Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург / Прусське королівство Фрідріх II, або Фрідріх Великий Бранденбург.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ВЕРБЕНСЬКА ЗОШ І-ІІІ

Реферат на тему:

Прусське королівство

Підготував :

Учень 8 класу

Парійчук П. П.

2013р.

Рис. 1. Фрідріх II, або Фрідріх Великий

Бранденбург

Пруссія утворилася на базі курфюршества Бранденбург, створеного вході що почалася у ХІІ столітті німецької феодальної агресії проти слов’янських племен, і держави Тевтонського ордена, основи якого були закладені в ХІІІ столітті винищувальними війнами проти племені Прусів (звідси і назва Пруссія) і захопленням слов'янських (переважно польських) земель в ХІV столітті.

Бранденбурзькі загарбники і Тевтонський орден, долаючи опір, засновували в областях, населених слов'янами і прусами,замки, міста, єпископства, а корінних жителів винищували або поневолювали,проводячи насильницьку германізацію. На початку ХVІ століття Альбрехт - один з представників династії Гогенцоллернів, яка правила в Бранденбурзі з 1415року, - був вибраний гросмейстером Тевтонського ордена, який опинився після Тринадцятирічної війни з Польщею (1454 - 1466) її васалом. Альбрехт Гогенцоллерн перетворив землі Тевтонського ордена в світську державу (герцогство Пруссія), однак ленна залежність його від Польщі була збережена. У 1618 році, коли потомство Альбрехта по чоловічій лінії урвалася, бранденбурзький курфюрст Йоганн Сигізмунд в обмін на обіцянку брати участь у війні проти Швеції отримав від польського короля Прусське герцогство як ленного володіння. Таким чином, герцогство Пруссія фактично було приєднано до Бранденбургу.

Об'єднане Бранденбурзько-Прусська держава

В основі його політики лежав принцип: служити інтересам Гогенцоллерніві прусських дворян. Колишнє лицарство, що перетворилося у власників кріпаків помість - юнкерів, було тут пануючим класом. У пуках юнкерства зосередилися величезні земельні багатства. Зв'язки поміщицьких вотчин з ринком, що посилилися в результаті переміщення з кінця ХVІ століття торговельних шляхів з Середземного моря в Атлантичний океан, сприяли прусського закріпачення селянства, зміцненню економічної могутності юнкерства. Гогенцоллерни, вкрай зацікавлені в розширеннях своїх володінь, вдавалися з цією метою до будь-яких засобів: насильства, підкупам,зрадницьким змов. Характерною рисою Бранденбурзькому-прусського держави був мілітаризм, який наклав відбиток на всю подальшу історію Пруссії.

Значення Бранденбурзькому-прусського держави серед німецьких держав зростала, але зовсім не тому, що його правителі вносили елемент порядку і єдності в який панував в Німеччині хаос, як стверджує юнкерська історіографія. Навпаки, вони всіляко використовували у своїх династичних інтересах роздробленість Німеччини і безсилля дрібних німецьких князівств, розширюючи територію Бранденбурга - Пруссії не тільки за рахунок слов'янських земель, але й за рахунок території Німеччини. Пруссія бачила в Німеччині, так само як і в Польщі, лише територію, від якої можна урвати землі на свою користь. Ще в 1609 році Йоганн Сигізмунд приєднав до власним володінь частина герцогства Юліх-Клевська (Клеве, Марк, Равенсберг). При Фрідріха Вільгельма (1640 - 1688) так званому великому курфюрста, якого юнкерська історіографія вважає одним із засновників Бранденбурзькому-прусського держави, до цієї держави перейшли (по Вестфальському світу 1648 року) більша частина Західного Помор'я (споконвічно польські землі) і ряд інших територій. У 1657 році, коли виникла загроза війни між Польщею і Швецією, Фрідріх Вільгельм домігся у вигляді плати за свій нейтралітет відмови Польщі на користь Гогенцоллернів від суверенітету над Прусським герцогством. У 1701 році курфюрст Фрідріх ІІІ ціною крові своїх підданих отримав від імператора «Священної Римської імперії», потребував військових контингентах для майбутньої війни за іспанську спадщину, титул короля. Бранденбурзькому-Прусське держава стала королівством