Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розdіл 3 (Відновлено).doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать
    1. Аналіз ринку геосинтетичних матеріалів

Область застосування геосинтетичних матеріалів досить широка: дорожнє, гідротехнічне, підземне, природоохоронне будівництво, також доцільне використання в ландшафтному дизайні[33].

Застосування геосинтетичних матеріалів у будівництві докорінно змінило характер робіт, пов'язаних із закріпленням укосів, пристроєм підпірних стінок, підстав доріг. Стають непотрібними більші об'єми бетонних і грабарств, тому що для одержання необхідного результату використається пісок й армуючі геосітки, геотканини, георешітки[34].

В Україні ринок геосинтетичних матеріалів тільки починає свій розвиток. Поки основна частка продукції - імпортного виробництва (торгові марки Typar, Polyfelt, Enkamat, Enkadrain, Terram, Armatex, Kortex, Tensar та інші)[34].

Провідні зарубіжні виробники, а це DuPont ( США ) , Rehau, Huesker, Coldbond, Naue, (всі - Німеччина ), Polyfelt ( Австрія ), Tensar, Terram (обидва - Англія) та інші пропонують вітчизняному будівництву широкий вибір продукції. Всі вони розрізняються за своїм призначенням, складом вихідної сировини, технології отримання, витраті полімеру, фізико-механічними характеристиками, ширині полотен і т.п. У світовій практиці накопичений величезний досвід проектування і застосування геосинтетичних матеріалів, а розвиток ринку обчислюється десятиліттям.

Останнім часом українські підприємства також почали освоювати цей ринок, випускаючи деякі види геосинтетичних матеріалів, зокрема, неткані голкопробивний геотекстиль[33]. Наприклад, ТзОВ «УкрГеоДор» (Моршин, Львівської обл.), почала випускати георешітки під торговою маркою «ГЕОДОР». Основними конкурентами на українському ринку геосинтетичних матеріалів ТзОВ «УкрГеоДор» є такі вітчизняні підприємства як: «Пульсар і К», «Акваізол», ТзОВ ВТФ « Велам» .

Ще один вітчизняний виробник - компанія «Пульсар і К»(м. Рівне) освоїла випуск геотекстильних полотен. Нетканий геотекстиль під торговою маркою «Руно», виробляє також завод покрівельних матеріалів «Акваізол» (м. Харків). Миколаївська фірма ТзОВ ВТФ «Велам» в даний час пропонує геосинтетики під торговою маркою «Нікотекс», що відрізняються високими розривними характеристиками і опором продавлювання , фільтруючими здібностями.

Поява вітчизняного виробництва геосинтетичних матеріалів, як відзначають провідні оператори ринку, - свідчення того, що український ринок має непогані перспективи. Особливо якщо врахувати декларовані найближчим часом необхідні обсяги дорожнього будівництва і реконструкції.

Будь-який товар споживачі сприймають як набір певних його властивостей. Для того, щоб зрозуміти, чому покупці надають перевагу цьому товарові, а не іншому, треба порівняти ці властивості. Результати порівнянь можна подати у вигляді схеми позиціонування товару.

На рис 2.3. наведено схему позиціонування геосинтетичних матеріалів за двома характеристиками. Перша – особливий спосіб споживання, оцінений за п’ятибальною шкалою – особисте чи корпоративні клієнти. Друга – це ціна на продукт. На цю схему нанесено позиції товарів основних конкурентів і знайдено незадоволену споживчу потребу.

Рис. 2.3. Схема позиціонування товару

Характеризуючи конкурентів, ми можемо сказати, що ТзОВ «Пульсар і К» виробляє продукцію з низькими і середніми цінами для особистого і корпоративного споживання. ТзОВ ВТФ «Велам» більше орієнтується на особисте споживання з низькими, середніми і високими цінами. ТзОВ «УкрГеоДор» для просування своєї продукції на ринок використовує низькі, середні і високі ціни для особистого і корпоративного споживання. Основним конкурентом для нас являється ТзОВ ВТФ «Велам». Але значною перевагою нашого підприємства над іншими є біль широкий асортимент продукції з помірними цінами і бажання вийти на нові ринки і задовільнити всі споживчі потреби.

ТзОВ займається виробництвом:

  1. Георешітка ГЕОДОР: Об’ємна георешітка ГЕОДОР - конструкція із поліетиленових смуг товщиною 1,5 мм, скріплених між собою за допомогою зварених швів, в розтягнутому виді вони утворюють об'ємну стільникову конструкцію.

  2. Геотекстиль: Геотекстиль - плоский проникний полімерний матеріал , тканий або нетканий , який використовують в гідротехнічному , цивільному та дорожньому будівництвах.

  3. Геосітка «Армдор»: Геосітка " Армдор" - сітка вироблена із шклоровінгів, які розташовані в повздовжньому та поперечному напрямках, та склеєні між собою.

  4. Пластикове покриття: Модульне пластикове покриття ГЕОДОР - практичне рішення для створення сучасного та модного оточуючого середовища.

  5. Газонні решітки: Газонні решітки додають трав'яному покриттю високої стійкості до механічних навантажень.

  6. Декоративне огородження для клумб:Найбільш популярним видом оформлення дизайну вашого двору з квітів є клумба. Клумба це головна прикраса - придає шарм і неповторність її власнику. Проте, це також квітник певних закінчених форм.

  7. Бордюрна садова смуга: Бордюрна садова смуга – незамінний елемент для естетичного оформлення меж газонів та клумб, необхідна для створення багатошарових клумб та декоративних водоймищ.

  8. Садовий паркет: Дерев’яна поверхня завжди надає відчуття теплоти та природності. Ми не обминули цінителів деревини і натурального та включили у спектр покриття Садовий паркет.

ТзОВ «УкрГеоДор» з метою налагодження вітчизняного виробництва геосинтетичних матеріалів запропонувало на ринок будівельних матеріалів України сучасний продукт для об'ємного армування ґрунту – георешітку ГЕОДОР власного виробництва. Гордість ТзОВ «УКРГЕОДОР» – це постійна орієнтація на замовника, співпраця з провідними мережами будівельних супермаркетів та мільйони квадратних метрів об´ємних георешіток ГЕОДОР за допомогою яких успішно реалізовано проекти будівництва в Україні та за кордоном.

Транспортування продукції ТзОВ «УкрГеоДор» в більшості випадків здійснюється за допомогою залізної дороги для віддалених споживачів і централізованого перевезення автомобільним транспортом, а при не значній віддаленості споживача.

На підприємстві працює система управління якістю, яка відповідає вимогам ISO 9001:2000, що підтверджується відповідним сертифікатом.

Ефективність закупівельної роботи прямо залежить від правильного вибору джерел оптових закупівель і конкретних постачальників товарів. Вибір конкретних постачальників товарів здійснюється в тому разі, коли серед них немає монополії. З цією метою складається список можливих постачальників кожного виду товарів. Джерелом інформації для складання списку постачальників є вивчення ринку товарів.

Кількість постачальників, які братимуть участь у поставках кожного виду товару, залежить від необхідної кількості товарів та кон'юнктури ринку. Ці питання повинні вирішуватися комерційною службою підприємств. Якщо підприємство закуповує товари в одного постачальника, то можна налагодити тісні ділові контакти й установити взаємовигідні форми ділових відносин, пов'язаних з наданням споживачам знижок з ціни і додатковими формами обслуговування. Однак при цьому значно зростає ймовірність зриву поставок товарів (навіть з незалежних від постачальника причин).

Наше підприємство ТзОВ «УкрГеоДор» закуповує товари в різних постачальників. Основними з них є: ТзОВ 2М Груп, ТзОВ Бізнеспром ТК, Гранд Полімер ЛТД, ТзОВ Дніпропластавтомат ВП, Донбасгеологія ПрАТ, Епіцентр К Тов Братиславська, ТзОВ Литмаш, Мастербіч систем, ПП Метал, ТзОВ Міст ЕКСПРЕС ТД, ТзОВ Пласт Груп, Стрийський РЕМ, Українська геологічна компанія ДП, Харків-Полімер ПП, ПАТ Українська страхова група СК та ін.

Реалiзацiя товару здiйснювалась в основному через оптових замовникiв. Основними клiєнтами є пiдприємства Київської, Тернопiльської, Донецької, Закарпатскої, Iвано-Франкiвської та Чернiвецької областей. Основними покупцями продукції, яку виробляє підприємство «УкрГеоДор» є: ЕПІЦЕНТРИ (придбали продукції на 3181466 грн.), магазин «Зроби сам»(на 160990 грн), ТзОВ «Маккаферрі Україна» (придбала продукції на 10702 грн), будівельні магазини «НОВА ЛІНІЯ» (на 320608 грн), ТзОВ ПСМ Україна (на 47861 грн), Парк отель Порто Маре ХХІ (на 124929 грн),ТзОВ «ПРАКТІКЕРИ Україна» (147303 грн), ТзОВ «Центр Стандарт Парк» (на 122497 грн) (табл.2.11.).

Таблиця 2.11