Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гаранюк Конспект лекцій (Ukr).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

2.4.2. Витратоміри і массметри

По виду інформації, яка видається, давачі витрати рідин і газів поділяють на дві групи – на витратоміри і массметри.

► Якщо витрата рідини чи газу (наприклад повітря) визначається за обсягом пропущеного середовища, то давач називається об'ємним витратоміром. До таких давачів відносяться витратоміри повітря для автомобільних систем вприскування бензину.

У свою чергу витратоміри повітря поділяються на механічні – з круглим плаваючим ротаметром; потенціометричні – з парусною вимірювальною заслінкою; вихрові (давачі Кармана) – з розсікачем повітряного потоку, що виконує функцію генератора повітряних завихрень, частота або варіація тиску в яких несуть інформацію про обсяг пропущеного повітря.

При вимірюванні витрати рідини (наприклад бензину) частіше застосовуються більш прості витратоміри з обертовою турбіною в рухомому потоці, за частотою обертання турбіни визначається обсяг пропущеної рідини. Так як об'єм рідин під дією температури змінюється незначно, то з невеликою похибкою можна вважати, що значенню цього параметра відповідає і маса (вага) рідини.

► Якщо витрата текучого середовища (рідини або газу) визначається безпосередньо по масі, то вимірювальний давач називається массметром.

Массметри, на відміну від витратомірів, видають більш якісну метрологічну інформацію. Особливо це стосується повітряних массметров, тому що обсяг газоподібних середовищ, на відміну від рідин, у значній мірі залежить від температури і тиску. Так, в витратомірах повітря, що працюють в системах впорскування бензину, доводиться встановлювати додаткові (коригуючі) давачі температури і тиску в атмосферному повітрі. Массметри в системах вприскування працюють без таких давачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]