Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коваль здати 15.12.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
54.61 Кб
Скачать

1.4. Тестові завдання

1.Менеджмент персоналу можна визначити як діяльність, що спрямована на:

а) досягнення найбільш ефективного використання трудових, фінансових, матеріальних та інших видів ресурсів для досягнення цілей підприємства та особистісних цілей;

б) забезпечення запланованого рівня ефективності діяльності підприємства;

в) здійснення процесу планування, підбору, підготовки, оцінки, навчання та мотивації персоналу, спрямований на ефективне його використання та досягнення цілей підприємства і працівників;

г) реалізацію способів апливу на колектив та окремих працівників з метою здійснення координації їхньої діяльності в процесі функціонування

2. Безперервне виконання функцій менеджменту є його:

а) технологією;

б) системою;

в) методологією;

г) процесом.

3. На якому етапі управління кар’єрою відбувається освоєння молодим спеціалістом нової професії або роботи, пошук свого місця у колективі:

а) підготовчий;

б) асиміляційний;

в) адаптаційний;

г) консолідаційний.

4. Якщо реорганізація підприємства тягне за собою зміни умов праці, систем і розмірів оплати праці, пільг, режиму роботитощо, працівника слід попередити не пізніше:

а) 2 тижднів;

б) 2 місяців;

в) 1 місяця;

г) 10 днів.

5. Яка з теорій мотивації до праці виладає сутність одного з основних принципів формування винагороди працівників:

а) теорія Маслоу;

б) теорія очікування;

в) теорія Портера-Лоулера;

г) теорія справедливості.

2. Практична частина

2.1. Приватна косметична клініка, яка існує на ринку уже понад 5 років та була заснована на власності трудового колективу колишньої державної поліклініки від збанкрутілого проектного інституту, щораз частіше почала стикатись з проблемами у веденні бізнесу. З початку діяльності усе йшло добре. Молодий енергійний директор, випускник медінституту, швидко зорієнтувався у ситуації та знайшов власну, досить прибуткову нішу на ринку послуг. Пропоновані послуги за невисоких розцінок користувались попитом молоді та жінок різного віку. Заробітна плата була високою, тому персонал працював заповзято і охоче. Проте з часом, маючи можливість чи не кожним лікарем формувати каталог з «власних» клієнтів, частина коштів від наданих послуг не потрапляла безпосередньо у бюджет клініки. Отримувані для роботи медпрепарати та ліки не завжди були належної якості, тому доводилось власноручно шукати якісні, переважно імпорті, складники, самостійно опрацьовувати літературу та розробляти рецепти ефективних масок. Довіряючи підлеглим, керівництво не контролювало жорстко час та тривалість робочих годин лікарів, лояльно відносилось до тривалих перерв у роботі окремих працівників. Затишне становище на ринку з часом ускладнилось зростаючою конкуренцією. Окремі скарги на якість послуг певних лікарів виглядали як непорозуміння і не сприймались серйозно. В результаті за 2-3 роки прибутки клініки впали на 60%, відповідно, зарплата персоналу знизилась на 45%, довелось вдатись до скорочення 20% працівників.

Запитання:

1.  Вкажіть, які помилки і де були допущені у процесах контролювання на різних етапах?

2. Яких дій слід вжити для налагодження ситуації?

Розвязок

Неодмінною складовою ефективного управління є функція контролювання. Контролювання дає змогу суб'єкту управління регулярно отримувати інформацію про стан справ у керованій системі, на основі чого він приймає управлінські рішення, спрямовані або на закріплення досягнутого успіху, або на усунення причин, що перешкоджають його досягненню.

Проблемою у даній ситуації є звичайний людський фактор,у працівників клініки була можливість збагатитись і при цоьму не ділитися прибутками,і безперечно вони цим скористались,тому що не було належного контролю з боку керівництва,добрі відносини у середині коликтиву це одна із запорук успіху,проте «здорові» робочі відносини є фундаментом для досягнення цілей. Отже помилковою була відсутність контролю за фінансовою схемою розподілу,оскільки у працівників була встановлена з/п (і досить висока) то всі клієнти «свої» чи «не свої» повинні йти через касу і з встановленим прайсом. Не були налогоджені відносини із постачальниками та іншим зовнішнім середовищем. Також не встановлено чіткого розпорядку дня та санкцій ха їх порушення. Відсутність здатності адекватно реагувати на зміни зовнішнього середовища і пристосовуватися до них. Також клініці необхідно більш ретельніше слідкувати за своєю репутацією і добросовісним ставленням до клієнтів (клієнт – завжди правий).

Отже були допущені помилки на всіх процесах контролювання та деяких стадіях планування діяльності клініки.

2.2. Ознайомтеся з "Пам'яткою для менеджера" стосовно організації діяльності підприємства:

-       постійна реорганізація структури компанії зумовлена законами бізнесу: "Якщо хочеш вижити, перебудовуйся!"

-       не можна поспішати з реорганізацією. Передчасні зусилля у перебудові структури компанії можуть лише зашкодити справі.

-       менеджер повинен серцем прийняти перебудову, інакше йому важко буде виконувати свої основні функції.

-       якщо в житті одна людина не може бути слугою двох господарів, то в бізнесі може.

-       не завжди допомагає рішуче заперечення старої структури. Іноді успіх забезпечується лише однією невеликою зміною (доповненням, вдосконаленням).

Поясніть, в яких ситуаціях реалізуються згадані правила. Наведіть приклади.

1.Інформація керує світом. Менеджер повинен слідкувати за розвитком новітніх технологій і втілювати їх в реальність. Менеджер повинен іти «в ногу з часом». Потрібно змінюватися до тих пір, до поки тебе не буде влаштовувати абсолютно все. Реорганізація в даному випадку найкраща можливість досягти вершини у світі жорсткої конкуренції бізнесу. Наприклад, підприємство «Маяк» має високий рівень диверсифікації сфер діяльності, проте інвестори найбільший інтерес проявляють до сфери зовнішнього товарообігу. Тому у результаті вчасного розкрупнення інвестор безперешкодно може вкласти кошти в ту сферу, яка його найбільше приваблює, не обтяжуючи себе при цьому непрофільними виробничими структурами. Якщо вчасно відмовитися від неприбуткової діяльності, то можна не тільки зберегти бізнес, а й вивести його на новий рівень.

2. Гроші люблять тишу і спокій, тому ризик має бути обґрунтований і зведений до мінімуму. Діяльність компанії залежить не лише від керівництва, а й від різних зовнішніх і внутрішніх факторів. Реорганізація має бути обґрунтована, при цьому потрібно враховувати можливі зміни після реорганізації та стресостійкість підприємства до можливих непередбачуваних обставин. Наприклад керівництво компанії «Омега» вирішило створити дочірні підприємства, однак поспішність рішень призвели до не конкурентоспроможності дочірніх підприємств і збитку материнської компанії.

3. Не всі навіть найбільш кваліфіковані фахівці, що володіють відповідними знаннями, здатні успішно керувати організацією,і впроваджувати щось нове,тобто ризикувати. Менеджеру необхідно мати здібності в керівництві людьми, колективом підприємства або його підрозділів. Будь-який самий талановитий і працездатний менеджер не здатний добитися успіху, якщо він не вміє правильно організувати і спланувати свою роботу і трудову діяльність підлеглих, поєднувати оперативне керівництво виробництвомз роботою над перспективними питаннями. Менеджеру важливо вміти передбачати майбутнє, не заспокоюватися на досягнутому, вишукувати нові можливості і резерви, постійно ставити перед колективом нові, напружені, але реальні задачі по розвитку й удосконалення діяльності організації. Оперативне керівництво полягає в умінні менеджера швидко знайти і прийняти конкретне рішення різноманітних завдань, що постійно виникають у процесі виробництва. Затримка в рішенні поточних питань неминуче приводить до порушення його нормального ритму і ходу.

4. Через свій інтерес до розвитку, фахівець нового бізнесу незрідка виступає “слугою двох панів”, працюючи одночасно на декілька рекламних агентств або агентство і підрядчиків, з якими так само має певні домовленості. Серед сейлзов найбільш сильна текучка. Непостійність, швидше форма існування і риса вдачі, виправдана бажанням підвищення особистого доходу. Хоча багато з людей тих, що працюють в цій професії прагнуть вийти з неї, знайшовши для себе тиху і родючу гавань роботи на стороні клієнта. Але ми говоримо про типаж професії, а, виходячи з професії чоловік знімає відповідну маску . і надіває іншу, підпадаючи під інший типаж. Справжній же Сейлз завжди залишається Сейлзом незалежно від посади і статусу. Типаж людини нового бізнесу - це посланець, що сполучає агентство і потенційного клієнта.

5. Розвиток і постійне вдосконалення не завжди вимагають докорінної перебудови. Поступове впровадження новітніх технологій вбереже компанію від стресу до різких нововведень. Наприклад різке впровадження новітніх технологій у виробництво зумовить профнепридатність працівників , збільшення витрат на перекваліфікацію працівників.