Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург / Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Кампанія 1760

У 1760 році Фрідріх ледве зміг набрати військо в 100-120 тисяч чоловік проти російсько-австрійських та імперських військ (220 тисяч чоловік). За планом дії російська армія повинна була висунутися до Одеру і у Бреславль з'єднатися з корпусом Лаудона, а потім маневрувати так, щоб армія Дауна могла діяти в тилу прусської армії. Салтиков виступив з великим запізненням. Лаудона, одержав 12 (23) липня перемогу над прусським корпусом Фукепри Ландесхуте, не поспішав на з'єднання і 15 (26) липня зайняв Глац. 26 липня (6 серпня) Салтиков підійшов до Бреславль, але знайшов його зайнятим пруссаками і відійшов на правий берег Одеру до Аурасу. Фрідріх і Даун тим часом взаємно вимотували війська марними маршами і контрмаршами в Сілезії та Саксонії. Що йшов на з'єднання з дауном корпус Лаудона 4 (15) серпня був розбитий у Лігніца. Салтиков, переконавшись у безплідності спроб з'єднатися з австрійцями, за пропозицією з Петербурга, підготував експедицію на Берлін. Для цього були виділені війська під командуванням З. Г. Чернишова тарухомий загін Г. Г. Тотлебена. 24 вересня (5 жовтня) загін Чернишова, а слідом за ним дивізія П. І. Паніна й австро-саксонський корпус Ф. М. Ласіпождошлі до Берліна. У ніч на 28 вересня (9 жовтня) прусський гарнізон залишив Берлін, який був зайнятий російськими військами. 1 (12) жовтня у зв'язку з наближенням 70 тисяч прусських військ за наказом головнокомандувача Берлін було залишено, після чого армія була відведена до Ландсберг. З огляду на хвороби Салтикова 18 (29) вересня головнокомандуючим призначено А. Б. Бутурлін.

Після відходу росіян з Берліна Фрідріх рушив до Саксонії і 23жовтня (3 листопада) при Торгау завдав поразки Дауна, який відступив до Дрездену. Кампанія 1760 не дала рішучих результатів. Обидві сторони були виснажені. Франція пропонувала скликати мирний конгрес, але зустріла опір Росії, яка вважала, що Пруссія ще недостатньо ослаблена. Англія не йшла на компроміси, прагнучи закріпити колоніальні захвати. Фрідріх вирішив продовжувати війну, щоб зберегти за собою Сілезію.

Кампанія 1761

Протягом літа 1761 Фрідріх маневрував між російською і австрійською арміями, серйозних битв не відбувалося. Російська армія дійшла до Лігніца і 14 (25) серпня з'єдналася з корпусом Лаудона. Після тритижневих безплідних переговорів з австрійським командуванням Бутурлін,залишивши 26-тисячний корпус Чернишова для сприяння австрійським військам,відійшов до Познані. Фрідріх, що прикривав до цього Бреславль і Швейдніц,рушив до річки Нейсе. Скориставшись цим, Лаудона штурмом взяв Швейдніц,після чого противники розташувалися на зиму: австрійці - у Верхній Сілезії, Чернишов - в Глаце, пруссаки - в районі Бреславль. У Померанії успішно діяв корпус П. А. Румянцева, незважаючи на брак сил і загрозу з тилу з боку прусського корпуса Плата. За сприяння ескадри під командуванням А. І. Полянського та шведських кораблів російські війська блокували Кольберг, який 5 (16) грудня капітулював. Дії супротивників в Саксонії і Вестфалії були незначні. У серпні Франція уклала фамільний пакт з Іспанією, Неаполем і Пармою - державами Бурбонської династії. Іспанія вступила у війну з Англією. Португалія виступила на стороні Англії.