Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodRekomKaf_IS.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
429.57 Кб
Скачать

1 Мета та завдання роботи

Основна мета кваліфікаційної роботи – показати підготовленість автора до самостійної науково–прикладної, виробничої, управлінської та інших видів діяльності.

Випускна робота повинна свідчити про здібності автора:

– аналізувати науково–технічну літературу;

– формулювати завдання дослідження проектного, технологічного, управлінського або економічного процесу;

– вибирати оптимальний шлях і методику виконання завдання;

– вирішувати науково–технічні задачі з елементами наукової новизни;

– узагальнювати одержані результати.

Випускна кваліфікаційна робота повинна відзначатися науковою новизною і глибоким аналізом наукової проблеми вибраного напряму дослідження.

В якості кваліфікаційної роботи магістра можуть бути подані методичні розробки чи рекомендації відповідного обсягу. Бажано, щоб одночасно з виконанням магістерської роботи була підготовлена наукова публікація або наведені нові або поліпшені існуючі наукові розробки.

1.1 Вибір тематики кваліфікаційних робіт

Тематику кваліфікаційних робіт розроблюють випускаючі кафедри з урахуванням їх профілю, замовлень промислових підприємств, організацій тощо, побажань і призначень студентів на місце майбутньої роботи і баз практики. Розглядають і затверджують теми на засіданні кафедри не пізніше, ніж за два місяці перед початком переддипломної практики. Їх назви не повинні перевищувати 120 знаків з урахуванням пунктуації та пропусків між словами.

Теми кваліфікаційних робіт, їх керівники, а також бази переддипломної практики затверджуються наказом ректора. Зміна теми кваліфікаційної роботи допускається у виняткових випадках і не пізніше першого тижня після проходження переддипломної практики. Заміна теми кваліфікаційної роботи оформлюється наказом по академії за поданням завідувача випускаючої кафедри. Орієнтовний перелік тем кваліфікаційних робіт наведено у Додатку А.

Заміну частин кваліфікаційної роботи затверджує завідувач випускаючої кафедри за заявою і обґрунтуванням керівника дипломного проектування.

Для того, щоб остаточно сформулювати тему (назву), необхідно зробити наступні кроки:

  • виявити проблему;

  • сформулювати мету роботи, досягнення якої частково чи повністю має вирішити проблему;

  • сформулювати необхідну і достатню кількість завдань, виконання яких дозволить досягти поставленої мети;

  • сформулювати тему (назву) роботи.

При виборі теми основними критеріями мають бути її актуальність, новизна і перспективність, наявність теоретичної бази, можливість виконання теми у визначений термін та отримання при впровадженні ефективних соціальних або економічних результатів.

Обираючи тему дослідження, слід виходити з того, що вона є складовою більш широкої проблеми. Бажано, щоб тема була направлена на вирішення наукових питань, що стоять перед організацією чи підприємством, на базі яких планується проводити дослідження. Якщо студент сам пропонує тему кваліфікаційної роботи, то він повинен виходити з її актуальності, відповідності фаху, зважаючи на свої наукові інтереси та сучасний стан розробки наукових досліджень, присвячених обраній проблемі.

Розробку слід розпочинати з пошуку та формулювання проблеми. Якщо немає проблеми, то не може бути і дослідження. Наприклад, проблемами можуть бути:

  • відсутність законів, що регулюють правові відносини стосовно тих чи інших об’єктів права інтелектуальної власності (про відкриття, про комерційну таємницю, про раціоналізаторські пропозиції, про породи тварин тощо);

  • недосконалість існуючих законів;

  • відсутність гармонізації національних і міжнародних законів;

  • масове порушення прав інтелектуальної власності;

  • відсутність або недосконалість підзаконних актів (стандартів, правил, порядків, методик тощо);

  • невизначеність механізмів комерціалізації прав на об’єкти права інтелектуальної власності;

  • відсутність спеціалізованих судів, що розглядають спори стосовно прав на об’єкти права інтелектуальної власності та інші проблеми.

Виявити проблему допоможуть наступні заходи:

  • вивчення наукових планів і програм Держдепартаменту інтелектуальної власності МОН України, Державної служби інтелектуальної власності України, Укрпатенту; галузі, організації чи підприємства, які слугували базою наукового дослідження;

  • перегляд каталогів захищених дисертацій в бібліотеці ім. В.І.Вернадського або в УкрІНТЕІ;

  • пошук джерел інформації, що мають відношення до визначеної теми, в Internet;

  • перегляд відомих наукових рішень за допомогою новітніх методів або з нових теоретичних позицій;

  • ознайомлення з аналітичними оглядами у відповідних фахових журналах;

  • бесіди і консультації з фахівцями-практиками (патентними повіреними, патентними експертами, юристами тощо).

Назва кваліфікаційної роботи повинна бути, по можливості, короткою, відповідати спеціальності "Інтелектуальна власність" та суті наукової проблеми (задачі), що вирішується, вказувати на мету дослідження і його завершеність. У назві не бажано використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Треба уникати назв, що починаються зі слів "Дослідження питання …", "Дослідження деяких шляхів …", "Деякі питання …", "Матеріали до вивчення …", "До питання …" і т. ін., в яких не розкрита в достатній мірі суть проблеми.

Назва вважається сформульованою вдало, якщо вона відповідає актуальності, меті, завданням, науковим результатам і висновкам роботи.

Випускна робота магістра може носити дослідницький, аналітичний, інноваційний характер або бути спрямована на створення або поліпшення методик досліджень, моделей тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]