Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSPODARS_KE_ZAKONODAVSTVO.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
63.57 Кб
Скачать

4.2.1. Основні питання навчальної програми

Поняття суб'єктів господарського права. Загальна характеристика суб'єктів господарського права в Україні. Установчі документи суб'єктів господарського права. Поняття легітимації суб'єктів господарського права. Поняття і види підприємств. Правовий статус господарських товариств. Відокремлені підрозділи суб'єктів. Зупинення та припинення діяльності суб'єктів господарювання.

4.2.2. Методичні вказівки

Правове регулювання створення та діяльності суб'єктів господарського права в Україні здійснюється відповідно до Цивільного кодексу, закону України "Про підприємництво", "Про ліцензування", "Про підприємства", "Про господарські товариства" та інших спеціальних законів.

Законом України "Про підприємництво" передбачено, що суб'єктами підприємницької діяльності можуть бути громадяни, не обмежені законом у правоздатності або дієздатності, а також юридичні особи. При розгляданні данного питання слід уяснити поняття правоздатності і дієздатності як юридичних, так і фізичних осіб.

Створення та діяльність юридичних осіб - суб'єктів підприємництва будь-якої організаційно-правової форми неможливо без установчих документів. Ст.8 закону України "Про підприємництво" називає два види установчих документів: статут і рішення одного або кількох власників або уповноваженого ним (ними) органів про створення суб'єкта підприємницької діяльності, таким рішенням є установчий договір. Зміст статуту підприємства визначається ст.9 закону "Про підприємства в Україні". Спеціальні вимоги до установчих документів господарських товариств містяться у ст.4 закону України "Про господарські товариства".

Однією з основних умов здійснення підприємницької діяльності є її легітимність, тобто державне підтвердження законності входження суб'єктів у господарський оборот. Для позначення вищевказаної процедури вживається поняття легітимації. В поняття легітимації входять: державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності, ліцензування окремих видів діяльності і патентування деяких видів підприємництва. При вивченні питання легітимації необхідно звернути увагу на закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", закон України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності", закон України "Про підприємства в Україні".

Підприємство - це самостійний господарюючий статутний суб'єкт, що має право юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу). Закон "Про підприємства в Україні" називає такі види підприємств: приватне підприємство, засноване на власності фізичної особи; колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу підприємства; господарське товариство - підприємство, засноване на власності об'єднання громадян; комунальне підприємство, засноване на власності відповідної територіальної громади; державне підприємство, що засноване на державній власності, в тому числі казенне підприємство.

Визначальним серед комерційних юридичних осіб у сфері підприємництва є господарські товариства, що мають найбільшу значимість і дають велику можливість прояву ініціативи. Господарські товариства займають важливе місце серед видів підприємств, що діють на території України. їх діяльність регулюється законом України "Про господарські товариства" і називає п'ять видів господарських товариств: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства. Найбільш поширеними в Україні є акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю. Законами "Про підприємства в Україні", "Про господарські товариства" закріплене право на відкриття філій. Представництв та інших відокремлених підрозділів.

Припинення суб'єктів господарювання можливе в різних формах і порядку. Відповідно до законодавства України можливе тимчасове припинення діяльності, тобто припинення діяльності на певний час до усунення виявлення нестач. Тимчасове припинення діяльності підприємств передбачено "Положенням про порядок тимчасового припинення діяльності підприємств сфери торгівлі, громадського харчування і послуг, що систематично реалізують недоброякісні товари, порушують правила торгівлі, надання послуг" і інші. Припинення суб'єктів господарювання можливе як у добровільному (за власною ініціативою підприємця), так і в примусовому порядку (на підставі рішення суду, господарчого суду або уповноваженого державного органу на підставах, передбачених законом).

За формою припинення суб'єктів підприємництва - юридичних осіб воно поділяється на реорганізацію та ліквідацію. Основна відмінність реорганізації від ліквідації полягає в тому, що під час реорганізації здійснюється універсальне правонаступництво, тобто всі права та обов'язки суб'єктів, що реорганізуються, переходять до одного або кількох інших підприємців. Під час ліквідації відбувається припинення прав та обов'язків юридичної особи без правонаступництва, тобто без переходу прав і обов'язків до інших осіб.

Реорганізація суб'єктів господарювання можлива в кількох різновидах: злитті, приєднанні, поділі, виділенні, перетворенні, кожний з яких має свої характерні особливості. Відповідно до ст.34 закону "Про підприємства в Україні" ліквідація та реорганізація підприємства провадяться з дотриманням вимог антимонопольного законодавства. Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з Державного реєстру України.

Література:[1-4, 6, 7, 9, 20-25]

4.3. Тема 3. Правове регулювання відносин власності в сфері економіки.

Мета - вивчення основного поняття відносин власності в сфері економіки і право власності; право власності в об'єктивному розумінні і суб'єктивному; форми права власності в залежності від суб'єкта цього права.

Задача. Після вивчення матеріалів теми студенти повинні знати:

- загальні основи права власності;

- право державної власності в економіці України та форми його реалізації;

- право комунальної власності;

- право колективної власності;

- право приватної власності;

- правовий режим майна підприємства в залежності від форми власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]