Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург / Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Кампанія 1756

Пруссія мала добре підготовлену 150-тисячну армію, північно-німецькі держави виставили 47 тисяч осіб; Англія давала субсидії. Протипрусська коаліція мала вдвічі більшими силами, але в 1756 році не була готова до війни. Користуючись цим, Фрідріх з 95-тисячною армією раптово вторгся 17 (28) серпня 1756 року в Саксонії. Саксонська армія (18 тисяч чоловік) була оточена в Пірнском укріпленому таборі і 4 (15) жовтня капітулювала. Частина австрійської армії, розташована у Коліна, була атакована 21 вересня (1 жовтня) Фрідріхом у Лобозіца і відступила за річку Єгер.

Кампанія 1757

У кампанії 1757 Фрідріх вирішив скористатися повільністю в розгортання сил супротивників і розбити австрійців у Богемії до підходу союзників. У Східній Пруссії був залишений 30-тисячний корпус Г. Левальда. У квітні прусська армія рушила в Богемії. Австрійська армія Брауна,займала позиції на річці Егер, відійшла. 21 квітня (2 травня) прусські війська (63 тисячі чоловік) підійшли до Праги. У Празькому битві 1757 25квітня (6 травня) австрійці були розбиті і блоковані в Празі. Але до Праги підійшла інша австрійська армія під командуванням Л. Дауна (54 тисячічоловік) і в битві біля Коліна 7 (18) червня 34-тисячна прусська арміязазнала поразки. Фрідріх був змушений зняти блокаду Праги і залишити Богемію. Тим часом у боротьбу вступили союзники Австрії. У квітні 1757року французька армія маршала Л. Ш. д'Естре (70 тисяч чоловік) зайняла Гессен-Кассель та рушила на Ганновер. Ганноверська армія капітулювалапри Клостер-Цевене, і французи зайняли Ганновер. Інша французька арміяпід командуванням принца Ш. Субіза (24 тисячі французів і 33 тисячіімперських військ) до 14 (25) серпня підійшла до Ейзенахе, загрожуючи вторгненням у Прусію. Фрідріх був змушений залишити Саксонії і рушити проти Субіза. 25 жовтня (5 листопада) у битві при Росбахом союзники, не дивлячись на переважна чисельну перевагу, були розгромлені і відійшли до Рейну. У результаті цієї перемоги зріс престиж Пруссії, а Англія знову зібрала Ганновер армію. Фрідріх почав перекидання військ до Силезії, де австрійці взяли Бреславль і обложили Швейдніц. 24 листопада (5 грудня) при Лейтене австрійці зазнали великої поразки і відступили в Богемії. Вся Сілезіябула знову зайнята пруссаками.

Російська армія (70 тисяч чоловік) під командуванням С. Ф. Апраксина в травні 1757 рушила з Ліфляндії до Неманя. Окремий корпус В. В. Фермор (20 тисяч чоловік) осадив Мемель, який був узятий 24 червня (5липня). Армія продовжувала рух до річки Прегель і 19 (30) серпня при Гросс-Егерсдорфе розбила корпус Левальда. Відкрилася можливість наступу на Кенігсберг, але Апраксин під приводом нестачі продовольства і хвороб почав відхід до Тільзіту. Він був зміщений і відданий під суд, головнокомандуючим призначено Фермор.

Шведські війська (17 тисяч чоловік) у вересні 1757 вторглися в Померанію, але після відступу російської армії були змушені відійти до Штральзунд і на острів Рюген. Відволікання корпусу Левальда проти шведів дозволило російської армії знову вторгнутися в Східну Прусію. 2 (13січня) 1758 року російські війська зайняли Тільзіт, а 11 (22) січня - Кенігсберг. Східна Пруссія була включена до складу Росії. Кампанія 1757 завершила «блискучий» для Фрідріха період війни. Його рішучість і активність давали значну перевагу перед повільністю і пасивністю союзників. Але однією маневреності недостатньо для досягнення перемоги.