Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург / Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Фрідріх Вільгельм іі, роки правління: 1786 - 1797 Семирічна війна (1756 - 1763)

Війна виникла в результаті боротьби Англії та Франції за колонії ізіткнення агресивної політики Пруссії з інтересами Австрії, Франції та Росії. У своїй колоніальної експансії Англія зіткнулася з Францією,що мав великі володіння у Північній Америці й Ост-Індії. Англо-французьке суперництво прийняло форму збройних зіткнень в Канаді в 1754 - 1755роках, але тільки в 1756 році Англія офіційно оголосила війну Франції.

Створення коаліцій

Англо-французький конфлікт ускладнив політичну ситуацію в Європі і викликав перебудову традиційних політичних зв'язків європейських держав. У середині 18 століття серед європейських держав піднеслася Прусія,розширила свою територію за рахунок німецьких та польських земель в результаті Північної війни 1700 - 1721 років і війни за австрійську спадщина 1740 - 1748 року. Різко агресивний характер політика Пруссії прийняла за короля Фрідріха II, який завершив створення прусського юнкерського держави з сильною армією і потужним військово-поліцейським апаратом. Австрія, прагнучи повернути Сілезію, захоплену Пруссією під час війни за австрійську спадщину, шукала союзу з Росією і в 1746 році уклала з нею союзний договір, до якого в 1750 році приєдналася Англія. Але, вступивши в збройний конфлікт із Францією, Англія, побоюючись нападу на Ганновер, що знаходився в спадковому володінні англійського короля, звернулася до Пруссії і 16 (23) січня уклала з нею Уайтхоллскій союзний договір 1756 року. Цей союз змусив Австрію піти на зближення з Францією, що була до цього непримиренним ворогом австрійських Габсбургів. Франція, не отримала ніякої вигоди від союзу з Пруссією у війні за Австрійську спадщину і яка побоювалась надмірного посилення Пруссії, 20квітня (1 травня) у Версалі уклала з Австрією оборонний союз. Зближення Англії з Прусією змусило Росію також переглянути своюзовнішньополітичну орієнтацію на союз з Англією. 31 грудня 1756 (11 січня 1757) року Росія приєдналася до Версальського договору і уклала з Австрією Петербурзький союзний договір 1757. Так на тлі англо -французького колоніального суперництва утворилися дві коаліції. Проти Пруссії виступали Австрія, Франція, Росія, Швеція, Саксонія; імперський сейм у Регенсбурзі також виніс рішення виставити проти Пруссії імперські війська. На боці Прусії була Англія і деякі північно-німецькі держави (Ганновер, Гессен-Кассель, Брауншвейг-Вольфенбюттель та інші).

Австрія ставила собі за мету повернути Сілезії, Фрідріх ІІ хотів заволодіти Саксонією, щоб обміняти її на Чехію (Богемії), посадити свого брата Генріха на герцогський престол Курляндії і поставити Польщу в васальну залежність від Пруссії. Уряд Єлизавети Петрівни прагнуло припинити небезпечну експансію Пруссії в Прибалтиці, розширити кордону в бік Польщі, маючи на увазі з'єднати торгові шляхи Балтійського і Чорного морів, Польщу ж компенсувати за рахунок Пруссії; при цьому Росія обмовила свою неучасть у війні проти Англії та Ганновера. Франція прагнула до захоплення Ганновера, Швеція - прусської Померанії.