений законодавством України для державних установ?

4. Які правомочності державної установи щодо закріпленого за нею майна?

ЗАДАЧА 20

ВАТ "Явор", керуючись законом України "Про власність", викупило у акціонера Дроздова оплачені ним акції за рахунок сум, що не перевищують статутний фонд, оскільки на думку Голови правління ВАТ, все майно ВАТ є його власністю і воно володіє, користується і розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

1. Чи вірну позицію займає Голова правління ВАТ?

2. Чи містить чинне законодавство обмеження щодо можливості реалізації власником свого права власності?

Обгрунтуйте свою відповідь, посилаючись на законодавство України.

ЗАДАЧА 21

За рішенням Кабінету Міністрів України державне підприємство по виготовленню військової зброї було передано у комунальну власність. Генеральний прокурор України не погодився з цим рішенням і виніс протест.

1. Чи підлягає задоволенню протест Генерального прокурора?

2. Чи містить чинне законодавство обмеження щодо передачі певних об'єктів з державної у комунальну власність?

3. Якщо так, то які самі? Обгрунтуйте свою відповідь.

ЗАДАЧА 22

ТОВ "Енергоресурси" було створене членами трудового колективу проектного інституту "Енергозбереження", який є у державній власності. Укладаючи договір оренди майнового комплексу "Енергозбереження", ТОВ керувалося ст.10 ГПК України, яка встановлює загальний порядок укладення господарського договору. Внаслідок цього орендодавцем було відмовлено ТОВ "Енергоресурси" в укладанні договору оренди. Зазначене ТОВ звернулося до господарського суду з позовом до проектного інституту "Енергозбереження" про спонукання до укладання договору оренди.

1. Яке рішення має винести господарський суд?

2. Який загальний порядок укладання господарського договору?

3. Які умови застосування загального порядку укладання господарського договору?

4. Назвіть інші способи укладання господарських договорів.

ЗАДАЧА 23

Державне підприємство "Нафтаресурс", яке відповідно до закону є виконавцем державного замовлення і має технічні можливості його виконання, необгрунтовано відмовилось від укладання контракту на поставку нафти для державних потреб. Державний замовник звернувся з позовом до господарського суду про стягнення у виконавця передбаченого законом штрафу у розмірі подвійної вартості контракту за необгрунтовану відмову від його виконання.

1. Яке рішення має винести господарський суд?

2. Чи передбачено законом відповідальність за необгрунтовану відмову від укладення державного контракту?

Які обсяги та умови настання зазначеної відповідальності?

ЗАДАЧА 24

Між ЗАТ "Аква" та державним замовником було укладено контракт на поставку продукції для державних потреб. ЗАТ "Аква" виконало умови контракту в частині виготовлення продукції і повідомило державного замовника. Державний замовник відмовився від закупівлі продукції не зазначаючи підстав. ЗАТ реалізовало продукцію іншим споживачам, але після цього заявило претензію державному замовнику про відшкодування заданих збитків. Державний замовний відмовив у задоволенні претензії, посилаючись на те, що продукцію ЗАТ реалізовало і об'єктивно мало можливість найти такого споживача, який би запропонував ціну не нижче тієї, що по контракту з державним замовником. ЗАТ звернулося з позовом до господарського суду про стягнення збитків з державного замовника.

1. Яке рішення має постановити господарський суд?

2. Які вимоги у наведеному випадку має заявити ЗАТ?

3. Яка відповідальність державного замовника за відмову від закупівлі продукції, визначеної контрактом на поставку продукції для державних потреб, встановлена законодавством?

ЗАДАЧА 25

Договір пайового лізингу, укладений між приватним підприємством "Ока" та іншими суб'єктами, передбачав залучення державних коштів, спрямованих на здійснення лізингу. За позовом прокурора про визнання договору лізингу недійсним на тій підставі, що він не був зареєстрований у встановленому законом порядку, господарським судом зазначений договір був визначений недійсним.

1. Чи правомірне рішення господарського суду?

2. Чи потребує договір лізингу обов`язковій реєстрації?

3. Які правові наслідки недотримання вимог щодо реєстрації договору лізингу?

ЗАДАЧА 26

Приватне підприємство "Протон", маючи оригінальний примірник господарського договору на поставку продукції з ТОВ, внесло в нього зміни щодо ціни на продукцію. ТОВ відмовилось від здійснення поставки за зазначеною ціною ГШ "Протон". Приватне підприємство звернулося до господарського суду з позовною заявою про спонукання ТОВ до виконання умов поставки.

1. Яке рішення має винести господарський суд?

2. Чи встановлено в законодавстві порядок внесення змін до господарських договорів?

3. Якщо так, то розкрийте порядок зміни умов господарського договору, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України?

4. Чи можно до приватного підприємства застосувати господарсько-правові санкції і які?

ЗАДАЧА 27

Через шість місяців після отримання устаткування за договором лізингу ТОВ зажадало від лізингової компанії, яка відповідно до договору мала здійснювати технічне обслуговування устаткування, проведення профілактичного ремонту устаткування, оскільки одне з устаткування робило з перебоями. Лізингова компанія відмовилась надавати такі послуги через несплату ТОВ, яке посилалось на фінансову скруту, лізингових платежів протягом останніх трьох місяців.

1. Які права та обв'язки сторін за договором лізингу?

2. Які правові наслідки наступають у разі порушення умов договору лізингу?

3. Чи правомірні вимоги ТОВ?

4. Чи може лізингова компанія застосувати до ТОВ господарсько-правові санкції і які саме?

ЗАДАЧА 28

Державне підприємство, не маючи можливості (через відсутність необхідних коштів) протягом останнього півріччя розплатитися з своїми кредиторами, а також у зв'язку з відмовою міністерства, до відання якого входило це підприємство, надати останньому фінансову допомогу, звернулося до господарського суду з заявою про порушення відносно підприємства справи про банкрутство. До заяви були додані, копії установчих документів підприємства, балансовий звіт за останній фінансово-господарський рік, перелік кредиторів підприємства.

1. Який сенс підприємству-боржнику виступати ініціатором порушення відносно себе справи про банкрутство?

2. Які фактичні підстави для порушення справи про банкрутство?

3. Які документи в цьому разі мають бути подані разом з заявою?

4. Які судові процедури можуть бути засновані до підприємства боржника?

5. Які особливості провадження у справі про визнання банкрутом державного підприємства?

ЗАДАЧА 29

ВАТ "Будівельник" звернулося до господарського суду з заявою про визнання ЗАТ "Сервіс" банкрутом, оскільки згідно з актом звірки проведених розрахунків заборгованість останнього в розмірі 30000 гривень не була сплачена протягом трьох місяців.

1. Яку ухвалу має винести господарський суд?

2. Які умови встановлені для порушення провадження у справі про банкрутство?

Обгрунтуйте свою відповідь.

ЗАДАЧА ЗО

Командитне товариство, що складається з одного повного учасника і трьох вкладників, які мають рівні частки визнано банкрутом. Ліквідаційна комісія виявила, що борги товариства на 500 тисяч гривень перевищують його майнову базу, навіть після вжиття заходів до стягнення кредиторської заборгованості. При цьому з'ясувалося, що вкладники лише на 25 відсотків сплатили свої вклади до статутного фонду, розмір якого до установчого договору становить 50 тисяч гривень.

1. Яким має бути сукупний розмір часток вкладників у майні командитного товариства?

2. Якою буде участь кожного з учасників (повного учасника і вкладників) в покритті заборгованості товариства?

Обгрунтуйте свою відповідь.

ЗАДАЧА 31

Ухвалою господарського суду розпорядником майна ЗАТ "Фармзавод" було призначено Іванова І.В., який окрім втручання в оперативно-господарську діяльність припинив повноваження керівника ЗАТ.

1. Чи має право розпорядник майна вчинювати такі дії?

2. Якими правами наділений розпорядник майна?

3. В яких випадках можливо припинити повноваження керівника боржника?

ЗАДАЧА 32

Задовольняючи вимоги кредиторів відповідно до реєстру вимог кредиторів, боржник розрахувався з останніми вибірково, на власний розсуд.

1. Чи має право боржник при проведенні процедури розпорядження майном задовольняти вимоги кредиторів?

2. Чи встановлена календарна черговість на задоволення вимог кредиторів?

3. Чи є умови задоволення боржником вимог кредиторів?

Обгрунтуйте свою відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

ЗАДАЧА 33

Мирову угоду підписано зі сторони боржника арбітражним керуючим, зі сторони кредиторів - кредитором, який має найбільшу кількість голосів у комітеті кредиторів.

1. Чи належними особами підписано мирову угоду?

2. В яких випадках і на яких стадіях провадження у справі про банкрутство можливе укладення мирової угоди?

3. Назвіть сторони мирової угоди та осіб, які вправі її підписувати.

ЗАДАЧА 34

Керуючий санацією через два місяці після винесення ухвали про санацію боржника надав комітету кредиторів план санації боржника. Після ознайомлення з планом санації комітет кредиторів подав його керуючому санацією для затвердження.

Посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України, дайте відповідь на такі запитання:

1. Хто вправі схвалювати план санації боржника?

2. Хто затверджує план санації боржника?

3. Які правові наслідки затвердження плану санації боржника?

ЗАДАЧА 35

Керівник ЗАТ "Гарантія" після прийняття господарським судом постанови про визнання ЗАТ банкрутом був позбавлений повноважень щодо управління товариством та звільнений в зв'язку з банкрутством підприємства. Вважаючи такі дії незаконними, керівник звернувся з позовом до суду про поновлення на роботі.

1. Чи підлягають задоволенню позовні вимоги керівника?

Обгрунтуйте відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

ЗАДАЧА 36

До територіального відділення Антимонольного комітету звернулося підприємство з проханням перевірити обгрунтованість цін і тарифів на побутові послуги, що застосовує державне комунальне підприємство "Комбінат благоустрою". Під час розгляду справи було встановлено, що комунальне шдприємство, займаючи монопольне становище на регіональному ринку послуг, встановлює на них ціни, що значно перевищують ціни на такі послуги в інших містах.

Кваліфікуйте дії комунального підприємства.

ЗАДАЧА 37

Договором про спільну діяльність між морським торговим портом і ВАТ, останньому було надано виключне право на виконання транспортно-експедиційних послуг.

За умовами цього договору про спільну діяльність інші експедитори змушені були укладати угоду з ВАТ щодо забезпечення транспортно-експедиційних послуг у морському торговому порту, а також виплачувати ВАТ винагороду за надані послуги у розмірі трьох відсотків від акордної ставки порту за кожну тонну переробленого вантажу.

Кваліфікуйте дії морського торгового порту і ВАТ.

ЗАДАЧА 38

Займаючи монопольне становище на ринку вікнопластику, ЗАТ "Майбутнє" скоротило обсяги виробництва своєї продукції з метою створення дефіциту та підвищення попиту на неї, і, як наслідок, підвищення ціни. Зазначене обмеження виробництва продукції не призвело до очікуваних наслідків.

Чи допустило ЗАТ "Майбутнє" зловживання монопольним становищем?

Обгрунтуйте свою відповідь.

ЗАДАЧА 39

Місцева рада заборонила приватному підприємству «Метал» виробляти гачки для любительської рибної ловлі, мотивуючи це тим, що в місті вже є підприємство, яке предметно займається виробництвом такої продукції.

Приватне підприємство "Метал" звернулось до Антимонопольного комітету з таким переліком питань:

1. Чи правомірне рішення місцевої райради?

2. Чи не порушені вимоги антимонопольного законодавства України?

3. Яким чином ПП "Метал" може захистити свої порушені права?

ЗАДАЧА 40

Приватне підприємство "Козак", придбавши у м. Мукачево мінеральну воду "Джерело", виробником якої є ТОВ "Лікувальні води" та замінивши наклеєні на пляшках етикетки з надписом "Карпати - ТОВ "Козак", реалізовувало цю продукцію в Луганській області.

Приписи якого нормативного акту порушило ТОВ "Козак" та які правові наслідки такого порушення?

На поставлені питання дайте аргументовану відповідь.

ЗАДАЧА 41

ВАТ "Вугілляресурси", яке займає монопольне становище на ринку постачання вугілля, при укладенні договору на постачання вугілля зобов'язувало споживачів своєї продукції поряд з вугіллям придбавати розроблений ним проект ефективного використання вугілля, що знаходило своє відображення у вищезазначеному договорі.

1. Чи правомірні дії ВАТ "Вугілляресурси"?

2. Якій правовій кваліфікації підлягають дії ВАТ "Вугілляресурси"?

3. Чи встановлена юридична відповідальність за дії, вчинювані цим ВАТ, якщо так, то яка саме?

ЗАДАЧА 42

До територіального відділення Антимонопольного комітету із заявою звернулося АП "Солеварний завод". У ній вказувалося, що під час укладання договорів постачання очищеного розсолу ВАТ "Содовий завод" нав'язує додаткові послуги з перерахування коштів на реконструкцію розсолопромислу, що не стосується предмету договору. Встановлюючи додаткові вимоги, відповідач ухиляється від укладення договору на постачання очищеного розсолу в наступному році.

Територіальним відділенням було визнано, що ВАТ "Содовий завод' займає монопольне становище на регіональному ринку розсолу очищеного. У ході розслідування справи підтвердилися факти, зазначені у заяві.

Кваліфікуйте дії відповідача. Які санкції можуть бути застосовані до правопорушника?

ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України від 7 лютого 1991 року "Про підприємництво" із змінами і доповненнями //Професійна бухгалтерська газета. 1999. №29. 29 березня.

2. Закон України від 7 лютого 1991 року «Про власність», зміни до закону. -Відомості Верховної Ради України, №20. - 1991. - ст.249.

3. Закон України «Про підприємства» від 27 березня 1991 року із змінами і доповненнями //Професійна бухгалтерська газета, 1999. №29. 29 березня.

4. Закон України "Про господарські товариства" від 19 вересня 1991 року із змінами і доповненнями //Професійна бухгалтерська газета, 1999. №29.

29 березня.

5. Закон України від 14 березня 1995 року "Про оренду державного та комунального майна". - Відомості Верховної Ради України, 1995. №15.

6. Закон України від 23 березня 1996 року "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності". - Відомості Верховної Ради України, 1996. №20.

7. Закон України від 1 червня 2000 року "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" //Урядовий кур'єр, 2000.2 серпня.

8. Декрет Кабінету Міністрів України від 31 грудня 1992 року "Про впорядкування діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, створених за участю державних підприємств". - Відомості Верховної Ради України, 1993. №13.

9. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 року №740 "Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності".

10. Цивільний кодекс УРСР: офіційний текс із змінами та доповненнями за станом на 4 березня 1996 року.

11. Господарський процесуальний кодекс України за станом на 25 лютого 2002 року. - X.: ТОВ "Одісей", 2002. - 72 с.

12. Закон України від 22 грудня 1995 року "Про поставки продукції для державних потреб". - Відомості Верховної Ради України, 1996. № 13.

13. Закон України від 16 грудня 1997 року "Про лізинг" //Урядовий кур'єр, 1998.10 січня.

14. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 червня 1998 року № 913 "Про затвердження Порядку реєстрації договорів лізингу" //Урядовий кур'єр, 1998. 2 червня.

15. Закон України від 18 лютого 1992 року "Про обмеження монополізму і недопущення недобросовісної конкуренції в підприємницькій діяльності". Відомості Верховної Ради України, 1992. № 21.

16. Закон України від 14 травня 1992 року "Про відновлення платоспро­можності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції закону України від 30 червня) //Урядовий кур'єр, 1999 . 19 вересня.

17. Постанова Верховної Ради України від 19 грудня 1992 року "Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності". - Відомості Верховної Ради України, 1993. № 9.

18. Закон України від 26 листопада 1993 року "Про Антимонопольний комітет України". - Відомості Верховної Ради України, 1993. № 36; 1995. № 14; //Урядовий кур'єр, 2000. 6 вересня.

19. Закон України від 7 червня 1996 року "Про захист від недобросовісної конкуренції" //Урядовий кур'єр, 1996 . 29 червня.

20. Щербина В.С. Господарське право України: Навч. посібник. - К.: 1999.

21. Вінник О.М., Щербина В.С. Акціонерне право: Навч. посібник - К.: 2000 -544 с.

22. Арбітражний процес: Навчальний посібник /Д.М. Притика, МІ. Тітов, В.С. Щербина та ін. - Харків: Одісей, 1999.

23. Господарське право: Практикум /В.С. Щербина, Г.В. Пронська, О.М. Вінник та інші - К.: Юрінком Інтер, 2001. - 320 с.

24. Хозяйственное право : Учебник /В.К. Мамутов, Г.Л. Знаменский, К.С. Хахулин и др./ - К.: Юринком Интер, 2002. - 912 с.

25. Саніахметова Н.О. Підприємницьке право: Навч. посібник. - К.: А.С.К, 2001.-704 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]