Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розdіл 3 (Відновлено).doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

2.1 Загальна характеристика виробничо-господарської діяльності ТзОв «УкрГеоДор».

ТзОВ «УкрГеоДор» створено згідно Установчої Угоди, прийнято Зборами Учасників, на основі і у відповідності з Законом України «Про підприємство» та іншими законодавчими та нормативними актами, регулюючими порядок утворення і діяльності підприємств. Засновниками і учасниками товариства є громадяни України: Зелінський Віктор Миколайович, Зелінський Микола Миколайович, Ямнич Віталій Степанович. ТзОВ «УкрГеоДор» є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банках,круглу печатку з назвою ТзОВ «УкрГеоДор», штампи, реєстрований товарний знак і фірмові бланки зі своїми реквізитами.

Предметом діяльності підприємства є[2]:

  • виготовлення геосинтетичних матеріалів, продукції з поліетилену і поліпропілену;

  • будівництво доріг, укріплення берегів та русел річок, схилів, геоландшафтів, армування слабих грунтів;

  • здійснення комерційних операцій, ведення оптової, роздрібної, комісійної і виїзної торгівлі;

  • організація фірмових магазинів, торгових будинків, інших торгових точок;

  • пошук, розвідка і розробка родовищ мінеральних вод, обслуговування свердловин, організація повного циклу по розливу мінеральних вод та інших напитків;

  • надання рекламних послуг, виготовлення та розміщення рекламної продукції а засобах масової інформації та будь-яких інших рекламо носіях;

  • організація пунктів харчування, в тому числі ресторанів, кафе. Їдалень, буфетів;

  • надання консультативних, довідково-інформаційних та авторсько-складальних послуг;

  • надання послуг у сфері відпочинку та розваг;

  • здійснення брокерської діяльності;

  • надання вітчизняним та іноземним підприємствам представницьких послуг, ведення дистриб’юторської та дилерської діяльності;

  • виготовлення бруківки;

Такі види діяльності, які згідно законодавству України підлягають ліцензуванню. Це не весь перелік предметів діяльності підприємства, все інше зазначено у Статуті підприємства. Підприємство має право вносити зміни і доповнення до Статуту в міру потреби.

Для забезпечення належного функціонування ТзОВ «УкрГеоДор» учасники створюють такі органи управління і контролю[2]:

  • Збори Учасників – вищий орган управління;під час засідань Зборів Учасники чи їх представники володіють кількістю голосів, яка пропорційна розміру їх часток у Статутному фонді та майні.

Виключно до компетенції Зборів Учасників відноситься вирішення наступних питань:

  • внесення змін та доповнень до Установчого Договору та Статуту Товариства;

  • визначення основних напрямків діяльності підприємства;

  • створення філій та дочірніх підприємств, відкриття представництв, участь у спільних підприємствах, входження у спілки та об’єднання;

  • збільшення або зменшення Статутного фонду;

  • призначення та звільнення від посади Директора та членів Дирекції;

  • визначення організаційної структури підприємства, кількісного складу Дирекції, умов оплати праці посадових осіб підприємства, встановлення штатного розкладу;

  • Дирекція на чолі з Директором, яка здійснює оперативне керівництво поточною діяльністю та забезпечує виконання рішень, що приймаються Зборами Учасників.

До складу Дирекції входять Директор та його заступники. Кількісний склад визначається Зборами Учасників.

Директор:

  • несе повну відповідальність за виконання покладених на нього обов’язків, відповідає за прибутковість і законність діяльності підприємства;

  • приймає та звільняє з роботи працівників, укладає трудові угоди, видає доручення, відкриває в банках розрахунковий та інші рахунки;

  • видає накази та розпорядження, обов’язкові для всіх працівників.

  • Ревізійна комісія, що здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю Дирекції.

  • Ревізійна комісія має право вимагати від посадових осіб підприємства подання всіх необхідних для здійснення перевірок матеріалів і документів, а також особистих письмових пояснень.

  • За узгодженням Зборів Учасників Ревізійна комісія може задіяти до проведення перевірки незалежних спеціалістів або аудиторську службу.

  • Ревізійна комісія після проведення проведеної перевірки складає висновок, без заслуховування якого Збори Учасників не мають права затверджувати річний баланс та звіт про діяльність підприємства.

Діяльність підприємства будується на основі повного госпрозрахунку та самоуправління, самофінансування і самоокупності. ТзОВ «УкрГеоДор» самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвитку, виходячи з попиту на свою продукцію, роботи, послуги і необхідності забезпечення виробничого та соціального розвитку. Взаємовідносини з іншими підприємствами, організаціями і громадянами в усіх сферах господарської діяльності будуються на договірній основі. Воно самостійно здійснює матеріально-технічне забезпечення власного виробництва і капітального будівництва через систему прямих угод (контрактів). Підприємство реалізує свою продукцію (роботи,послуги) державним кооперативним, торговельним і громадським організаціям, а також приватним особам за цінами і тарифами, що встановлюються самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавчими актами України, - за державними цінами і тарифами.

ТзОВ «УкрГеоДор» має право створювати спільні підприємства з державними, кооперативними, приватними підприємствами, громадськими організаціями України та зарубіжних країн. Також має право засновувати філії, представництва, дочірні підприємства та виступати в якості засновника або учасника інших господарських формувань. Воно може входити у спілки та союзи, об’єднуватися за галузевим, територіальним та іншими принципами.

Підприємство створено з метою найширшого урізноманітнення послуг населенню виробництва товарів широкого вжитку, розвитку і реалізації ділової ініціативи, ведення благочинної діяльності, сприяння вирішення проблем працевлаштування.

ТзОВ «УкрГеоДор» в 2003р. з метою налагодження вітчизняного виробництва геосинтетичних матеріалів запропонувало на ринок будівельних матеріалів України сучасний продукт для об’ємного армування ґрунту – георешітку ГЕОДОР власного виробництва. Аналіз багатолітньої світової практики використання об’ємних георешіток та вивчення ринку геосинтетичних матеріалів в Україні давав неабиякі сподівання, що дана технологія стабілізації ґрунту найде своє втілення в багатьох проектах, як унікальна та екологічна.

Виробничі потужності підприємства представлені обладнанням провідних європейських та американських виробників ліній екструзії, ультразвукового обладнання зварювання, та термопластавтоматів.

Сучасне обладнання, технологія виробництва та використання виключно високоякісної сировини стали запорукою задоволення потреб клієнтів. З 2005 р. асортимент компанії був розширений продукцією для саду та городу. Ціль компанії – це постійна орієнтація на замовника, співпраця з провідними мережами будівельних супермаркетів та мільйони квадратних метрів об’ємних георешіток ГЕОДОР за допомогою яких успішно реалізовано проекти будівництва в Україні та за кордоном. На підприємстві працює система управління якістю, яка відповідає вимогам ISO 9001:2000, що підтверджується відповідним сертифікатом (Додаток А).

Підприємство діє на основі статуту, який встановлений засновником (власником майна) організації обсяг правил, що регулюють її правовий стан, відносини, пов'язані з внутрішнім управлінням, стосунки з іншими організаціями чи громадянами.

Контакти ТзОВ «УКРАЇНСЬКА ГЕОТЕХНІЧНА ДОРОГА»:

Україна: 82482, Україна, Львівська обл., м. Моршин, вул. Геологів, 3

Тел/факс: (03260) 6-05-74, 6-05-44, 6-05-45

Київ:(044)240-53-56, (050)462-53-56      

Дніпропетровськ: +38 (066) 717-81-23      

www: http://www.geodor.ru    www.fb.com/geodor.ua

E-mail: ukrgeodor@ukr.net

Росія:121170, Росія, м. Москва, Кутузовський пр-т 36, буд.3

Тел.:  +7 (495) 730-50-95,  +7(903)672-82-91 

Тел/факс: +7(495) 557-71-33       Cклад: МО, Люберецкий р-н, д. Машково Промзона,

Ново-Марусинский проезд, д.4

www: http://www.geodor.ru    www.fb.com/geodor.ua

E-mail-1: geodor@geodor.ru E-mail-2: geodor@mail.ru

Основними цінностями підприємства є :

  • Повага до працівників - ми прислухаємося до думки інших і залучаємо всі зацікавлені сторони до процесу прийняття рішення.

  • Відповідальність - ми відповідаємо за свої рішення і дії, уміємо їх обгрунтовувати і завжди виконуємо обіцяне.

  • Точність - ми приймаємо рішення і будуємо стратегії, грунтуючись на фактах. Приймаючи рішення, ми тверезо співвідносимо витрачені зусилля і отриманий результат.

  • Чесність - ми поводимося правдиво і сумлінно по відношенню до працівників, споживачів та держави.

  • Прагнення досконалості - ми постійно удосконалюємося, звертаючи увагу навіть на деталі. Ми докладаємо всі зусилля для поліпшення того, що робимо, і на пошук інноваційних рішень.

Зовнішній вигляд – один з елементів корпоративної культури, що інформує навколишніх про стиль організації і її роботу. Для жінок рекомендується : діловий костюм консервативного чи класичного стилю (піджак, блузка, чи спідниця, класичні брюки); спідниці чи плаття стриманих кольорів, взуття з закритим мисом на середньому каблуці; діловий, спокійний макіяж, манікюр стриманих тонів. Для чоловіків рекомендується: діловий костюм чи костюм стриманих тонів; сорочки і краватки під стиль костюма; взуття класичного стилю. Робітники мають спеціальні зручні форми зеленого і жовтого кольору з значком фірми. Підприємство створено з метою найширшого урізноманітнення послуг населенню виробництва товарів широкого вжитку, розвитку і реалізації ділової ініціативи, ведення благочинної діяльності, сприяння вирішення проблем працевлаштування.

Щоб забезпечити якість розроблених планів та ефективність від їх виконання необхідно організувати кваліфіковане управління підприємством за допомогою висококваліфікованого персоналу для якісного господарювання за ринкових умов.

Найбільш важливим елементом продуктивних сил і головним джерелом розвитку підприємства є люди, тобто їхня майстерність, освіта, підготовка, мотивація діяльності або одним словом кваліфікований персонал.

Організаційна структура управління підприємством ТзОВ «УкрГеоДор» наведена на рис. 2.1.

Рис.2.1. Організаційна структура управління підприємством «УкрГеоДор».

При цьому роль та участь окремих категорій персоналу може бути різною. Адже кожний працівник виконує свої певні функції, завдання поставленні перед ним. Функції вищого керівництва - це розробка стратегії та обґрунтування цілей, вибір основних способів їх досягнення, визначення методів та технології розробки планів[27]. Керівники нижчих рівнів (підрозділів, цехів, дільниць та ін.), фахівці планових служб розробляють тактичні та поточні плани. При цьому вони здійснюють аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства, визначають планові завдання, розраховують потребу в ресурсах для їх виконання та ін.[3]. Керівники планових служб виконують загально управлінські, методологічні та інші функції щодо планової діяльності підприємства, а також разом з вищим керівництвом приймають участь у розробці стратегій підприємства, обґрунтуванні цілей, створенні нормативної бази, аналізі та оцінці планових та фактичних результатів діяльності щодо виконання планів.

Для ефективного виконання поставлених цілей на підприємстві застосовують організаційно-розпорядчі, економічні та соціально-психологічні методи управління[27].

  • Організаційно-розпорядчі (адміністративні) методи базуються на владі та дисципліні. Вони включають такі види методів,як:

  1. Організаційні методи. Формуються на етапі планування.

  2. Розпорядчі методи. Формуються на етапі планування і організування.

  3. Дисциплінарні методи. Формуються на етапі організування і контролювання.

  • Економічні методи засновані на правильному використанні економічних законів виробництва.

  1. Економічні плани. Формуються на етапі планування.

  2. Матеріальні стимули. Формуються на етапі мотивування.

  • Соціально-психологічні методи базуються на засобах мотивації громадського впливу на людей через «думку колективу», засновані на знанні психології людини, її внутрішнього духовного світу і відомі під назвою «методу переконання».

  1. Соціальні плани

  2. Моральні стимули

  3. Методи формування колективів та соціально-психологічного клімату в колективі

Ці методи служать засобом прямого впливу на процес виробництва і працю працівників, що дозволяє координувати виконання ними окремих функцій або рішення загальної задачі. Це створює сприятливі умови для існування і розвитку керованої системи, виявляє цілеспрямований вплив на об'єкт управління.

Для характеристики виробничо-господарської діяльності товариства, проаналізуємо основні економічні показники за останні три роки 2011-2013р. (табл.2.1.).

Таблиця 2.1

Динаміка основних економічних показників ТзОВ «УкрГеоДор»

за 2011 - 2013 рр.

Показники

2011-2012 рр.

2012-2013 рр.

Роки

Відхилення

Роки

Відхилення

2011

2012

абсолютне

відносне, %

2012

2013

абсолютне

відносне, %

1

6

7

8

9

2

3

4

5

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн

14799

11637

-3162

-21,37

11637

13119

+1482

+12,74

Витрати операційної діяльності, тис. грн

14223

11367

-2856

-20,08

11367

11811

+444

+3,91

Витрати на одну гривню реалізованої продукції, коп./грн

0,78

0,98

+0,2

+25,64

0,98

0,9

-0,08

-7,83

Середньооблікова кільність працівників, осіб,

95

96

+1

+1,05

96

94

-2

-2,08

з них:

– робітників

79

78

-1

-1,27

78

76

-2

-2,56

Середньорічний виробіток продукції на одного працівника, тис. грн

155,78

121,22

-34,56

-22,19

121,22

139,56

+18,35

+15,13

Середньорічний виробіток продукції одним робітником, тис. грн

187,33

149,19

-38,14

-20,36

149,19

172,62

+23,43

+15,7

Фонд оплати праці, тис. грн.

1523

1621

+98

+6,43

1621

1458

-163

-10,06

Продовження табл.2.1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Середньорічна оплата праці одного працівника, грн

16,03

16,89

+0,86

+5,36

16,89

15,51

-1,37

-8,14

Середньорічна вартість основних засобів,тис. грн

1998,5

1854

-144,5

-7,23

1854

2248

394

+21,25

Фондовіддача основних засобів, грн/грн

7,4

6,28

-1,12

х

6,28

5,84

-0,44

х

Матеріальні витрати, тис. грн

7934

7894

-40

-0,5

7894

8914

1020

+12,92

Матеріаловіддача, грн/грн

1,865

1,474

-0,391

х

1,474

1,472

-0,002

х

Середньорічна вартість активів, тис. грн

6009,5

6500

+490,5

+8,16

6500

7135

+635

+9,77

Середні залишки оборотних засобів, тис. грн

3895,5

4099

+203,5

+5,22

4099

4408

+309

+7,54

Середня вартість власного капіталу, грн

4678

5282

+604

+12,91

5282

5908

+626

+11,85

Коефіцієнт оборотності оборотних засобів

3,8

2,84

-0,96

х

2,84

2,98

+0,14

х

Коефіцієнт автономії

0,78

0,81

+0,03

х

0,81

0,83

+0,02

х

Коефіцієнт загальної ліквідності

0,29

3,37

+3,08

х

3,37

3,6

+0,23

х

Чистий прибуток, тис. грн

768

209

-559

-72,79

209

1031

+822

+393,3

Чиста рентабельність продажу продукції, %

5,4

1,8

-3,6

х

1,8

7,86

+6,06

х

Чиста рентабельність активів (капіталу), %

12,78

3,22

-9,56

х

3,22

14,45

+11,23

х

Аналіз основних економічних показників ТзОВ «УкрГеоДор» за 2011 –2013 рр. свідчить про позитивну динаміку діяльності підприємства за аналізований період, а саме чистий прибуток у 2012-2013рр. збільшився на 822 тис. грн. (або на 393,3%), дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у цей самий період збільшився на 1482 тис. грн. (або на 12,74%). Водночас відбулось зменшення фондовіддачі основних засобів на 0,44 грн/грн. у 2012-2013 і на 1,12 у 2011-2012 рр., зменшилась матеріаловіддача у 2012-2013рр. на 0,002 грн/грн. і у 2011-2012 рр. на 0,391грн/грн., збільшення матеріальних витрат у 2012-2013 на 1020 тис. грн. (або на 12,92%) то відбулось їх зменшення у 2011-2012 рр. на 40 тис. грн. (або на 0,5 %).

Спостерігається зменшення рентабельності продажу продукції з 6,06% до 3,6%, що є негативним явищем, адже прибуток, який отримує підприємство з кожної гривні чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) зменшується, а також спостерігається зменшення рентабельності активів з 11,23% до 9,56%, що свідчить про зменшення прибутковості інвестованого в активи капіталу.