Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Mishn_Eko_Ind_Zawd_2010_2.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
702.98 Кб
Скачать

1. Методичні вказівки до самостійноЇ роботи студентів

1.1. Мета та завдання дисципліни, її місце в навчальному процесі

Мета викладення дисципліни. Нормативна навчальна дисципліна «Міжнародна економіка» орієнтована на вивчення системи міжнародної економічної діяльності, об’єктивних законів і принципів її розвитку, на отримання знань щодо умов, методів та основного інструментарію міжнародної економічної взаємодії, а також на розвиток умінь та навичок аналізу зовнішньоекономічної політики України у процесі інтеграції її у сучасні світові господарські структури.

Завдання вивчення дисципліни. Завдання вивчення даної дисципліни полягають у тому, щоб після оволодіння матеріалом

фахівець знав:

  • закономірності функціонування та розвитку у міжнародному масштабі ринкової системи організації господарського життя;

  • тенденції розвитку міжнародних фінансових ринків та фінансових механізмів, які обслуговують функціонування міжнародної економіки;

  • інституційну структуру регулювання міжнародної економіки, принципи її формування, тенденції розвитку та шляхи вдосконалення;

фахівець вмів:

  • використовувати отриманні знання для аналізу закономірностей взаємодії національних економік міжнародних економічних організацій у сфері міжнародної торгівлі, міжкраїнного переміщення факторів виробництва, фінансування та формування міжнародної економічної політики;

  • аналізувати зовнішньоекономічну політику України;

  • аналізувати проблеми та передбачати перспективи міжнародного бізнесу в Україні.

1.2. Обсяг самостійної роботи за видами

з/п

Зміст роботи

Кількість годин у відсотках (денна/заочна)

1

Підготовка до практичних занять

30% / 20%

2

Виконання індивідуального завдання

30% / –

3

Виконання контрольних робіт

– / 40%

4

Підготовка до заліку

40% / 40%

Всього

100% / 100%

1.3. Запитання і завдання для самостійної підготовки до практичних занять

з/п

Зміст (теми) занять

Питання для самостійного опрацювання

Практичні завдання для самостійного виконання

1.

Структура міжнародної економіки

Міжнародна економіка як складова частина економічної теорії. Предмет та методологія міжнародної економіки. Попит та пропозиція у міжнародній економіці. Міжнародний поділ факторів виробництва. Міжнародний ринок і міжнародний рух товарів. Світове господарство і міжнародний рух факторів виробництва. Міжнародна економіка та її структура.

1. Іноземна фірма реставрує площу Ринок у Львові. Які товари, що використовує фірма, можуть вважатися торговими, а які неторговими?

2. Зовнішня торгівля України у 2000 році характеризувалась наступними даними (млн. дол. США), зведеними у табл.1.1.:

Табл.1.1.

Зовнішня торгівля України у 2000 році

Показники

Країни СНД та Балтії

Інші країни

Разом

Експорт товарів

8841

6706

15547

Імпорт товарів

12913

6930

19843

Розрахуйте по кожній групі країн:

а) торговий баланс;

б) торговий оборот;

в) відносну частку країн СНД в українському експорті і імпорті;

г) відносну частку інших країн в українському експорті та імпорті.

3. Україна продала в Німеччину казеїн, який виробляє українсько-німецьке СП. Які форми міжнародної економіки були задіяні в даній угоді?

4. Припустимо, Україна продає в Німеччину сірку, а Німеччина в Україну обладнання. Чи можна вважати це міжнародним поділом праці, міжнародною кооперацією праці, міжнародним поділом інших факторів виробництва або першим, другим і третім разом?

5. Україна протягом декількох років брала іноземні позики, строк оплати яких настав. Щоб платити по боргах, уряд України збільшує податки, внаслідок чого падає споживання. Як вплине на становище України наявність в її економіці неторгових товарів?

6. Країна “А” та “В” продукують та споживають товар “Х” незалежно одна від одної.

А. Побудуйте криві попиту DІ, DІІ, криві пропозиції SІ, SІІ, точки внутрішньої ринкової рівноваги попиту та пропозиції на товар “Х” EІ та EІІ відповідно у країнах “А” та “В”, враховуючи, що за ціною Р1=130 USD країна “А” продукує Q1=2,7 тис.од., споживає Q2=4,0тис.од., а за ціною Р2=320 USD продукує Q3=3,1 тис.од., споживає Q4=3,6 тис.од. товару “Х”; країна “В” за ціною Р’1=300 USD продукує Q’1=2,1 тис.од., споживає Q’2=6,8тис.од., а за ціною Р’2=320 USD продукує Q’3=2,2 тис.од., споживає Q4=6,0тис.од. товару “Х”.

Б. Припустимо, що країни починають торгувати товаром “Х”. Визначте, яка країна буде експортувати товар “Х”, а яка – імпортувати.

В. Побудуйте криві попиту Dw та пропозиції Sw на світовому ринку.

Г. Визначте математично та графічно рівноважну ціну товару Pw на світовому ринку та величину експорту товару.

2.

Функціональні взаємозв’язки у міжнародній економіці.

Структура економіки. Сектори економічної діяльності. Система національних рахунків. Види макроекономічних рахунків. Міжнародні економічні операції. Взаємозв’язки економічних секторів: зв’язок між реальним та зовнішнім секторами; зв’язок між грошовим та зовнішнім секторами; зв’язок між бюджетним та зовнішнім секторами. Потоки руху грошових коштів. Групи країн у міжнародній економіці.

7. Припустімо, що експорт країни зростає, і водночас пропозиція грошей зменшується. Покажіть графічно що станеться: а) з рухом кейнсіанської кривої сукупного попиту? б) з монетаристською кривою сукупного попиту?

8. Якщо відбувається знецінення долара відносно іноземних валют, то іноземні товари стають дешевшими у США. Покажіть графічно, що станеться: а) з рухом кривої сукупної пропозиції? б) з кривою сукупного попиту?

9. Припустимо величезні бюджетні дефіцити змушують населення вважати, що в майбутньому матимуть місце вищі темпи інфляції. Покажіть графічно, що імовірно, станеться з кривою сукупної пропозиції, коли бюджетні дефіцити зростатимуть?

10. Покажіть за допомогою інструментарію сукупних попиту і пропозиції, чому у роки “великої депресії” за умови небувалого скорочення інвестиційних видатків відбулося різке падіння сукупного обсягу виробництва та рівня цін.

11. За даними національних рахунків, економічний розвиток країни в 200Х році характеризується наступними показниками, в млрд.грн.: ВВП – 1409; Амортизація основного капіталу – 133; Чистий факторний дохід з-за кордону - (-55); Чисті поточні трансферти – 6; Споживання – 1004; Внутрішні капіталовкладення – 358.

Розрахуйте: а) ЧВП; б) ВНП; в) ВНД; г) заощадження; д) поточний платіжний баланс.

12.У результаті заходів економічної політики уряду прибутки резидентів Кувейта зросли на 10%. У цей же час витрати держбюджету збільшились на 5%, сімей і підприємств - на 2%. Як це вплине на платіжний баланс за поточними операціями і чому?

3.

Теорії міжнародної торгівлі товарами та послугами.

Класичні теорії міжнародної торгівлі меркантилістська теорія, неомеркантилістська теорія, теорія абсолютних переваг, теорія порівняльних переваг, теорія співвідношення факторів виробництва та її тестування (парадокс Леонтьєва та його пояснення), теорія розміру країни. Альтернативні теорії міжнародної торгівлі: теорія життєвого циклу товару, теорія попиту, що перетинається, теорія конкурентних переваг.

13. США можуть продукувати товар Х більш ефективно, ніж Великобританія. Проте США імпортують Х із Великобританії. Поясніть чому.

14. Українська ферма продукує пшеницю та молоко, для чого максимально може використати 800 год. праці та 1200 га землі. Виробництво 1т. пшениці потребує 20 год. праці та використання 10 га землі. Виробництво 1т. молока потребує 8 год. праці та 16 га землі.

А. Які фактори виробництва відносно більш інтенсивно використовуються для виробництва пшениці? Які - для молока?

Б. Чи може ферма виробити 50 т молока та 90 т пшениці одночасно?

4.

Міжнародна торгова політика

Свобода торгівлі та протекціонізм. Роль держави у міжнародній торгівлі. Інструменти торгової політики. Митні тарифи та мита. Економічні наслідки введення тарифів. Специфічні випадки тарифної політики. Оптимальний тариф. Тарифна квота. Експортний тариф. Аргументи за та проти тарифів.

Нетарифні методи регулювання міжнародної торгівлі: кількісні обмеження, приховані методи торгової політики, фінансові методи торгової політики, неекономічні методи регулювання.

15. Ставка українського імпортного тарифу на закордонний одяг складає 10%, на тканини - 1%. Вартість тканин складає 15% вартості одягу. Розрахуйте ефективний рівень тарифу:

а) за умов, вказаних вище;

б) якщо імпортне мито на готовий одяг зросте до 30%;

в) якщо мито на тканини збільшиться до 10%;

г) якщо мито на одяг зменшиться до 5%;

д) якщо мито на тканини зменшиться до 0,3%.

Які висновки можна зробити на основі цих розрахунків?

16. У відповідності до даних, приведених у табл. 4.1, здійснити розрахунки для вказаного товару в умовах тарифних обмежень:

а) обсяг імпорту до тарифу;

б) обсяг імпорту після тарифу;

в) ціну товару після введення тарифу;

г) розмір мита на одиницю товару;

д) ефект доходів (виграш державного бюджету від введення тарифу);

е) ефект переділу (виграш внутрішніх виробників від введення тарифу за рахунок споживачів);

є) ефект захисту (втрати країни через виробництво товару, штучно захищеного тарифом);

ж) ефект споживання (втрати споживачів через скорочення споживання);

з) чистий приріст споживання в результаті скасування тарифу;

и) скорочення загального споживчого надлишку внаслідок введення тарифу;

і) яка ціна встановиться на товар у випадку заборони торгівлі ним;

ї) обсяг виробництва та споживання товару у випадку заборони торгівлі;

й) навести графічну інтерпретацію за умови, що країна вважається малою за споживанням даного товару.

5.

Міжнародна торгівля послугами.

Міжнародні угоди у сфері послуг. Класифікація послуг. Теорії торгівлі послугами. Послуги міжнародного транспорту. Міжнародні поїздки. Державне регулювання міжнародної торгівлі послугами: регулювання доступу на ринок; обмеження на використання національного режиму. Україна на світовому ринку товарів та послуг.

17. Українська фірма обговорює можливість закупівлі телефонів у ФРН. Вартість 1 телефону – 20 Євро, вартість перевезення 100 штук - 5 Євро за штуку, 500 штук - 4 Євро за штуку, 1000 штук – 3 Євро за штуку, 10000 штук - 2 Євро за штуку, 20000 штук – 1 Євро за штуку. Такий апарат можна продати в Україні за 23,5 Євро за штуку. Якщо уявити, що інших витрат немає, який мінімальний обсяг імпорту забезпечить прибуток в 10%?

18. Приватизоване підприємство виплачує своїм співробітникам витрати на відрядження (добові, готельні, представницькі) на поїздку за кордон. Чи входять вони в даному випадку в державний баланс торгівлі послугами?

19. Наведіть приклади 5 торгових послуг, 5 неторгових послуг і 5 видів послуг, які, залежно від обставин (яких?), можуть бути або торговими, або неторговими, або і тими й іншими одночасно.

6.

Міжнародний рух капіталу.

Суть та форми міжнародного руху капіталу. Правило Вальраса. Прямі закордонні інвестиції (ПЗІ) та багатонаціональні корпорації. Економічні наслідки ПЗІ. Портфельні закордонні інвестиції: міжнародні позики та кредити. Міжчасова торгівля.

20. Які з наведених прикладів інвестицій вважаються прямими, а які портфельними:

А. Український банк купив акції російської компаній "Лукойл" на 20 млн.дол. Загальна сума випуску акцій складає 600 млн.дол.

Б. Польський банк купив будинок у Львові, в якому відкрив свою філію в Україні.

В. Харківський тракторний завод збільшив свою частку у статутному капіталі СП, яке зареєстроване у Росії з 51% до 75%.

Г. Українська фірма за дорученням клієнта з ФРН купила 11% поточного випуску акцій "Укртрансавто".

Д. Канадська фірма "МакДональдс" відкрила ще один ресторан у Києві.

Е. Українсько-американський інвестиційний фонд розмістив 100 млн.дол. в українських державних короткострокових зобов’язаннях та облігаціях державної позики.

21. "Кока-Кола", американський виробник охолоджувальних напоїв, продає їх концентрат в Україну. Однак Україна запроваджує високе імпортне мито на ввезення "Кока-Коли", щоб захистити українських виробників, і збільшує податки на прибуток іноземних компаній. Що може зробити "Кока-Кола", щоб:

а) не віддавати частку українського ринку місцевим конкурентам;

б) скоротити обсяг податків на прибуток, які виплачуються в Україні;

в) гарантувати цілісність своїх активів в Україні?

22. В якій з країн буде більша схильність до поточного, а в якій до майбутнього споживання:

а) Туркменістані, де є великі запаси газу, які не вимагають значних інвестицій для їх розробки;

б) Японії, яка випереджує інші країни за темпами розвитку новітніх технологій;

в) Естонії, яка активно здійснює економічні реформи і швидко перейшла до ринкової економіки?

23. Яка з наступних угод відноситься до портфельних інвестицій:

а) Харківський тракторний завод збільшив свою частку в статутному капіталі спільного підприємства в Казахстані зі збуту тракторів з 35 до 50 %;

б) Приватбанк ввозить 100 млн. дол. готівкою з США для забезпечення попиту на долари своїх клієнтів;

в) “Світоч” розміщує 5 млн. дол. на короткостроковому депозиті в американському банку;

г) Укрсоцбанк вкладає 50 млн. дол. в облігації американського інвестиційного фонду;

д) Американський фонд сприяння конверсії надає пільговий кредит українському оборонному підприємству.

7.

Міжнародна міграція робочої сили.

Суть, види, масштаби та напрямки міжнародної трудової міграції. Економічні наслідки міграції. Інші ефекти міграції робочої сили. Державне регулювання міграції. Україна у світових міграційних процесах.

24. Які кроки уряду США призведуть до більшого зростання міжнародної міграції і чому (розкрийте зміст та суть кожного кроку):

а) лібералізація правил виїзду громадян зі своєї країни за кордон;

б) лібералізація правил в’їзду в країну з-за кордону;

в) прийняття програми економічної допомоги країнам, що розвиваються;

г) прийняття програми диверсифікації географічної структури імміграції?

25. В чому полягає вплив імміграції на виробництво трудомісткого та капіталомісткого товарів в приймаючій країні:

а) за моделлю факторів виробництва Хекшера-Оліна;

б) за моделлю специфічних факторів виробництва?

26. Україна виробляє цукор, використовуючи два фактори виробництва - землю і працю. Граничний продукт праці кожного робітника, виражений в доларах, скорочується зі зростанням їх кількості

8.

Міжнародна передача технології.

Міжнародний рух технології. Модель технічного прогресу. Динамічні моделі технологічних відмінностей: модель технологічного розриву, модель циклу життя товару. Механізми міжнародної передачі технології. Міжнародне технічне сприяння. Державне регулювання передачі технології.

27. Світова ціна деревини складає 10 дол. за одиницю, світова ціна алюмінію – 24 дол. за одиницю. На виробництво одиниці деревини всередині країни необхідно 2 години, а на виробництво одиниці алюмінію - 8 годин. На виробництво одиниці третього, неторгового товару - цегли треба 100 годин.

А.Які товари буде країна експортувати і яка буде ціна цегли?

Б.В результаті працезберігаючого технічного прогресу кількість годин, необхідних для виробництва алюмінію, скоротилось до 6. Якою буде відповідь на питання А?

В.В результаті працезберігаючого технічного прогресу кількість годин, необхідних для виробництва одиниці алюмінію, скоротилось би до 4. Якою буде відповідь на питання А.

28. Американська компанія "Майкрософт" продає за ліцензіям нову версію програмного продукту. Який спосіб оплати за ліцензію - роялті, паушальний платіж, участь в прибутках чи участь у власності - Ви включили би в ліцензійну угоду при продажу програми:

а) індивідуальним користувачам;

б) компаніям, що розробляють прикладні програми, які працюють в даному програмному продукті;

в) компанії, яка прагне стати генеральними дистриб’ютором всієї продукції "Майкрософт"?

9.

Міжнародна економічна інтеграція

Становлення інтеграційних процесів: передумови та цілі інтеграції. Типи інтеграційних об’єднань. Економічні наслідки інтеграції країн. Західноєвропейська інтеграція. Інтеграція України у сучасну світогосподарську систему.

29. Автомобільне колесо коштує в Україні 100 USD, в Польщі- 80 USD, в Росії- 60 USD. Україна- маленька країна, і її зовнішня торгівля не впливає на рівень світових цін.

А. В Україні вводиться 100% адвалорний тариф на імпорт коліс з Росії та Польщі. Чи буде Україна продовжувати імпортувати колеса?

Б. Якщо після цього Україна утворить митний союз з Росією, чи буде вона сама виробляти колеса чи імпортуватиме їх?

В.Який ефект - створення торгівлі чи відхилення торгівлі - виникає при створенні митного союзу між Україною та Росією?

Г. Припустимо тепер, що в Україні вводиться 50% а не 100% адвалорний тариф на імпорт коліс з Росії та Польщі. Чи буде Україна продовжувати імпортувати колеса?

Д. Якщо тепер Україна утворить митний союз з Польщею, чи буде вона сама продукувати колеса чи імпортуватиме їх?

Е. Який тепер ефект - створення торгівлі чи відхилення торгівлі - виникає при створенні митного союзу між Україною та Польщею?

30. США, Китай, Індія, Бразилія та Туреччина заснували міжнародну асоціацію, щоб утримувати світові ціни на тютюн на найвигіднішому для себе рівні. Частка асоціації становить 60% світового експорту. Еластичність світового попиту на тютюн за ціною -0.6, а цінова еластичність конкретних поставок (із країн що не входять до асоціації) дорівнює 0,75. Доти, доки зберігаються ці еластичності якою буде:

а) цінова еластичність попиту на поставки тютюну із країн асоціації;

б) оптимальна для картелю величина цінової надбавки (максимізуюча його прибуток)?

10.

Міжнародна валютно-фінансова система.

Валютні та фінансові елементи системи. Еволюція світової валютної системи. Європейська валютна система.

31.Використовуючи будь-який табличний процесор, наприклад Mіcrosoft Excel, виконайте наступні завдання:

а) розрахуйте пряму котировку кожної валюти станом на 15 лютого;

б) визначити, курс яких валют зріс;

в) визначити, курс яких валют впав;

г) розрахуйте, на скільки відсотків і в який бік змінився курс гривні;

д) розрахуйте крос-курс кожної валюти до гривні.

32. В 1978-1985рр. реальний валютний курс сингапурського долара зріс на 12%, тоді як номінальний - на 30%. За той же час реальний ефективний валютний курс зріс на 40%.

А.Що можна сказати про інфляцію в Сингапурі в порівнянні з темпами інфляції в країнах - його торгових партнерах?

Б.Якщо для розрахунку реального ефективного валютного курсу застосовувався індекс середньої зарплати в Сингапурі, чи повинен він бути більшим або меншим зміни індексу реального ефективного валютного курсу?

В.Що можна сказати про конкурентоспроможність сингапурських товарів на світовому ринку в 1985р. порівняно з 1978р.?

Г.Якщо вважати економічну ситуацію 1978р. стабільною і збалансованою, на скільки відсотків необхідно девальвувати сингапурський долар для поповнення торгового балансу?

Д.На підставі даної інформації, який ще захід міг би посилити ефект девальвації?

33. Еластичність експорту складає 0, а імпорту 1. Країна девальвує свою валюту на 10%.

А.Як зміниться ціна експорту в місцевій валюті?

Б.Як зміниться ціна експорту в іноземній валюті?

В.Як зміниться фізичний обсяг експорту?

Г.Як зміниться ціна імпорту в місцевій валюті?

Д. Як зміниться ціна імпорту в іноземній валюті?

Е.Як зміниться фізичний обсяг імпорту?

Ж.Як зміниться торговий баланс?

34. Як вплине на торговий баланс 10%-на девальвація, якщо:

а)rx0, rіm=1 (rx- еластичність експорту, rіm-еластичність імпорту);

б) rx=0, rіm1;

в) rx=0, rіm=1?

35. Зміни валютного курсу й ефективність експортно-імпортних операцій.

Ситуація 1: 18 листопада 1967 року курс GBP офіційно знизився з 2,8 до 2,4 USD.

Визначити відсоток девальвації і змушеної ревальвації валют.

Як відобразилась на англійських імпортерах і експортерах зміна валютного курсу?

Ситуація 2: з 1980 р. по 1984 р. курс USD зріс майже на 80%. За оцінкою експертів курс долара був фактично завищений у порівнянні з його купівельною спроможністю.

Як відобразилось підвищення курсу на імпортерах і експортерах товарів у США, припливі капіталу?

11.

Вартість валюти та валютний курс.

Поняття та котирування валютного курсу. Розрахункові види валютного курсу. Чисельна валютна практика. Види валютних курсів за ступенем гнучкості Гібридні види валютного курсу. Рівноваговий валютний курс. Еластичність попиту та пропозиції іноземної валюти.

36. На початку року курс становив: 1 USD=12 JPY, а наприкінці - 1 USD=130 JPY. При цьому темп інфляції у США за рік сягнув 10%, а у Японії - 5%. Недооцінений чи переоцінений USD з точки зору його паритету купівельної спроможності (ПКС)?

37. У 1995 році рівень цін у США становив 120, в Італії – 180. За базу прийнятий 1990 р. У 1990 р. курс становив: 1 USD=1000 ІTL. Якщо теорія паритету купівельної спроможності справедлива, який має бути курс у 1995 р.?

38. Через збільшення протягом року на 20 % грошової маси в Україні процентна ставка впала з 12% до 8% річних. Процентна ставка в Росії залишається постійною - 12%, а курс RUB до UAN становить 1 RUB=0,16 UAN. Розрахуйте:

а) курс RUB у довгостроковій перспективі;

б) спот-курс UAN, при якому дотримується паритет процентних ставок.

39. Процентна ставка в Росії становить 40% річних, а у Латвії - 10%. Прогнозується, що за рік курс рубля відносно лата впаде з 10 руб./лат до 14 руб./лат. За інших рівних умов в якій з двох країн вигідніше інвестувати гроші?

40. НБУ приймає рішення збільшити грошову масу на 4% протягом року на тлі прогнозованого зростання реального ВНП цього року також на 4%. В результаті курс національної валюти: а) не зміниться; б) зросте; в) впаде; г) відбудеться гіперреакція? Чому?

41. Процентна ставка в Україні становить 50%, а у США - 5% річних. Поточний курс - 5 UAN/USD. Виходячи з теорії паритету процентних ставок, яким має бути курс UAN через рік?

12.

Платіжний баланс.

Основні параметри, джерела інформації, принципи класифікації. Методи балансування платіжного балансу. Національне та міждержавне регулювання платіжного балансу. Теорії платіжного балансу.

42. Львівський автобусний завод володіє 50% акцій в капіталі нафтопереробного заводу "Туркменбензин" в Туркменістані. Прибуток "Туркменбензина" склав 200 тис.у.о., з яких 100 тис. були реінвестовані у виробництво і 100 тис. виплачені в якості дивідендів. ЛАЗ надав "Туркменбензину" довгостроковий кредит на 500 тис.у.о. під 10% річних. Але зі свого боку "Туркменбензин" надав ЛАЗу короткостроковий торговий кредит на 100 тис.у.о. під 15% річних для закупівлі в нього бензину. З метою залучення позикових коштів ЛАЗ випускає корпораційні облігації на 100 тис.у.о. під 8% річних, які були куплені "Туркменбензином". Зареєструйте ці операції в платіжному балансі України.

43. Підприємство "Укртелетех" на 100% належить американській фірмі "Моторола". "Моторола" також володіє 100% капіталу підприємства в Чехії. В 1998р. між цими трьома підприємствами відбуваються наступні операції: "Моторола" вносить до статутного капіталу "Укртелетеху" обладнання вартістю 50 тис.у.о. "Укртелетех" надає кредит в 100 тис.у.о. "Чехокану", за яким "Чехокан" платить процент в розмірі 5 у.о. “Чехокан" продає "Укртелетеху" товари вартістю 50 тис.у.о. на умовах торгового кредиту, за яким "Укртелетех" сплачує 4 у.о. у вигляді процентів. "Укртелетех" купує облігації на суму 80 у.о., які випущені "Моторолою", і отримує від неї 8 у.о. у вигляді процентів за цими облігаціями. Прибуток "Укртелетеху", котрий весь розподіляється у вигляді дивідендів, складає 25 у.о. Як в українському платіжному балансі будуть відображені всі ці операції?

44. Проаналізуйте дані платіжного балансу України за останні роки і дайте відповідь на такі питання:

1) розрахуйте розмір доходів від інвестицій нерезидентів, переведених за кордон;

2) розрахуйте розміри доходів України від її інвестицій за кордоном;

3) розрахуйте баланс прямих і портфельних інвестицій за кордоном;

4) розрахуйте розмір завезеної валюти і кредитів, наданих Україною іншими країнами;

5) розрахуйте розміри кредитів, що залучаються державою і приватними компаніями;

6) розрахуйте суму виплат по зовнішньому боргу України, що була перенесена на більш пізній термін;

7) розрахуйте розмір кредиту МВФ Україні;

8) знайдіть розмір експортних кредитів, наданих українськими підприємствами іншими країнами;

9) знайдіть розмір внесків нерезидентів в українських комерційних банках;

10) що відбулося з валютними резервами України?

13.

Міжнародні фінансові ринки.

Міжнародний ринок валют. Міжнародний ринок боргових зобов’язань. Міжнародний ринок титулів власності. Міжнародний ринок фінансових дериватів.

45 чи існує можливість для двостороннього арбітражу, враховуючи, що транснакційні витрати складають 1%, 0,1%, 0,01%?

46. який прибуток може отримати арбітражист на кожен фунт, придбаний в Нью-Йорку і проданий в Лондоні?

47. якщо арбітражист має в розпорядженні 3 млн.дол., який прибуток він може отримати на одній арбітражній операції?

48.Американська фірма 1 червня підписала контракт на придбання нового швейцарського обладнання вартістю 450000 CHF, платіж за який повинен відбутися 1 вересня. На 1 червня 1CHF = 0,5424USD. За цим курсом американська фірма купила чотири форвардних контракти з поставкою франків 1 вересня на 125000 CHF кожен. 15 серпня курс становив 1 CHF - 0,6029USD, за яким фірма ліквідувала свої форвардні контракти і одночасно купила франки за курсом спот 1 CHF - 0,6021USD.

а) за яким ефективним курсом фірма купила необхідні їй франки?

б) якщо б 15 серпня курс спот склав би 1 CHF - 0,4882 USD, а курс продажу форвардних контрактів склав би 1 CHF - 0,4890 USD, за яким ефективним курсом фірма придбала б необхідні їй CHF?

в) в чому полягає принципова відмінність між випадками а і б?

49.Банк може взяти кредит під фіксований процент в розмірі 11,5% або під ЛІБОР. Компанія може взяти кредит під фіксовані 14% або під ЛІБОР плюс 1 відсотковий пункт. Банки компанії укладають процентний своп на таких умовах: банк розміщує облігації на 50 млн. під фіксований процент в розмірі 11,5%, а компанія випускає облігації на 50 млн. під плаваючий процент на рівні 1 пункт понад ЛІБОР. Компанія в подальшому виплачує купон в розмірі 12% банку, а банк платить відсоток на рівні ЛІБОР компанії. Розрахуйте:

а) ефективний відсоток, під який компанія розмістила свої облігації із врахуванням процентного свопа;

б) наскільки знизилась вартість позики для банку і для компанії.

14.

Регулювання міжнародної економіки.

Механізми багатостороннього регулювання. Системи між народ­них організацій. Сфери діяльності. Виконувані функції. Регулювання міжна­родної торгівлі: ВТО торгівля товарами; ВТО - ГТП – торгівля послугами; ЮНКТАД - політичні консультації. Регулювання міжнародного руху факторів виробництва: БАГІ - МЦУІС - міжнародне інвестування; МОП - міграція робочої сили; ВТО - МОІВ – ПРООН - рух технології. Регулювання міжнародної макроекономіки: МВФ - платіжний баланс; Паризький та Лондонський клуби - зовнішня заборгованість; БМР – розрахунки та нагляд.

50. ВВП країни склав в 1995р. 48153 млн.USD. Її поточні платежі - 25,2 млн.USD, поточні надходження - 21,5 млн.USD, середньомісячні резерви - 1283,1 млн.USD, стандартне відхилення поточних платежів - 0,1. Розрахуйте квоту країни в МВФ у СПЗ, використовуючи курс, який отриманий з попередньої задачі.

51. У зв’язку з вступом України в СОТ і прийняттям на себе відповідних обов’язків їй доведеться відмовитися від великої частки кількісних обмежень на експорт та імпорт і перейти переважно на митні методи зовнішньоторгової політики. При цьому тарифи також не можна буде збільшувати вище узгодженого з партнерами рівня. Частка експертів думає, що, поки країна знаходиться в перехідному періоді, приймати такі зобов’язання рано: внутрішній ринок може попасти під товарну експансію з Западу і постраждають українські виробники, які не витримають конкуренції. Яка Ваша точка зору з цього приводу?

52. Велика частка іноземних інвесторів, які прагнуть вкласти капітал в Україну й інші країни з перехідною економікою, вимагають урядових гарантій своїх інвестицій. Нерідко під цим розуміється простий лист від міністерства фінансів або ЦБ, який підтверджує наявність такої гарантії. Однак, насправді, через дефіцит бюджету, платежі за такими гарантіями не здійснюються, оскільки витрати на потенційні можливі платежі по гарантія не закладаються до витратної частини бюджету. Враховуючи можливості міжнародних організацій в цій сфері, що можна було би порекомендувати іноземним інвесторам і їх українським партнерам?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]