Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург / Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Переломний момент

У результаті кампанії 1761 положення Пруссії стало важким. Вона позбулася половини Сілезії, була відрізана від Польщі, де Пруссія закуповувала продовольство; із захопленням Кольберга російські війська закріпилися в Померанії погрожували Бранденбургу. Змінив в Англії уряд, відмовило у подальших субсидії Пруссії. Однак 25 грудня 1761 (5 січня 1762року) померла імператриця Єлизавета Петрівна, а вступив на престол Петро ІІІ, будучи ярим прихильником Фрідріха ІІ, припинив війну і повернув завойовані російськими військами території без будь-якої компенсації. 24квітня (5 травня) 1762 року було укладено російсько-прусський союзний договір. Армія Бутурліна була повернута до Росії, а корпусу Чернишова було наказано приєднатися до прусської армії для дій проти Австрії. Одночасно Петро ІІІ почав підготовку до війни з Данією через Шлезвіга. Найближчим наслідком цих подій був вихід з війни Швеції 11 (22) травня 1762. Нова орієнтація зовнішньої політики Росії йшла врозріз з інтересами держави і дворянства. Палацовий переворот 28 червня (9 липня) 1762 поклав край небезпечним задумам Петра ІІІ. Однак Катерина ІІ,відмовившись від союзу з Прусією, не відновила війну. Світ з Пруссією був підтверджений, Східна Пруссія залишилася за Пруссією. Корпус Чернишова був відкликаний. Катерина не хотіла повного розгрому Пруссії, щоб не підсилювати Австрію.

Фрідріх ІІ, використавши тимчасове перебування корпусу Чернишова в складі прусської армії, успішно діяв проти Дауна в Сілезії і осадив Швейдніц, який 28 вересня (9 жовтня) здався. Генріх Прусський 18 (29)Жовтень при Фрейберге здобув перемогу над імперськими військами. Пруссаки зайняли майже всю Саксонії. 23 жовтня (3 листопада) було підписано прелімінарного мир між Пруссією і Францією, а 13 (24) листопада укладено перемир'я між Прусією і Австрією.

Мирні договори

Війна в колоніях розвивалася успішно для Англії, яка захопила Канаду, частина Луїзіани, Флориду, більшу частину Індії. У листопаді 1762почалися мирні переговори між Францією і Англією і 30 січня (10лютого) було укладено Паризький мирний договір, до якого приєдналися Іспанія та Португалія. Австрія, що залишилася на самоті, не могла продовжувати війну. Тим Прусією, з одного боку, та Австрією і Саксонією --з іншого, був підписаний 4 (15) лютого Губертусбургскій світ, який підтвердив за Пруссією володіння Сілезією і графством Глац.

Семирічна війна не змінила політичної карти Європи, але істотно вплинула на співвідношення сил її головних учасників. Більше за всіх виграла Англія, яка значно розширила свої колоніальні володіння за рахунок Франції та Іспанії і стала найсильнішою морською державою. Міжнародний престиж Франції значно впав. Військова слабкість і економічний виснаження посилили внутрішню кризу абсолютизму, що призвів до Великої французької революції. Чи не досягла своїх цілей Австрія стала союзником Росії в боротьбі проти Туреччини. Семирічна війна стала першим кроком до майбутньої гегемонії Пруссії в Німеччині.

Література

«Семирічна війна», М., 1948.

Граціанскій Н. П., Пруссія і пруссаки, М., 1945.

Перцов В. І., Німеччина у ХVІІІ столітті, Мінськ, 1953.

Щепкін Є., Російсько-австрійський союз під час семирічної війни, 1746 - 1757, СПБ, 1902.

Епштейн А. Д., Історія Німеччини від пізнього середньовіччя до революції 1848 року, М., 1961 (глава 5).