Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSPODARS_KE_ZAKONODAVSTVO.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
63.57 Кб
Скачать

4.5.1. Основні питання навчальної програми

Господарсько-правова відповідальність. Функції господарсько-правової відповідальності. Форми господарсько-правової відповідальності.

4.5.2. Методичні вказівки

Господарсько-правова відповідальність - це економічні за змістом і юридичні за формою методи впливу на економічні інтереси суб'єкти господарювання - правопорушника.

Функції господарсько-правової відповідальності - це напрямки її дії, господарський результат застосування господарсько-правової відповідальності.

Господарсько-правова відповідальність виконує такі основні функції: компенсаційно-відновлювальна, попереджувальна, сигналізаційна.

Господарсько-правова відповідальність наступає лише за наявності відповідних підстав - юридичних та фактичних. Склад господарського правопорушення залежить від виду господарсько-правової відповідальності. При відшкодуванні збитків склад правопорушення включає чотири елементи (протиправну поведінку, наявність збитків, причинний зв'язок між протиправною поведінкою і завданими збитками, вина),

За критерієм способу впливу і механізму реалізації розрізняють такі форми господарсько-правової відповідальності:

- відшкодування збитків;

- сплата неустойки;

- конфіскація як вид господарсько-правових санкцій;

- господарсько-адміністративні штрафи;

- оперативно-господарські санкції;

- . планово-госпрозрахункові (оціночні) санкції;

- господарсько-організаційні санкції.

Відшкодування збитків - це відновлення майнового стану суб'єкта господарського права за рахунок іншого суб'єкта - правопорушника. Склад збитків визначається Цивільним кодексом. Відшкодування збитків відбувається в претензійно-позовному порядку.

Неустойка - це визначена законом або договором грошова сума, яку боржник сплачує кредитору у разі невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань. Види неустойки: за юридичними підставами - законна, договірна, законно-договірна; за співвідношенням стягнення та відшкодування збитків - залікова, альтернативна, виключна, штрафна.

Форми неустойки:

- в відсотковому відношенні до суми порушеного зобов'язання залежно від строку прострочення;

- в твердій сумі.

Неустойка стягується в претензійно-позовному порядку.

Конфіскація - це безоплатне вилучення в доход бюджету майна (коштів) суб'єкта господарювання - правопорушника у випадках, прямо передбачених законом. Механізм застосування: судовий порядок за позовами компетентних органів (податкових, контрольно-ревізійних, антимонопольних тощо).

Юридичною підставою застосування конфіскації є лише закон.

Господарсько-адміністративний штраф - це грошова сума, що сплачується до державного бюджету суб'єктом господарювання - правопорушником у передбачених законом випадках.

Оперативно-господарські санкції - це передбачені законодавством заходи економічного впливу кредитора на господарюючого суб'єкта - боржника, спрямовані на попередження або зменшення втрат кредитора від порушень боржника.

Планово-госпрозрахункові санкції - це передбачені чинним законодавством заходи економічного впливу на господарюючого суб'єкта в зв'язку з порушенням ним планових нормативів і планових завдань. Механізм застосування: планово-госпрозрахункові санкції застосовуються самим суб'єктом господарювання - правопорушником, а у разі, якщо він цього не зробить - компетентними органами, що виявили факт правопорушення.

Господарсько-організаційні санкції - це передбачені законам заходи організаційного впливу (обмеження) на суб'єкт господарювання, що застосовуються компетентними органами у випадках порушення ним приписаних законом умов здійснення господарської діяльності. Механізм застосування: компетентними органами (тимчасове призупинення діяльності суб'єкта господарювання до усунення виявлених порушень, призупинення дії та скасування ліцензій, примусова реорганізація) або в судовому порядку (примусова ліквідація).

Література(5, 10-12, 14,17, 20-25]

4.6.Тема 6. Правове регулювання банкрутства

Мета - засвоєння поняття та соціально-економічне призначення банкрутства, ознаки банкрутства.

Задача. Після вивчення матеріалів теми студенти повинні знати:

- правове становище боржника і кредитора у справах про банкрутство; поняття судових процедур, що застосовуються до боржника в процесі

провадження справи про банкрутство;

- порядок і наслідки порушення провадження у справі про банкрутство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]