Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSPODARS_KE_ZAKONODAVSTVO.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
63.57 Кб
Скачать

4.4.1. Основні питання навчальної програми

Господарський договір, як правова форма господарських зв'язків. Правове регулювання господарсько-договірних відносин. Особливості правового регулювання окремих видів господарських договорів.

4.4.2. Методичні вказівки

Господарський договір - це зафіксовані в спеціальному правовому документі на підставі угоди зобов'язання учасників господарських відносин, спрямовані на обслуговування їх господарської діяльності.

Види господарських договорів:

- за критерієм обов'язковості: планові (укладаються на підставі прийнятого державного замовлення) і регульовані (укладаються вільно, на розсуд учасників господарських відносин);

- за строками дії: довгострокові (на строк понад п'ять років), середньострокові (строком від одного до п'яти років), короткострокові (строком дії до одного року), разові (укладаються на одну господарську операцію;

- за взаємним становищем сторін: вертикальні та горизонтальні;

- за економічним змістом та юридичними ознаками: договори на реалізацію майна; на передачу майна в користування, підрядні договори, транспортні договори, договори про спільну діяльність та інші.

Господарський договір виконує такі функції: регулятивну, координаційну, контрольну, охоронну.

Єдиного порядку укладання господарського договору не існує. Розрізняють конкурентні та неконкурентні способи укладання господарських договорів.

Конкурентними способами укладання господарських договорів є торги (аукціони, тендери), конкурси.

Неконкурентні способи укладання господарських договорів - це проведення прямих переговорів повноважними представниками сторін, що завершуються підписанням договору як єдиного документа, направлення однією стороною іншій стороні проекту договору та узгодження позицій сторін щодо його умов. Розрізняють загальний і спеціальний порядок урегулювання розбіжностей, що виникають при укладанні господарських договорів. Спеціальний порядок встановлено діючими нормативними актами (закони України "Про лізинг", "Про оренду" та інші). Загальний порядок передбачений Господарським процесуальним кодексом України (розділ ПІ) і застосовується у тих випадках, коли не встановлено спеціального порядку.

Зміст господарського договору - це сукупність його умов. Модель господарського договору, що забезпечує належний захист інтересів його сторін, передбачає необхідність включення до нього умов щодо:

- Предмета договору, його кількісних та якісних характеристик;

- строку дії договору та строків його виконання;

- суми договору та ціни одиниці виміру;

- порядку виконання та передачі, приймання, виконання;

- порядку та форми платежів;

- відповідальності за невиконання (неналежне виконання) сторонами договірних зобов'язань;

- способів забезпечення належного виконання договірних зобов'язань (застава, гарантія тощо);

- порядку розгляду спорів, що випливають з господарського договору. Господарський договір укладається, як правило, в письмовій формі.

Усна форма застосовується як виняток стосовно угод, які виконуються під час їх укладання. Розрізняють письмову форму просту та нотаріальну. Вони передбачаються Цивільним кодексом.

Особливості правового регулювання окремих видів господарських договорів оговорюються чинним Цивільним кодексом, а також іншою низкою законодавчих актів.

Порядок і способи укладання договору поставки, зміна і розірвання його передбачається розділом ІУ Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення та розділом II Положення про поставки товарів народного споживання, Цивільно-процесуальним кодексом України (II розділ).

Договір оренди основних фондів, в тому числі договір лізингу: правове регулювання, поняття. Сторони, зміст, порядок укладання, виконання, відповідальність за невиконання (неналежне виконання) договірних зобов'язань регулюється законом України від 14 березня 1995 року "Про оренду державного та комунального майна", Цивільним кодексом, законами антимонопольного регулювання. Оцінка об'єкта оренди здійснюється за Методикою оцінки вартості об'єктів оренди, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1995 року. Термін, на який укладається договір оренди, визначається за погодженням сторін.

При оренді державного майна орендна плата визначається Методикою розрахунків і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженою Кабінетом Міністрів України від 04 жовтня 1995 року №786.

Розмір річної плати у разі оренди окремого індивідуально визначеного майна встановлюється за згодою сторін, але він має становити не менш як 5 відсотків вартості орендованого майна.

Відносини лізингу регулюються законом України "Про лізинг", згідно з яким договір лізингу укладається у письмовій формі, визначає досить широкий перелік істотних умов договору лізингу. Окремі статті закону присвячені правам та обов'язкам сторін договору лізингу.

Література: [5,10-14,21,22,24]

4.5. Тема 5. Відповідальність у господарських правовідносинах

Мета - засвоєння поняття, функцій господарсько-правової відповідальності, підстав вживання господарсько-правової відповідальності, поняття вини в господарському праві.

Задача. Після вивчення матеріалів теми студенти повинні знати:

- механізм відшкодування збитків: поняття, сфера застосування, механізм реалізації;

- механізм сплати неустойки: поняття, сфера застосування, види, механізм реалізації;

- форми господарсько-адміністративних штрафів;

- поняття оперативно-господарської санкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]