Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург / Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Кампанія 1758

Кампанія 1758 було розпочато в лютому настанням армії герцога Фердинанда Брауншвейзького (30 тисяч чоловік) за сприяння прусської армії принца Генріха проти французької армії маршала Л. Ф. Рішельє, який змінив д'Естре. Французи залишили Ганновер і відійшли за Рейн. Це дозволило Фрідріху почати активні дії проти російської та австрійської армій. 7 (18) квітня після двотижневої облоги він узяв Швейдніц, а 23 квітня (4 травня)підійшов до Ольмюцу. Однак головнокомандувач австрійською армією Даун, діючи на комунікації пруссаків, змусив їх зняти облогу і відступити до Кеніггрецом. Російська армія лише в червні перейшла Віслу і 4 (15) липня обложила Кюстрін. Фрідріх з 15-тисячним корпусом виступив з Богемії і 10 (21)серпня прибув до Франкфурта, де з'єднався з 18-тисячним корпусом генерала Дони, а потім, погрожуючи російським комунікацій, змусив зняти облогу Кюстріна. 14 (25) серпня сталося кровопролитне битва при Цорндорфе, в якому обидві сторони зазнали великих втрат. Фрідріх відійшов до Кюстріну, а росіяни війська до Ландсберг.

Австрійські і імперські війська розгорнули дії проти армії Генріха Прусського в Саксонії. Фрідріх поспішив на допомогу, але 3 (14) жовтнязазнав поразки при Хохкірхе. Після невдалої спроби блокади Лейпцига і Дрездена армія Дауна відійшла до Північної Богемії, а імперці у Франконії. Пруські війська розташувалися в Саксонії, Сілезії та Померанії. Після місячного бездіяльності Ферморрешіл осадити Кольберг, але облога велася нерішуче і невміло і наприкінці вересня була знята. Російська армія відійшлаза Віслу.

Ганноверська армія 1 (12) червня завдала поразки французької армії Конде, який змінив Рішельє, у Клостеркампа і 12 (23) червня - у Крефельд. Французький уряд посилило Рейнську армію, Клермон був замінений маршалом Л. Ж. Контадом. Армія Субіза вступила в Гессен, погрожуючи Ганноверу,і герцог Брауншвейгський відійшов назад за Рейн до Мюнстер.

Невдалі підсумки кампанії 1758 викликали взаємну недовіру серед членів антипрусської коаліції. Росія та Австрія не без підстав підозрювали французький уряд у намірі укласти сепаратний мир. Під їхнім тиском глава французького уряду кардинал Берні був замінений герцогом Шуазель. Було підписано нову угоду між Францією і Австрією про продовження війни з Прусією, до якого пізніше приєдналася Росія.

Кампанія 1759

На початок 1759 союзники мали у своєму розпорядженні військом в 352 тисячі чоловік, Пруссія і північно-німецькі держави - в 222 тисячі чоловік. У квітні російська армія рушила до Одеру. 18 (29) червня прибув новий головнокомандувач П. С. Салтиков. Який змінив Дону прусський генерал Ведель намагався затримати російську армію, але був розбитий 12 (23) липня за Пальціге. Російські війська зайняли Франкфурт, створивши загрозу Берліна. Фрідріх спішно рушив до Франкфурту, по дорозі приєднавши до себе війська принца Генріха і інші загони. На підтримку російських військ підійшов австрійський корпус Г. Е. Лаудона. Російсько-австрійські війська зайняли позицію на правому березі Одеру у Кунерсдорфа, де 1 (12) серпня відбулася битва, в якому прусська армія була розгромлена. Перемога відкрила дорогу на Берлін, але Даун відмовив у допомоги, а за своїми силами Салтиков не наважився. Австрійські війська вели нерішучі дії в Саксонії, а російська армія після безплідного маневрування на обох берегах Одеру відійшла в Познань.

Французькі армії Контада і Броя (що змінив Субіза), з огляду на досвід минулій кампанії, з'єдналися і рушили в Гессен-Кассель, але 21 липня (1серпня) при Міндена зазнали поразки і відступили до Майні.

Кампанія 1759 загострила протиріччя всередині антіпрусской коаліції. Франція схилялася до укладення миру і не погоджувалася на приєднання Східної Пруссії до Росії. Австрія прагнула використати російську армію в своїх цілях, головною з яких була Сілезія; але Сілезькийтеатр не влаштовував росіян, тому що його віддаленість загрожувала втратою Східної Пруссії. Проте на даному етапі Росія і Австрія сходилися в необхідності продовження війни з Пруссією. Французькому уряду не вдалося домогтися успіху в переговорах з Англією, і союзники продовжували війну.