Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_OPE.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
855.04 Кб
Скачать

Основні токсичні й канцерогенні речовини тютюнового диму

Компонент

Його дія

У пароподібній фазі:

Оксид вуглецю (ІІ)

Токсична (хвороби серця)

Оксид азоту (ІІ)

Те саме

Ціановодень

– ׀׀–

Формальдегід

Канцерогенна

Хлористий вініл

Те саме

Уретан

– ׀׀–

2-Нітропропан

– ׀׀–

Хінолін

– ׀׀–

Карбоніл

– ׀׀–

У фазі макрочасточок:

Бензапірен

Канцерогенна

Полоній-210 (радіоактивний)

Те саме

Кадмій

Токсична

Крім газоподібних речовин з тютюновим димом у легені потрапляють часточок нікелю, арсену, кадмію і свинцю. За даними дослідників, кількість свинцю в одній сигареті в середньому становить 13 мкг, з них 1,5 мкг людина вдихає з тютюновим димом. Паління 20 цигарок на день означає вдихання 30 мкг свинцю. Близько третини цієї кількості всмоктується в кров. Концентрація свинцю в організмі (разом з тим, що надходить з повітря і їжею) при цьому збільшується на 50%.

У пачці цигарок міститься також понад 10 мкг кадмію і 90-150 мкг нікелю. Викуривши її, людина дістає близько 2 мкг кадмію і 0,5-1,5 мкг нікелю. У певних дозах кадмій порушує використання організмом кальцію, сприяє підвищенню кров'яного тиску, розвитку захворювань серця. Нирки і печінка і курців містять у середньому вдвічі більше кадмію, ніж у тих, хто не палить.

Такої атмосфери, яку створює для себе курець, немає в жодному суперзабрудненому промисловому центрі. Дослідженнями встановлено, що смертність серед курців удвічі вища, ніж серед тих, хто не палить. Щороку на Землі від хвороб, які є наслідком паління, вмирають 1,5 млн людей. Курцям більшою мірою загрожують хвороби серця і легенів. Наприклад, вірогідність раптової смерті від серцевого нападу у курців удвічі більша, ніж у тих, хто не палить. Це пояснюється тим, що кількість кисню, яка надходить до серцевого м’яза, у курців менша, а це сприяє перевантаженню серця, змушує його битися сильніше, внаслідок чого вірогідність раптової смерті від серцевих нападів у курців значно вища. Крім того, паління збільшує вірогідність крововиливів у мозок, частоту пептичних виразок і шанси на загибель від них.

Особливої шкоди завдає паління організму жінок та підлітків. У жінок, що палять, можуть народитися менші за розмірами діти з розумовими та іншими відхиленнями. Це зумовлено нестачею кисню в материнському організмі під час вагітності.

Дуже негативно впливає паління на легені - може спричинити захворювання на рак легенів та емфізему. Дослідники встановили, що на рак легенів припадає 25% усіх смертей від раку і 85% з них пов’язано з палінням.

Серед жінок захворюваність на рак легенів завжди була нижчою, ніж серед чоловіків. Проте нині через те, що кількість жінок-курців різко зросла, вони захворюють на рак легенів частіше, ніж на рак молочної залози. Нині у світі виробляється багато видів цигарок зі зниженим вмістом смолистих речовин та подовженим фільтром. І деякі курці самозаспокоїлись, вважаючи, що паління таких цигарок убезпечить їх від шкідливого впливу цигаркового диму. Даремні сподівання, оскільки загроза захворіти на рак легенів при цьому істотно не зменшується.

Дві третини диму від паління цигарки потрапляє в навколишнє повітря, і, отже, люди, які перебувають у приміщенні, де багато палять, стають «пасивними курцями». У повітрі таких приміщень оксидів вуглецю, бензапірену, нікотину у 2-5 разів більше, ніж у диму, який вдихає курець. Внаслідок такого «пасивного» паління в організм людини надходить така кількість токсичних речовин, наче вона випалила цигарку.

Доведено, що дихання людини, яка палить, загрозливе для тих, хто її оточує: протягом двох-трьох годин після паління вона «видихує» мікроскопічні отруйні часточки.

За даними американських учених, внаслідок паління легені курця «старіють» на 10 років. Проте варто йому покинути палити, і вже через 10-12 місяців легені починають функціонувати нормально.

Фільтри певною мірою затримують токсичні речовини: ватні - на 50%, паперові – не більше ­як на 20%. Фільтр з активованим вугіллям вважається найкращими, бо затримує понад 60% цих речовин. Фільтром вважається деякою мірою і сам тютюн. Тому найнебезпечнішим є докурювання останніх 1-2 мм цигарки: фільтр «виснажений» і залишки тютюну не можуть затримувати шкідливі речовини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]